Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Aktualności:
Forum Sterowniki PLC Inteligentny dom > Podsystemy wejściowe >

SATEL po RS 232

Strony: 1 2 3 [4]
Drukuj
Autor Wątek: SATEL po RS 232  (Przeczytany 34644 razy)
arturs
Sr. Member
****
Wiadomości: 225



SATEL po RS 232
#45 : Sierpień 09, 2014, 08:17:38 am »

nie można, można użyć tylko modułu int-rs..
aha.. od dwoch czy 3 wersji modułu ethm w tym samym protokole co int-rs działa opcja "integracja" przez ethernet.. nie wiem czy z fatekiem działa bo nie sprawdzałem

sebus504
Full Member
***
Wiadomości: 36


SATEL po RS 232
#46 : Sierpień 09, 2014, 18:18:34 pm »

Ok, dzięki za zainteresowanie, jeszcze jedno fatek ma rs232(te do programowania) oraz moduł cb55 (2xrs485) czy wygrywając ten program fatek dogada się po tym wbudowanym rs232 czy znowu moduł do kupienia?

sebus504
Full Member
***
Wiadomości: 36


SATEL po RS 232
#47 : Sierpień 09, 2014, 21:21:12 pm »

Tak sobie szukam i nie wiem być może sam sobie odpowiedziałem. Zeby fatek gadał po porcie 0 trzeba ustawić w funkcji 151 clink parametr md 0 (nawiązując do programu "satel komunikacji po int-rs")? Jeśli nie to to gdzie się ustawia te parametry

arturs
Sr. Member
****
Wiadomości: 225



SATEL po RS 232
#48 : Sierpień 10, 2014, 19:13:10 pm »

nie.. fateka na porcie 0 nie da się ustawić w protokole innym niż natywny fateka.. do komunikacji trzeba dodatkowy moduł z rs232

sebus504
Full Member
***
Wiadomości: 36


SATEL po RS 232
#49 : Sierpień 10, 2014, 20:01:37 pm »

Cytat: arturs  Sierpień 10, 2014, 19:13:10 pm
nie.. fateka na porcie 0 nie da się ustawić w protokole innym niż natywny fateka.. do komunikacji trzeba dodatkowy moduł z rs232
Ok, dzięki. Jeszcze jedno pytanko bo próbuję  nawiązać komunikację między fatekiem a sterownikiem frisko po rs485 jak to powinno wyglądać bo nie daje rady.

sebus504
Full Member
***
Wiadomości: 36


SATEL po RS 232
#50 : Sierpień 12, 2014, 06:55:26 am »

Ok, już działa - z pomocą przyszedł pan Jarosław Pawełek z multiprojektu.

bogasman
Sr. Member
****
Wiadomości: 155


SATEL po RS 232
#51 : Wrzesień 28, 2014, 13:59:37 pm »

Czy ktoś z Was ma napisany program w Winproladderze z użyciem ETHM-1 zamiastr INT-RS  i mógłby się nim podzielić?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2014, 14:01:16 pm wysłane przez bogasman »

bogasman
Sr. Member
****
Wiadomości: 155


SATEL po RS 232
#52 : Luty 25, 2015, 11:43:29 am »

Podbijam. Podrzuci ktoś przykładowy/napisany program w konfiguracji z ETHM-1?

iksiu6
Nowy
*
Wiadomości: 1


SATEL po RS 232
#53 : Marzec 05, 2015, 18:07:33 pm »

Witajcie koledzy,

Jestem w posiadaniu centrali Satela i sterownika PLC - Fatek.
Połączenie poprzez RS-232 działa wyśmienicie lecz nie mogę poradzić sobie z jedną sprawą.

Modyfikując lekko drabinę kolegi Mario0658 na status Page-u mam wyświetlone wszystkie 128 we i 128 wy satela.
Problem pojawił się gdy chciałem poprzez statuspage zmienić stan wyjść w satelu.
Z tego co mi się wydaje to muszę najpierw pobrać stan wszystkich wyjść satela przepisać je na odpowiednie makery zmienić jedno - to które mnie interesuje i wysłać dopiero wszystkie 128.
Nie wiem za bardzo jak się za to zabrać.
Chodzi mi o to aby za pomocą 1 wejścia satela mieć możliwość załączania 2 wyjść satala a ma to wyglądać tak:
krótki sygnał np na wejscie1 załącza wyjście10 a długi sygnał na tym na tym samym wejściu1 załącza wyjście11.
Prosta funkcja której brakuje w systemach satela.

Sterownik PLC służyłby tylko jako procesor do wykonywania np tej prostej czynności
Wejścia i wyjścia fizyczne w PLC nie będą w ogóle używane.

Czy ktoś mógłby mi pomóc w napisaniu tej drabiny... albo może ktoś ma tak zrobione?

syjam23
Jr. Member
**
Wiadomości: 6


SATEL po RS 232
#54 : Wrzesień 07, 2015, 12:43:08 pm »

Panowie mam takie pytanie. Sciaglem program do komunikacji z satelem od Mario, ale dopiero sie ucze i nie mam takiego pojecia o temacie jak wy i stad moje pytanie. Przy ladowaniu programu od Mario wyskakuje blad poniewaz, w podprogramie r-di jest linijka z skokiem do podprogramu CRC ale takiego podprogramu juz nie ma. Czy moglby ktos pomoc wytlumaczyc jak rozwiazac ten problem??

arturs
Sr. Member
****
Wiadomości: 225



SATEL po RS 232
#55 : Wrzesień 15, 2015, 09:07:00 am »

Cytat: iksiu6  Marzec 05, 2015, 18:07:33 pm
Witajcie koledzy,

Jestem w posiadaniu centrali Satela i sterownika PLC - Fatek.
Połączenie poprzez RS-232 działa wyśmienicie lecz nie mogę poradzić sobie z jedną sprawą.

Modyfikując lekko drabinę kolegi Mario0658 na status Page-u mam wyświetlone wszystkie 128 we i 128 wy satela.
Problem pojawił się gdy chciałem poprzez statuspage zmienić stan wyjść w satelu.
Z tego co mi się wydaje to muszę najpierw pobrać stan wszystkich wyjść satela przepisać je na odpowiednie makery zmienić jedno - to które mnie interesuje i wysłać dopiero wszystkie 128.
Nie wiem za bardzo jak się za to zabrać.
Chodzi mi o to aby za pomocą 1 wejścia satela mieć możliwość załączania 2 wyjść satala a ma to wyglądać tak:
krótki sygnał np na wejscie1 załącza wyjście10 a długi sygnał na tym na tym samym wejściu1 załącza wyjście11.
Prosta funkcja której brakuje w systemach satela.

Sterownik PLC służyłby tylko jako procesor do wykonywania np tej prostej czynności
Wejścia i wyjścia fizyczne w PLC nie będą w ogóle używane.

Czy ktoś mógłby mi pomóc w napisaniu tej drabiny... albo może ktoś ma tak zrobione?


nie wiem czy kolega już temat ogarnął ale piszę ku potomności - sterowanie wyjściami satela z czegoś zewnątrznego bez pośrednictwa modułu nadrzędnego (tu centrali satela) to proszenie się o kłopoty bo nigdy nie wiemy czy nic innego nie zechce wysterować wyjścia..

primary1
Full Member
***
Wiadomości: 81


SATEL po RS 232
#56 : Wrzesień 15, 2015, 16:56:43 pm »

arturs, co masz na myśli?
Przecież po to są wyjścia, żeby ja załączać gdy zaistnieją jakieś tam warunki.
A co załączy/wyłączy to wyjście (integra czy PLC), to przecież bez różnicy.

sebus504
Full Member
***
Wiadomości: 36


SATEL po RS 232
#57 : Listopad 23, 2015, 08:50:29 am »

Witam, powiedzcie mi czy mogę bezkarnie wgrać program od Mario (FBS-60MC) do mojego fateka FBS-32MC Czy trzeba wszystko z marszu przepisać.

sebus504
Full Member
***
Wiadomości: 36


SATEL po RS 232
#58 : Listopad 24, 2015, 13:21:45 pm »

Cytat: sebus504  Listopad 23, 2015, 08:50:29 am
Witam, powiedzcie mi czy mogę bezkarnie wgrać program od Mario (FBS-60MC) do mojego fateka FBS-32MC Czy trzeba wszystko z marszu przepisać.

Dobra, nieaktualne już mam

sebus504
Full Member
***
Wiadomości: 36


SATEL po RS 232
#59 : Listopad 27, 2015, 07:39:06 am »

Powiedzcie mi proszę czy ściągając program (satel po rs232 z drugiej strony tego tematu) też macie SYNTAX ERROR? Czy coś robię źle?

Strony: 1 2 3 [4]
Drukuj
Skocz do: