Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Aktualności:
Forum Sterowniki PLC Inteligentny dom > Inteligentny dom funkcjonalności >

sterowanie roletami

Strony: [1] 2
Drukuj
Autor Wątek: sterowanie roletami  (Przeczytany 18411 razy)
Mario0658
Sr. Member
****
Wiadomości: 214


sterowanie roletami
: Kwiecień 04, 2010, 22:04:41 pm »

wWtam wszystkich .
 Wlasnie uruchomilem fateka i zaczynam go programowac...
Jako calkowity laik w drabinkach narazie tylko toggle na swiatlo i inne najprostrze sprawy.
Podpowie ktos lub moze podesle jakis sprytny programik do ich obslugi ?
Bawie sie tez weintekiem...  powiem szczerze ,ze powolutku tworze graficzke, juz pytalem w innym watku ale czy ktos ma jakies
biblioteki z przyciskami lub animacjami ??


GG:4010578

kaliszakpl
Full Member
***
Wiadomości: 75


Odp: sterowanie roletami
#1 : Kwiecień 04, 2010, 23:22:14 pm »

Jezeli chodzi o grafike to tylko format svg

Mario0658
Sr. Member
****
Wiadomości: 214


Odp: sterowanie roletami
#2 : Kwiecień 05, 2010, 14:35:17 pm »

szukam czegokolwiek pasujacego do niego
Zbiory ,ktore sa w programie sa raczej biedne....
Moze ktos podesle nawet jakis swoj projekt to sobie sam "wydlubie" co  potrzebne 

i caly czas szukam czegos do sterowania roletami ... za cienki jestem aby to jakos zgrabnie oprogramowac Smutny

GG:4010578

pj
Global Moderator
Sr. Member
*****
Wiadomości: 303


Odp: sterowanie roletami
#3 : Kwiecień 05, 2010, 16:13:49 pm »

Przede wszystkim określ funkcjonalność.
W reakcji na co jak się ma zachowywać.
Jakie masz wejście rolet - impulsowe czy potrzeba sygnały stałego. Czy są wyłączniki krańcowe czy trzeba liczyć czas ?
itd.
No i sam program jak ma działać - w reakcji na jakie zdarzenia podawać jaki sygnał.

PJ

Mario0658
Sr. Member
****
Wiadomości: 214


Odp: sterowanie roletami
#4 : Kwiecień 06, 2010, 10:05:22 am »

witam ponownie

pisze ta wiadomosc drugi raz , nie moge wkleic  swojego programu ani tego o ktorym chcialem napisac bo rozszerzenie  nie pasuje a mam tylko win rara ...

Problem moj polega na tym iz  dopiero ucze sie programowania i idzie mi to bardzo powoli ze wzgledu na kompletny brak czasu ...
zrobilem najbardziej prostackie sterowanie - trzeba trzymac przycisk na weinteku
  zrobilem to tak :
m1 steruje Y1 i osobno X1 dla Y1 bo weintek nie chce sterowac x-ksami
oraz m320 steruje wszystkimi M od rolet w gore  i co ciekawe - jesli tak zrobie to wszystkie moge wysterowac w gore ale juz z osobna nie dziala

Znalazlem fajny programik , nie pamietam autora, ktory steruje roletami z procentowym przeliczaniem (mozna ustawic 25% otwarcia) ale jak pisalem wczesniej nie mozna go wkleic....

GG:4010578

pj
Global Moderator
Sr. Member
*****
Wiadomości: 303


Odp: sterowanie roletami
#5 : Kwiecień 06, 2010, 13:22:03 pm »

poprawione - można już wrzucić rar.

PJ

Mario0658
Sr. Member
****
Wiadomości: 214


Odp: sterowanie roletami
#6 : Kwiecień 06, 2010, 18:34:24 pm »

a wiec dorzucam ten programik znaleziony oraz makabre co sam sworzylem do wpolpracy z panelem weinteka (az mi wstyd )

Jesli ktos mialby chwilke i zrobil poprawki tak aby dzialaly grupowo salon z jadalnia oraz caly dol  z osobna i cala gora z jakims timerem ograniczajacym czas ruchu w kazda ze stron dla kazdej z osobna (rozne wielkosci okien)  oraz tak aby pierwsze wcisniecie to byl start  a kolejne stop....
a moze jakos zitegrowal ten sofcik co podalem ..... 


* rolety.zip.rar (4.71 KB - pobrany 1002 razy.)
* 2kwietnia wieczorem.rar (6.96 KB - pobrany 870 razy.)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2010, 18:39:32 pm wysłane przez Mario0658 »

GG:4010578

Mario0658
Sr. Member
****
Wiadomości: 214


Odp: sterowanie roletami
#7 : Kwiecień 06, 2010, 18:46:31 pm »

zle napisalem i juz nie moglem edytowac  .....

przyciski oczywiscie osobno w dol i gore  ......

i jeszcze przy okazjii ...czy ktos wie jak zczytac z ada 1-wire  temperatury po modbusie do fateka  a potem na panel weinteka ?
Tak siedze i kombinuje ale cos slabo mi to idzie Smutny
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2010, 18:50:15 pm wysłane przez Mario0658 »

GG:4010578

pixel
Sr. Member
****
Wiadomości: 123


sterowanie roletami
#8 : Luty 04, 2011, 19:12:17 pm »


odkopię...
najprostsze sterowanie roletą - dobre na początek, dla początkujących fatekowiczów :-) (jak ja)

założenia:
- przycisk dwustykowy
- jeden styk - UP, drugi styk DOWN
- silnik ma wyprowadzenia na UP i DOWN... ma wyłącznik krańcowy.

obsługa jak w prostych sterowaniach:
- naciśnięcie UP - jedzie do góry (pełne otwarcie)
- naciśnięcie UP w trakcie jazdy w górę - STOP
- naciśnięcie DOWN w trakcie jazdy w dół - jazda do dołu (pełne zamknięcie)
- obsługa drugiego kierunku analogiczna...

poniżej wklejam chyba najprostszą wersję to realizującą (czasy dla testów są 10sek).

wcześniej ustawione mam stopowanie licznika po odliczeniu zadanego czasu (m1957=ON)

dla tych co zaczynają mam nadzieję to dobry punkt wyjścia aby zacząć i zrozumieć...

dalsza rozbudowa możliwa w następujących kierunkach:
- sterowanie pośrednie poprzez flagi (zamiast wyjść Y program zapalałby flagi a one wpływałyby na włączanie kolejnych wyjść) - przydatne przy uzależnieniu wielu rzeczy do danego wyjścia oraz daje możliwość szybkiego przepięcia wyjścia (np. z Y10 na Y30 - robiłoby się to tylko raz w programie)
- sterowanie grupą (grupami) rolet - zamykanie/otwieranie kilku naraz
         -> wtedy możliwe zamykanie otwierania przy uzbrojeniu/rozbrojeniu alarmu



Słodkie przepisy, które polecam :-)

m_f
Nowy
*
Wiadomości: 2


sterowanie roletami
#9 : Luty 06, 2011, 18:19:11 pm »

Witam

A ja mam takie pytanko:
- czy da się do Fateka podpiąć i sterować którąś z gotowych centralek do sterowania  żaluzjami?
Zależy mi na tym aby nie zajmować 20 wejść i następnych 20 wyjść dla 10 rolet.
Najlepiej aby plc się mogło dogadać z jakąś dedykowaną centralką którymi roletami ona ma wysterować, ale gdziekolwiek rozmawiam z facetami od rolet to oni nie wiedzą ;(



McTommy
Full Member
***
Wiadomości: 73



sterowanie roletami
#10 : Styczeń 04, 2015, 15:57:01 pm »

Hej,
Wrzuciłem tę drabinkę w symulację i wyskakuje mi "duplicated coil". Czy tak ma być? Czy trzeba walczyć z markerami?
pozdrawiam
Tomek

pixel
Sr. Member
****
Wiadomości: 123


sterowanie roletami
#11 : Styczeń 04, 2015, 16:25:11 pm »

do celów dydaktyczno-testowych możesz zignorować...

produkcyjnie też - ale to już "z głową"...

Ja mam dwa "przemapowania" u siebie:
1.  we na flagi  (czyli X - > M)
2. flagi na wy (czyli M -> Y)
Zrobiłem tak aby na móc w razie potrzeby przepiąć kable na we i na wy (np. przy wymianie modułów po awarii, reorganizacji itp).  Kążdy X i każdy Y mam użyte tylko raz.

Słodkie przepisy, które polecam :-)

McTommy
Full Member
***
Wiadomości: 73



sterowanie roletami
#12 : Styczeń 04, 2015, 16:31:57 pm »

Dzięki za info,
Tak myślałem że to celowa "prowokacja".
Miałbym prośbę. Wiem że napisałeś tabelę wschodów i zachodów.
Czy mógłbyś podesłać mi fragment tej drabinki z miejscami gdzie są odwołania do rejestru i uruchamianie jakiegoś odbiornika?
Będę wdzięczny i pokłonię się cztery razy w Nowym Roku. :-)
pozdrawiam
Tomasz

pixel
Sr. Member
****
Wiadomości: 123


sterowanie roletami
#13 : Styczeń 04, 2015, 21:45:13 pm »


w jednym znaczniku masz stan dzień/noc
zależnie od tego robisz SET lub RESET na kilku innych znacznikach

coś nie da się grafiki dołączyć - to byś zobaczył...

Słodkie przepisy, które polecam :-)

primary1
Full Member
***
Wiadomości: 81


sterowanie roletami
#14 : Marzec 09, 2015, 07:13:42 am »

Na prośbę jednego kolegi z forum wrzucam swój program do sterowania roletami.
Program jest dość zaawansowany, roletami steruje się wpisując do odpowiedniego rejestru wartość w procentach.
Procenty przeliczane są na liczbę 50 ms impulsów odpowiadających aktualnej i zadanej pozycji rolety, później proste porównanie i inkrementacja/dekrementacja rejestru.
Resztę zobaczcie sami. U mnie rolety w oknach ustawiane są z dokładnością do 1 cm.

Mile widziane uwagi i opinie. Może macie jakieś ciekawsze/lepsze rozwiązanie?
Pozdrawiam.


https://www.dropbox.com/s/f8nobvmedu4apzt/sterowanie_rolety.pdw?dl=0

Strony: [1] 2
Drukuj
Skocz do: