Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Aktualności:
Forum Sterowniki PLC Inteligentny dom > Podsystemy wyjściowe >

Włączanie o określonej godzinie. Jaka funkcja?

Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Włączanie o określonej godzinie. Jaka funkcja?  (Przeczytany 6353 razy)
McTommy
Full Member
***
Wiadomości: 73



Włączanie o określonej godzinie. Jaka funkcja?
: Grudzień 19, 2013, 11:49:27 am »

Cześć,
Chciałbym aby niektóre urządzenia włączały się o określonej godzinie.
Próbowałem coś znaleźć ale mi się nie udało.
Czy ktoś wie?
pozdrawiam

arturs
Sr. Member
****
Wiadomości: 225



Włączanie o określonej godzinie. Jaka funkcja?
#1 : Grudzień 19, 2013, 22:26:03 pm »

hmm.. nie mam kompa przy sobie ale z pamieci wydaje mi sie że funkcja CMP (compare) będzie odpowiednia..

KrzaQ
Full Member
***
Wiadomości: 95


Włączanie o określonej godzinie. Jaka funkcja?
#2 : Grudzień 20, 2013, 07:32:52 am »

Metod jest co najmniej kilka. Może być CMP albo zwykłe < = > (większe, mniejsze, równe), a może być też R-T_S żeby utworzyć całą tablicę harmonogramów, kiedy coś ma się wydarzyć.
Jeśli chcesz uruchomić coś raz dziennie w zupełności wystarczy CMP i porównanie na przykład zapisanej szesnastkowo godziny z R4135 z aktualną w formacie ggHmmH. Jak chcesz coś uruchomić z dokładnością do sekundy to znaki porównania. A jeśli coś ma się zdarzyć wielokrotnie to proponuję Register to table search czyli R-T_S właśnie.

McTommy
Full Member
***
Wiadomości: 73



Włączanie o określonej godzinie. Jaka funkcja?
#3 : Grudzień 23, 2013, 12:28:49 pm »

Witam,
Próbowałem poszaleć z CMP. Ale do końca nie specjalnie rozumiem jak jej użyć.
Aby coś porównać z doświadczenia mojego trzeba najpierw zdefiniować w jakiś sposób te dwie godziny w odpowiednim formacie aby potem podstawić je do "a" i "b" w CMP. A może odwrotnie. Wstawić godziny do CMP a definicję typu czyli R4135 inaczej.
Może mi podpowiesz jakimś przykładem.
Na razie użyłem funkcji 174, 171 i 172.
Zastanawiam się jednak nad czymś innym.
Dotyczy to zarówno chyba CMP jak też tych użytych przez mnie funkcji.
Przykład. O godzinie 15-tej zamykam rolety a o 7-ej otwieram je. Co się stanie gdy podczas rolety są zamknięte a ja chcę jedną otworzyć. Zgodnie z logiką drabinki. Ja otworzę roletę a program sam ją zamknie przy następnym przebiegu. :-)
Coś nie mogę wysłać grafiki. Pojawia się tekst o braku możliwości zapisania załącznika.

KrzaQ
Full Member
***
Wiadomości: 95


Włączanie o określonej godzinie. Jaka funkcja?
#4 : Grudzień 23, 2013, 15:00:00 pm »

Rejestr 4135 przechowuje aktualną godzinę i minutę w postaci szesnastkowej. Znajdziesz więcej na ten temat tu na forum. W skrócie - godzina 21:30 to 21 zapisane szesnastkowo 15 i doklejone do niego 30 szesnastkowo czyli 1E. Razem dane to 1530 Hex.

Logikę reakcji na tą wartość musisz sobie napisać. Jak znajdę chwilkę to może coś naskrobię, ale też nie mogę załączać grafiki, więc może być ciężko.


McTommy
Full Member
***
Wiadomości: 73



Włączanie o określonej godzinie. Jaka funkcja?
#5 : Styczeń 01, 2014, 15:50:25 pm »

Witam po raz kolejny,
Mam punkt Y10 podłączony przez flagę na Toogle.
Przycisk X10 załącza/wyłącza Y10
Napisałem funkcje przy wykorzystaniu r4129 i r4130.
Włącza się o określonej godzinie ale już się nie wyłącza :-(
Kombinowałem na różne sposoby ale nic.
Gdzieś robię błąd?
Nie mogę załączyć listingu bo nie działa dodawanie grafik.

arturs
Sr. Member
****
Wiadomości: 225



Włączanie o określonej godzinie. Jaka funkcja?
#6 : Styczeń 01, 2014, 19:44:05 pm »

wrzuć na imageshack.us czy nawet dropboxa i daj linka..
podejrzewam że ustawiając wyjście przenosisz po prostu stan a nie używasz set/reset..

KrzaQ
Full Member
***
Wiadomości: 95


Włączanie o określonej godzinie. Jaka funkcja?
#7 : Styczeń 02, 2014, 08:45:55 am »


Witajcie w nowym roku, pełnym starych problemów
Odpowiedź na Twoje pytanie w załączniku.

Przypuszczam, że mój kod niewiele różni się od Twojego. Być może gdzieś popełniłeś błąd, może jakieś niedopatrzenie.
Proponuję zwrócić jednak uwagę na jeden drobny szczegół.

Chodzi mianowicie o warunek porównania aktualnej minuty R4129 i godziny R4130 z zadanymi wartościami. Istotne jest to, że warunek ten jest prawdziwy przez okrągłą minutę. Jeśli spełniony zostanie warunek ustawiający wyjście Y1 na 1 [SET | Y1], to przez minutę będzie on prawdziwy, i  podczas każdego przebiegu programu, Y1 będzie ustawiany na 1, przez co nie zadziała [TOGG | Y1], który powinien teoretycznie zmienić stan Y1 na przeciwny.
Dlatego ustawienie Y1 przy spełnieniu powyższego warunku powinno odbyć się tylko raz, na wznoszącym zboczu timera, czyli ta mała strzałka w górę (Instrukcja rozdział 4.2.1)

W takim wypadku warunek zostaje spełniony, wyjście Y1 zostanie ustawione do zadanej wartości i już. Wznoszące zbocze podczas spełnienia warunku występuje tylko raz, mimo że warunek jest prawdziwy przez minutę.

Ten sam manewr powinniśmy wykonać przy M1, czyli nie zwykły kontakt A tylko kontakt TU. Nie chce mi się już tego poprawiać, bo zrobiłem upload obrazka



Wszystkiego dobrego na nowy rok, i powodzenia w walce z drabinką

McTommy
Full Member
***
Wiadomości: 73



Włączanie o określonej godzinie. Jaka funkcja?
#8 : Styczeń 07, 2014, 19:26:16 pm »

Dziękuję bardzo za pomoc.
Dzisiaj wrzucę to do mojego programu.
Mam pytanie. Co oznacza zbocze, podnoszące, opadające? Generalnie "strzałki" w górę i w dół
Kiedy jest samotna a kiedy w styku?
dziękuję uprzejmie.
Tomek
P.S. Jeszcze jedno mam pytanie ale założę oddzielny post

KrzaQ
Full Member
***
Wiadomości: 95


Włączanie o określonej godzinie. Jaka funkcja?
#9 : Styczeń 08, 2014, 07:39:49 am »

Najkrócej mówiąc, zbocze narastające jest to moment, w którym stan wejścia/wyjścia zmienia się z 0 na 1 a opadające to odwrotnie.
W poprzedniej odpowiedzi podałem, gdzie w instrukcji znajduje się opis, jak działają zbocza narastające i opadające, ale być może nie masz instrukcji, więc zapodaję skrina.



Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: