Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Aktualności:
Forum Sterowniki PLC Inteligentny dom > Podsystemy wejściowe >

SATEL po RS 232

Strony: 1 2 [3] 4
Drukuj
Autor Wątek: SATEL po RS 232  (Przeczytany 34644 razy)
arturs
Sr. Member
****
Wiadomości: 225



SATEL po RS 232
#30 : Kwiecień 14, 2013, 21:40:53 pm »

Cytat: primary1  Kwiecień 14, 2013, 11:56:55 am
Mam takie pytanie.
Mając do dyspozycji sterownik PLC i jego ogromne możliwości, dlaczego nie zrobić by alarmu na tymże sterowniku?
Do tego jakiś pilot,  moduł GSM, np BasicGSM Ropam - możliwość wysyłania i odbierania sms'ów przez rs232.

było gdzies, na szybko:
- zasilanie awaryjne
- parametryzacja linii
- różne kody
- pamięć zdarzeń


primary1
Full Member
***
Wiadomości: 81


SATEL po RS 232
#31 : Kwiecień 15, 2013, 22:58:13 pm »

Dzięki za odpowiedź.
Widzę, że największym problemem będzie podłączenie czujek w konfiguracji umożliwiającej wykrycie sabotażu. Choć myślę, że jest to do zrobienia.
Zasilanie awaryjne - UPS. Pozostaje kwestia czasu jak długo sterownik pociągnie na zasilaniu awaryjnym. Tu musiałbym się zapytać ile orientacyjnie prądu pobiera taki zestaw PLC?
Pamięć zdarzeń - nie jest takie istotne. I tak w razie jakiegoś zdarzenia powiadomienia będą wysyłane "na bieżąco" na telefon. Poza tym stany wejść i wyjść chcę zapisywać na serwerze z Debianem.
Różne kody - nie za bardzo wiem co masz na myśli.

Mario0658
Sr. Member
****
Wiadomości: 214


SATEL po RS 232
#32 : Kwiecień 16, 2013, 09:05:19 am »

majac HMI  chodzby  Weinteka  zalatwiasz sprawe logowania zdarzen   ( beda na karcie SD) oraz  wpisywania kodu  (roznych )
zostaje parametryzacja linii i UPS  ( aku 120Ah + przetwornica sinus    1000 zl aku + ok 400zl ups do tego )  parametryzacja  to juz gorzej ....

Ale tu jest watek o RS232-  

Poszukaj  , bo bylo juz to wszystko poruszane  



Czy  juz ktos ma pomysl  jak podlaczyc   INT-RS  po RS485 ?     

GG:4010578

Alien
Full Member
***
Wiadomości: 99


SATEL po RS 232
#33 : Kwiecień 17, 2013, 15:01:19 pm »

Cześć,
Sorry dawno nie zaglądałem trochę robota mnie zawaliła, zamówiłem ten konwerter w AVT ale nie doszedł do tej pory, a nie było zbytnio czasu szukać gdzie indziej. w podprogramach masz blok CLINK zmień parametr Pt: tam jest 3 czyli 3 port wpisz ten port RS 485 którego używasz i jak podłaczysz przez konwerter rs 232 <-> rs 485 bedzie smigać.
Pozdrawiam
Rafał

Mario0658
Sr. Member
****
Wiadomości: 214


SATEL po RS 232
#34 : Kwiecień 19, 2013, 10:13:02 am »

niby  tak   ale  wowczas  moze byc tylko  1 urzadzenie  na rs485 
musialo by byc   jakos adresowane   .....   wowczas  podpiolbym  pod  predkosc 56Kbps  i   do innych urzadzen  ...


Jak  to zrobic   ?   tak sadze ze jakis adresowalny konwerter  bedzie potrzebny  ....

GG:4010578

Alien
Full Member
***
Wiadomości: 99


SATEL po RS 232
#35 : Kwiecień 19, 2013, 17:58:09 pm »

Nie można inaczej ponieważ te inne urządzenia pod RS-485 masz na Modbusie a tu jest protokół SATELA więc zupełnie inne ramki, RS-485 to warstwa fizyczna więc konwerter nie ingeruje w ramkę, żeby działało tak jak myślisz trzeba by zrobić jakiegoś moduł np na AVR który by zaczytywał ramkę SATELA do rejestrów i potem FATEK by sobie zaczytywał wartosci z tych rejestrów po Modbusie przez RS-485.
Pozdrawiam
Rafał

impressa
Jr. Member
**
Wiadomości: 12


SATEL po RS 232
#36 : Lipiec 25, 2013, 23:15:35 pm »

Odnawiam wątek - dajcie znać czy zostajecie przy RS232 (i jak się sprawuje), czy udało się odpalić konwerter RS232<->RS485

Max
Jr. Member
**
Wiadomości: 9


SATEL po RS 232
#37 : Sierpień 16, 2013, 09:04:29 am »

Uruchomil ktos ta komunikacje po RS232? Jesli tak, to czy dziala to prawidlowo? Jestem na etapie kladzenia kabli i polaczenie Satela z Fatekiem po RS232 wyglada obiecujaco ale czy to dziala? Moze po prostu bedzie lepiej polazyc 2-3 skretki od Satela do PLC i zrobic to tak jak PJ opisal? Co sadzicie?

arturs
Sr. Member
****
Wiadomości: 225



SATEL po RS 232
#38 : Sierpień 16, 2013, 20:32:55 pm »

mam wszystko tylko nie mam czasu, myślę że za 2-3 miesiące przyjdzie czas.. a parę skrętek nie zaszkodzi na pewno..

arturs
Sr. Member
****
Wiadomości: 225



SATEL po RS 232
#39 : Listopad 10, 2013, 19:42:02 pm »

odświeżam temat- ma ktoś działający przykład jak coś odebrać RSem?
wysłać umiem bez problemu, ale chcę coś odebrać i za nic nie mogę..
wszystko jedno co - wysyłam coś i chcę odebrać np. 10 znaków i wpisać je do jakiegoś rejestru..
albo słucham i odbieram ileś tam bajtów do rejestrów

arturs
Sr. Member
****
Wiadomości: 225



SATEL po RS 232
#40 : Listopad 10, 2013, 19:52:31 pm »

dobra.. już działa.. kabelki pozamieniałem

borysmax
Nowy
*
Wiadomości: 1


SATEL po RS 232
#41 : Grudzień 11, 2013, 20:18:16 pm »

Cytat: kali82  Marzec 28, 2013, 00:24:11 am
Dzięki Mario mój PLC już widzi wszystkie Wejścia Satela. Mega dobrze.
Pozdrawiam.

W razie czego to zgrałem bramofon z Weintekiem i PLC i kamerą.

Witam, czy wpisujesz też stany wyjść fateka do satela? Chodzi mi o odwzorowanie ich stanów w GuardX.
Pozdrawiam Borys

sebus504
Full Member
***
Wiadomości: 36


SATEL po RS 232
#42 : Sierpień 07, 2014, 15:00:28 pm »

Cytat: kali82  Marzec 28, 2013, 00:24:11 am
Dzięki Mario mój PLC już widzi wszystkie Wejścia Satela. Mega dobrze.
Pozdrawiam.

W razie czego to zgrałem bramofon z Weintekiem i PLC i kamerą.

Witam, wszystkich. Czy mógłbyć wstawić ten program i choć trochę wyjaśnić co z czym? Informacji jakoś mało nie mówiąc o konkretnych przykładach z wyjaśnieniem. Mam integrę 128 (nie mam jeszcze int-rs) i nie bardzo ogarniam tego od strony fateka.



sebus504
Full Member
***
Wiadomości: 36


SATEL po RS 232
#43 : Sierpień 07, 2014, 15:19:32 pm »

Cytat: sebus504  Sierpień 07, 2014, 15:00:28 pm
Cytat: kali82  Marzec 28, 2013, 00:24:11 am
Dzięki Mario mój PLC już widzi wszystkie Wejścia Satela. Mega dobrze.
Pozdrawiam.

W razie czego to zgrałem bramofon z Weintekiem i PLC i kamerą.

Witam, wszystkich. Czy mógłbyć wstawić ten program i choć trochę wyjaśnić co z czym? Informacji jakoś mało nie mówiąc o konkretnych przykładach z wyjaśnieniem. Mam integrę 128 (nie mam jeszcze int-rs) i nie bardzo ogarniam tego od strony fateka.

Jeszcze jedno pytanie czy tymczasowo można użyć rs232 z poziomu manipulatora do komunikacji z fatekiem?




kali82
Full Member
***
Wiadomości: 34


SATEL po RS 232
#44 : Sierpień 08, 2014, 22:04:30 pm »

Witam ogólnie mam program zywcem ściągnięty od Mario. Czy można użyć portu rs323 z manipulator to puki co Ci nie odpowiem bo nie sprawdzałem.
POZDROWIENIA
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2014, 22:06:10 pm wysłane przez kali82 »

Strony: 1 2 [3] 4
Drukuj
Skocz do: