Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Aktualności:
Forum Sterowniki PLC Inteligentny dom > Systemy zarządzania >

Timer godzinowy

Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Timer godzinowy  (Przeczytany 10187 razy)
RadekNet
Jr. Member
**
Wiadomości: 10


Timer godzinowy
: Styczeń 23, 2011, 22:32:43 pm »

Nigdzie nie moge wygooglac jak zaprogramowac drabinka timer godzinowy - tzn taki, w ktorym podaje godzine rozpoczecia i godzine zakonczenia dzialania wyjscia. Mozecie pomoc przykladem?

Pozdr.
Radek

pj
Global Moderator
Sr. Member
*****
Wiadomości: 303


Odp: Timer godzinowy
#1 : Styczeń 23, 2011, 23:35:17 pm »

Zrzut z mojego starego programu.
Gdy wyjeżdżałem na dłużej w określonych godzinach załączało i wyłączało się światło w domu.

Dobrze do tego dodać zmienną losową - można taki program losujący znaleźć w necie i dodawać/odejmować od rejestrów startu i końca.

Jak działa - Zone Compare - jeśli rejestr odmierzający czas w strefie RST, jeśli poza strefą SET.

Su i Sl to godziny strefy przeliczone na hexa.

PJ


* zone.PNG (14.32 KB, 838x378 - wyświetlony 2987 razy.)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2011, 23:38:38 pm wysłane przez pj »

RadekNet
Jr. Member
**
Wiadomości: 10


Odp: Timer godzinowy
#2 : Styczeń 24, 2011, 10:30:52 am »

Dziekuje za szybka odpowiedz

Chyba wszystko jasne oprocz ... przeliczania godzin Smutny Moglbys wyjasnic jak dla laika?

pj
Global Moderator
Sr. Member
*****
Wiadomości: 303


Odp: Timer godzinowy
#3 : Styczeń 24, 2011, 23:09:05 pm »

Repreznetacja czasu w rejestrze to starszy bajt godziny, młodszy bajt minuty:
xxyyH

xx to godziny w hex
yy to minuty w hex
niestety winproladder to rozchrzani i nie umiem tego zmienić żeby domyślnie wyświetlał w hexie tylko skonweruje na liczbę. Smutny

Czyli np. 19:32 to 1320H
pomoże kalkulator windowsa w trybie rozszerzonym - można konwertować między systemami dec i hex.

Żeby poćwiczyć/obserwować otwierasz "status page" dodaj aktualny czas do obserwacji R4135 - zmień wyświetlanie na hex.
Pierwszy bajt to godziny, drugi bajt to minuty.
Ta sama zasada dla Su i Sl.

RadekNet
Jr. Member
**
Wiadomości: 10


Odp: Timer godzinowy
#4 : Styczeń 25, 2011, 09:53:06 am »

Jeszcze raz pieknie dziekuje - teraz wszystko jasne i .. dziala Na razie w wynajmowanym domku "na drutach", ale zalaczaniem kotla moge juz sterowac z plc a nie przez oryginalny timer Czekam teraz na czujnik  Esea, ktory dodatkowo bedzie ograniczal temperature.

Czy mozesz jeszcze wyjasnic jak podpiac to pod SCADA?
1) Wizualizacja ustawien - zeby domownicy widzieli na www na jakie godziny jest ustawiony timer
2) Zmiana ustawien - zeby domownicy mogli zmieniac godziny pracy. Zeby nie kombinowac zbytnio widze to jako np. 5 pol z danymi/5 stref czasowych.

Radek

pj
Global Moderator
Sr. Member
*****
Wiadomości: 303


Timer godzinowy
#5 : Styczeń 26, 2011, 08:10:30 am »

Zrób 5 bloków ZCMP. Na wejściu bloku oprócz M1922 szeregowo jakiś np. M1 do M5 - jako status "aktywności bloku" dzięki zmianie M1 do M5 będzie  można włączać/wyłaczać dany blok.

W samym ZCMP zamiast Su i Sl na stałe - uzyj rejestrów np R1000/R1001 dla bloku 1, R1002/R1003 dla bloku drugiego itd.

Teraz trzeba te zmienne tylko przedstawić na SCADA np. Integraxor i już - można załączać bloki i ustawiać strefy.

PJ
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2011, 08:29:09 am wysłane przez pj »

RadekNet
Jr. Member
**
Wiadomości: 10


Timer godzinowy
#6 : Styczeń 27, 2011, 10:08:54 am »

Dzieki Twoim radom moja koncepcja (a w zasadzie juz gotowiec) timera wyglada tak, ze do kazdej godziny dopasowalem ZNCMP i bede w SCADA miec "tarcze zegara", na ktorej bede te godziny wlaczal/wylaczal. Wydaje mi sie, ze rodzielczosc godzinowa grzania bedzie ok, a rejestry to jeszcze nie moj poziom

I jeszcze jedno pytanie - jak w IntegraXor Editor zapisac M1? Y1 mam jako Name-Y1, Address-1, Batch-0, Type-boolean ... z Mx dziala to podobnie?

pj
Global Moderator
Sr. Member
*****
Wiadomości: 303


Timer godzinowy
#7 : Styczeń 27, 2011, 15:12:11 pm »

Tego nie wiem - od bardzo dawna nie używałem Integraxora. Może ktoś inny się wypowie.

KrzaQ
Full Member
***
Wiadomości: 95


Timer godzinowy
#8 : Sierpień 14, 2013, 12:48:48 pm »

Odświeżę trochę temat timera godzinowego.
Mam problem, nad którym nieco utknąłem.
Chodzi mianowicie o konwersję kolejno - starszego i młodszego bajtu rejestru zapisanego dziesiętnie reprezentującego godzinę i minutę na zapis szesnastkowy, tak jak to jest w R4135.

Chodzi o to, że używając panelu chcę zapisać do rejestru tymczasowego wartość powiedzmy 1235 (czyli godzinę 12:35) a następnie, w docelowym rejestrze, ma się pojawić wartość 0C23H.
Chodzi o sam sposób przekonwertowania takiej wartości DEC na kombinowane HEX.

Pozdrawiam

KrzaQ

koles
Full Member
***
Wiadomości: 44


Timer godzinowy
#9 : Sierpień 15, 2013, 09:07:18 am »

Cytat: KrzaQ  Sierpień 14, 2013, 12:48:48 pm

Chodzi o to, że używając panelu chcę zapisać do rejestru tymczasowego wartość powiedzmy 1235 (czyli godzinę 12:35) a następnie, w docelowym rejestrze, ma się pojawić wartość 0C23H.
Chodzi o sam sposób przekonwertowania takiej wartości DEC na kombinowane HEX.
Jeśli operujesz na liczbach całkowitych, to takie coś powinno zadziałać:
a = 1235
b = ( (a / 100) << 8 ) + ( a - (a /100) )
Wynik: b = 0x0C23


Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: