Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Aktualności:
Forum Sterowniki PLC Inteligentny dom > Sterowniki PLC >

Ustawienie czasu

Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Ustawienie czasu  (Przeczytany 4484 razy)
dudus005
Full Member
***
Wiadomości: 25


Ustawienie czasu
: Listopad 22, 2016, 21:13:34 pm »

czy w sterowniku FBs-20MC trzeba w jakiś sposób ustawić godzinę, datę, etc.
 Chcę zaprogramować rolety i w symulacji działa jak się należy z gdy wyślę kod do sterownika to nic...

Coś Ktoś

primary1
Full Member
***
Wiadomości: 81


Ustawienie czasu
#1 : Listopad 22, 2016, 22:36:01 pm »

Czas ustawisz najprościej z winproladdera - Settings > Calendar.
Ale przyczyna musi być inna.
Sprawdź krok po kroku program uruchomiony na sterowniku.

dudus005
Full Member
***
Wiadomości: 25


Ustawienie czasu
#2 : Listopad 23, 2016, 07:48:01 am »

Dzięki za podpowiedź, sprawdzę dzisiaj te ustawienia. Zastanawiałem się też nad formatem samej godziny poniżej miał być kod ale coś nie umiem go dodać.

Godzina
170.  R4130
=       20

Minuta
170.  R4129
=       3

Godzina nietypowa bo rano w domu mnie już nie ma usiałbym czekać do soboty

dudus005
Full Member
***
Wiadomości: 25


Ustawienie czasu
#3 : Listopad 23, 2016, 08:16:05 am »

poniżej link kodu

http://chomikuj.pl/dudus005/czas,5646094868.png
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2016, 08:22:03 am wysłane przez dudus005 »

dudus005
Full Member
***
Wiadomości: 25


Ustawienie czasu
#4 : Listopad 25, 2016, 09:42:45 am »

Wiem że samo się nic nie dzieje ale zaczęło działać Z politowaniem
Kod i tak do przeróbki, cewka działa przez 1 minutę i się wyłącza a zależy mi bardziej na konkretnym czasie, teak aby tylko przymknąć roletę itd. Ktoś może podsunąć pomysł.

primary1
Full Member
***
Wiadomości: 81


Ustawienie czasu
#5 : Listopad 25, 2016, 10:05:41 am »

No to się nie dogadaliśmy widzę.
Jeśli chcesz zrobić podnoszenie czy opuszczanie rolet o konkretnej godzinie,
zrób najpierw program do sterowania roletami.
Jeśli chcesz ustawiać konkretną pozycję, to najlepiej żeby program odczytywał zawartość jakiegoś rejestru o wartościach np od 0 do 100,
i  w zależności od zadanej wartości załączał podnoszenie lub opuszczanie na wymagany czas.
Poszukaj w moich postach, wrzucałem na forum swój program do obsługi rolet.
Później o wybranej godzinie wpisujesz do rejestru np. 70, i roleta ustawia się w wymaganej pozycji.
To oczywiście jedno z wielu rozwiązań.

A co do ustawiania godziny "z rejestrów", żeby to zadziałało, trzeba też ustawić jakąś cewkę. Musisz szukać w dokumentacji.

dudus005
Full Member
***
Wiadomości: 25


Ustawienie czasu
#6 : Grudzień 05, 2016, 08:18:11 am »

Dzięki za odp, póki co rejestry są dla mnie jedną wielką niewiadomą, co prawda byłem na szkoleniu w Multi. ale to i tak za mało.

sebus504
Full Member
***
Wiadomości: 36


Ustawienie czasu
#7 : Styczeń 18, 2017, 08:12:34 am »

Cytat: dudus005  Grudzień 05, 2016, 08:18:11 am
Dzięki za odp, póki co rejestry są dla mnie jedną wielką niewiadomą, co prawda byłem na szkoleniu w Multi. ale to i tak za mało.

Witam, poszukaj sobie mojego timera na forum może coś ci się przyda ew. coś cię olśni.


Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: