Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Aktualności:
Forum Sterowniki PLC Inteligentny dom > Podsystemy wyjściowe >

Sterowanie roletami

Strony: 1 [2] 3
Drukuj
Autor Wątek: Sterowanie roletami  (Przeczytany 18703 razy)
bogasman
Sr. Member
****
Wiadomości: 155


Sterowanie roletami
#15 : Wrzesień 11, 2014, 09:30:35 am »

poprawka (...)"natomiast z elektrycznego punktu widzenia nie widzę żadnych przeszkód przed "blokadami" po stronie STEROWANEJ. "(...)

misiowiec
Full Member
***
Wiadomości: 82


Sterowanie roletami
#16 : Wrzesień 11, 2014, 10:07:05 am »

Owszem masz kolego rację przeszkód nie ma.
Ja tylko piszę jak się robi i z czym się spotykam na codzień.

Wyobraź sobie silnik mocy 500kW i napięciu zasilania 6kV potem jeszcze 3 takie silniki i zakładamy ,że musimy zrobić blokadę ,żeby mogły jednocześnie pracować tylko 2 z nich.
Zrobienie blokady załączeniu w układzie sterowania -koszt kilkaset złotych powiedzmy , zrobienie takiej samej blokady po stronie średnich napięć koszt-kilkadziesiat tysięcy.
Ot i tu jest różnica.

Aczkolwiek jakbyś nie robił to z przekaźnikiem ,który ma 1 styk    com-NO-NC to się chyba nie uda -musiałbym bym sobie to rozrysować na spokojnie bo nie widzę załączonego obrazka do posta.

Traveler
Nowy
*
Wiadomości: 3


Sterowanie roletami
#17 : Październik 31, 2015, 14:43:55 pm »

Witam,
podłączam się do tematu, by nie robić nowego. Mam podłączone rolety na 2 przekaźnikach ( jeden jazda do góry, drugi jazda w dół) i 2 przyciski.
Jako, ze nie jestem biegły w programowanie napisałem funkcję do obsługi, ale cos mi nie gra.. steruje czasem (10s w górę, 15s w dół )
Przyciskam jazdę w góre i roleta jedzie, a w tym czasie przycisk w dół jest nieaktywny - czyli poprawnie.
Przyciskam jazdę w górę i roleta staje, licznik się kasuje i... jak nacisnę kolejny raz jazdę w górę roleta zaczyna jakby od zera..
Pytanie jak to poprawić, jaki timer wykorzystac, żeby takie sytuacje nie powstawały?

w załączniku zdjęcie programu

dziekuje za ew. sugestie i pomoc:)


ps. jak dodać zdjęcie??
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2015, 14:47:06 pm wysłane przez Traveler »

primary1
Full Member
***
Wiadomości: 81


Sterowanie roletami
#18 : Listopad 03, 2015, 09:37:07 am »

Zdjęcie musisz wrzucić na jakiś zewnętrzny serwer i podlinkować.
Co do tego zachowania:

Cytuj
Przyciskam jazdę w górę i roleta staje, licznik się kasuje i... jak nacisnę kolejny raz jazdę w górę roleta zaczyna jakby od zera..
Pytanie jak to poprawić, jaki timer wykorzystac, żeby takie sytuacje nie powstawały?

Jest to jak najbardziej poprawne i stosowane w prostych sterownikach do rolet.
BTW sam taki program napisałeś
Jeżeli chcesz, żeby sterownik załączał wyjście na odpowiedni czas w zależności od aktualnej pozycji rolety,
musisz tak napisać program, żeby pamiętał aktualną pozycję rolety.
Możesz tu  wykorzystać liczniki albo timery akumulacyjne.

misiowiec
Full Member
***
Wiadomości: 82


Sterowanie roletami
#19 : Czerwiec 03, 2016, 08:49:35 am »

Gdzieś chyba było na forum ale nie mogę odszukać.

Chodzi mi o zamykanie rolet jeżeli na dworze mocno świeci słońce.
Jakiś czujnik  natężenia słońca czy coś podobnego?
Może ma ktoś jakiś sprawdzony sposób?


jahu
Sr. Member
****
Wiadomości: 138


Sterowanie roletami
#20 : Czerwiec 03, 2016, 09:42:30 am »

http://www.luksystem.pl/produkt/als_p/

misiowiec
Full Member
***
Wiadomości: 82


Sterowanie roletami
#21 : Czerwiec 03, 2016, 10:58:44 am »

no i pięknie o coś takiego mi chodziło dzięki

misiowiec
Full Member
***
Wiadomości: 82


Sterowanie roletami
#22 : Czerwiec 03, 2016, 11:12:17 am »

:/ kurcze moduł ok ale kurde nie mam wejść analogowych :/ wydawało mi się ,że sterownik standardowo ma zabudowane takie wejście :/
Muszę szukać czegoś podobnego ale z nastawialnym progiem działania i sygnał pobierać przez styk bezpotencjałowy

bogasman
Sr. Member
****
Wiadomości: 155


Sterowanie roletami
#23 : Czerwiec 03, 2016, 12:23:47 pm »

A na 1-wire nie da się ? Tak jak np na konkurencyjnej stronie Wago http://www.edom-plc.pl/index.php/pl/1-wire-i-rpi/101-lightintensity

jahu
Sr. Member
****
Wiadomości: 138


Sterowanie roletami
#24 : Czerwiec 03, 2016, 16:44:53 pm »

Cytuj
:/ kurcze moduł ok ale kurde nie mam wejść analogowych :/ wydawało mi się ,że sterownik standardowo ma zabudowane takie wejście :/
Muszę szukać czegoś podobnego ale z nastawialnym progiem działania i sygnał pobierać przez styk bezpotencjałowy

to poszukaj jakiegoś sygnalizatora progowego, podpinasz pod niego ten czujnik, ustawiasz w nim poziom V na jaki ma zadziałać styk i styk trafia na PLC

misiowiec
Full Member
***
Wiadomości: 82


Sterowanie roletami
#25 : Czerwiec 06, 2016, 09:41:57 am »

Cytat: jahu  Czerwiec 03, 2016, 16:44:53 pm
Cytuj
:/ kurcze moduł ok ale kurde nie mam wejść analogowych :/ wydawało mi się ,że sterownik standardowo ma zabudowane takie wejście :/
Muszę szukać czegoś podobnego ale z nastawialnym progiem działania i sygnał pobierać przez styk bezpotencjałowy

to poszukaj jakiegoś sygnalizatora progowego, podpinasz pod niego ten czujnik, ustawiasz w nim poziom V na jaki ma zadziałać styk i styk trafia na PLC

Znalazłem coś pod arduino :
http://botland.com.pl/czujniki-swiatla-i-koloru/4934-czujnik-swiatla-ultrafioletowego-uv.html
http://botland.com.pl/czujniki-swiatla-i-koloru/2422-ml8511-analogowy-czujnik-swiatla-ultrafioletowego-uv-modul-sparkfun.html

Choć w zasadzie to jest praktycznie to samo co mi wcześniej poleciłeś

pozostanie dorobić do tego jakiś układzik regulowany, który załączy mi np. przekaźnik

Paweł
Jr. Member
**
Wiadomości: 16


Sterowanie roletami
#26 : Czerwiec 09, 2016, 10:23:02 am »

Ogólnie temat dość prosty. Podpinasz sobie analogowy czujnik naświetlenia. W PLC deklarujesz 2 zmienne i porównujesz z wartością aktualną. W uproszczeniu jeśli światła jest za dużo komparator wartości górnej uruchomi wyjście zamykania, jeśli za mało, komparator dolnej uruchomi wyjście otwierania. 2 linijki kodu.


misiowiec
Full Member
***
Wiadomości: 82


Sterowanie roletami
#27 : Czerwiec 09, 2016, 10:41:58 am »

Cytat: Paweł  Czerwiec 09, 2016, 10:23:02 am
Ogólnie temat dość prosty. Podpinasz sobie analogowy czujnik naświetlenia. W PLC deklarujesz 2 zmienne i porównujesz z wartością aktualną. W uproszczeniu jeśli światła jest za dużo komparator wartości górnej uruchomi wyjście zamykania, jeśli za mało, komparator dolnej uruchomi wyjście otwierania. 2 linijki kodu.

Niom tak ale jak się ma wejście analogowe

jahu
Sr. Member
****
Wiadomości: 138


Sterowanie roletami
#28 : Czerwiec 09, 2016, 10:49:28 am »

a może to http://www.tme.eu/pl/details/azhs-12v/przekazniki-instalacyjne/ff/azh-s-12v/?brutto=pl&gclid=CjwKEAjwp-S6BRDj4Z7z2IWUhG8SJAAbqbF3U4EIfo1sxkOFemEfU_52PPJ1LPgcEEsnzF3BB0ghixoCYhLw_wcB

co prawda nie można zmieniać wartości zadziałania z poziomu np. HMI ale nie wymaga analogów

misiowiec
Full Member
***
Wiadomości: 82


Sterowanie roletami
#29 : Czerwiec 12, 2016, 16:45:12 pm »

Cytat: jahu  Czerwiec 09, 2016, 10:49:28 am


Też się nad tym zastanawiałem. Mam nawet takie cudo w wersji na szynę ale czujkę mam zamontowana w cieniu :/ i nie dam rady jej przełożyć :/

Na razie  daną grupę rolet zamykam po prostu o określonej godzinie.

Strony: 1 [2] 3
Drukuj
Skocz do: