Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Aktualności:
Forum Sterowniki PLC Inteligentny dom > Systemy zarządzania >

Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+

Strony: 1 2 [3]
Drukuj
Autor Wątek: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+  (Przeczytany 1843 razy)
mguc
Full Member
***
Wiadomości: 28


Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
#30 : Czerwiec 18, 2018, 20:46:01 »

Dzięki. Nie zwóciłem wcześniej uwagi na ten manual. W sumie robiłem tak, jak w manualu (no może poza zabawą w plik csv), ale w końcu udało się. Błąd polegał na braku zaznaczenia opcji "rw" w oknie konfiguracji adaptera. Zmyliła mnie aktywna opcja "rw" w oknie objects.
Teraz muszę poćwiczyć operacje bitowe - czytana wartość jest rejestrem 16 bitowym w którym część bitów obrazuje aktualny/zadany stan żarówek danego pomieszczenia (założyłem, że definiowanie poszczególnych bitów to trochę za dużo dłubaniny, chyba że będę musiał...

jahu
Sr. Member
****
Wiadomości: 137


Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
#31 : Czerwiec 18, 2018, 20:57:08 »

Pamietaj,że Siemens ma zamienione bajty w słowie. Nie wiem czy iobroker w jakiś sposób to uwzględnia

mguc
Full Member
***
Wiadomości: 28


Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
#32 : Czerwiec 18, 2018, 21:08:27 »

Cytat: jahu  Czerwiec 18, 2018, 20:57:08
Pamietaj,że Siemens ma zamienione bajty w słowie. Nie wiem czy iobroker w jakiś sposób to uwzględnia
Bajty "przestawiłem" sobie już w bazie - tak, aby były "zgodne" z rejestrami Modbus.

jahu
Sr. Member
****
Wiadomości: 137


Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
#33 : Czerwiec 19, 2018, 08:39:37 »

pokusiłem się o utworzenie forum, na którym będziemy mogli pomagać sobie w trochę bardziej usystematyzowany sposób niż tutaj. Pisanie na różne tematy w jednym wątku trochę mija się z celem i szkoda, aby zapisana tu wiedza przepadła (a tak pewnie się stanie jeżeli będziemy pisać jednym ciurkiem w jednym poście). Osobne forum pozwoli nam na bardziej czytelne dzielenie się wiedzą (m.in. gotowymi rozwiązaniami), szczególnie gdy brak jest jakichkolwiek informacji w naszym języku. Mam nadzieję, że podzielacie moją opinię.

Mam nadzieję, że administrator i inni użytkownicy nie uznają tego jako spam i nie będą sprzeciwiali się linkowi
http://iobroker.variust.pl/forum/index.php

bartek
Full Member
***
Wiadomości: 23


Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
#34 : Czerwiec 19, 2018, 08:59:51 »

@jahu - to dobry pomysł, ale chyba w dzisiejszych czasach bardziej podręczne są grupy na FB - może w ten sposób lepiej?

jahu
Sr. Member
****
Wiadomości: 137


Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
#35 : Czerwiec 19, 2018, 09:01:43 »

ja osobiście uważam, że fb jest dobre jeśli mamy jakieś szybkie pytanie, ale w przypadku kiedy chcemy mieć porządek w materiałach to forum jest najlepsze, ale może inni się wypowiedzą i coś zdecydujemy

mguc
Full Member
***
Wiadomości: 28


Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
#36 : Czerwiec 19, 2018, 10:21:32 »

Forum zdecydowanie. Pytanie czy stawiać oddzielne, czy może "podłączyć" się do oficjalnego forum iobrokera (jest przecież holenderskie) lub poprosić o utworzenie na tutejszym forum kategorii wizualizacje i zrobić tam działy typu iobroker, openhub.. etc

jahu
Sr. Member
****
Wiadomości: 137


Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
#37 : Czerwiec 19, 2018, 11:00:28 »

prosiłem już na forum iobrokera i zero odzewu więc pomyślałem, że można swoje postawić, a z działem wizualizacje myślę, że należy pamiętać, że iobroker jest czymś więcej niż "wizualizacją" i żeby miało to ręce i nogi trzeba trochę bardziej rozbudować podział.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2018, 11:03:47 wysłane przez jahu »

mguc
Full Member
***
Wiadomości: 28


Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
#38 : Czerwiec 22, 2018, 09:17:41 »

Widzę, że nowe forum jeszcze nie działa .. więc napiszę tu. Dwa problemy:
1. W nowym projekcie dodałem sobie wyświetlanie kilku wartości ze sterownika S7 (dokładnie data) jako widgety basic-number. Do tego dodałem wyświetlanie zawartości zmiennej sterownika (np. S7.P1). Dodałem też widget (j-qui Input) aby zmieniać zawartość sterownika dla zmiennej S7.P1.
I faktycznie działa - wpisuę nową wartość w pole input i zmienia mi się zawartość wyświetlania. Ale.. zanim to się stanie przez chwilę we wszystkich wyświetlanych polach pojawiają się jakieś zupełnie przypadkowe wartości. Jak się tego pozbyć ?
2. Jak ugryźć taki prosty temat: chcę aby widget żarówka (Bulb on-off) zmieniał swój stan w zależności od stanu np. 2 bitu zadanej zmiennej.

mguc
Full Member
***
Wiadomości: 28


Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
#39 : Czerwiec 22, 2018, 11:35:00 »

ad.1
Nie wiem kiedy powstał problem.. ale się sam i rozwiązał. Ciekawe..

jahu
Sr. Member
****
Wiadomości: 137


Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
#40 : Czerwiec 22, 2018, 12:00:59 »

można zrobić funkcję w skryptach, która odczytuje określony bit ze słowa i zapisuje do obiektu określającego stan światła.

ja zrobiłbym to tak:

Kod:
on('zmienna.jako.slowo', function(obj) {
    var slowo = getState('zmienna.jako.slowo').val;

    setState("obiekt.ze.stanem.swiatla", odczytajBit(5)); //odczytuje 6 bit
});

function odczytajBit(nr_bitu) { //nr_bitu liczymy od 0
    var mask = 1 << nr_bitu;

    if ((slowo & mask) != 0) {
        return true;
    } else {
        return false
    }
}


a forum jako skrypt działa (nawet coś tam wrzuciłem) więc wystarczy tylko tam coś napisać

mguc
Full Member
***
Wiadomości: 28


Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
#41 : Czerwiec 22, 2018, 12:25:39 »

w temacie forum - utworzyłem konto, ale nie dotarł do mnie link aktywacyjny...

jahu
Sr. Member
****
Wiadomości: 137


Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
#42 : Czerwiec 22, 2018, 12:26:12 »

spam?

już jesteś aktywny

mguc
Full Member
***
Wiadomości: 28


Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
#43 : Czerwiec 24, 2018, 18:58:38 »

Cytat: jahu  Czerwiec 22, 2018, 12:26:12
już jesteś aktywny
Mail potwierdzający leciał jakoś bardzo długo. No ale jest.

Strony: 1 2 [3]
Drukuj
Skocz do: