Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Aktualności:
Forum Sterowniki PLC Inteligentny dom > Podsystemy wejściowe >

SATEL po RS 232

Strony: 1 [2] 3 4
Drukuj
Autor Wątek: SATEL po RS 232  (Przeczytany 34644 razy)
Mario0658
Sr. Member
****
Wiadomości: 214


SATEL po RS 232
#15 : Luty 20, 2013, 10:51:47 am »

Cytat: Alien  Luty 19, 2013, 14:38:55 pm
Witam,
konwerter jest potrzebny np http://sklep.avt.pl/p/pl/1125/klocki+rs485+-+konwerter+rs232%3C-%3Ers485+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html
a co do kodu też bardzo chętnie zerknę
Pozdrawiam
Rafał

czy ten konwerter  jest adresowalny  ?
Chcialbym wpiac  satela  na magistrale jako kolejne urzadzenie ....

Oki  widze ,ze tak  ...... teraz zostaje rozkminic  jak to  oprogramowac  echhhhh     ...kupie to  i zaczne kombinowac  , moze sie uda  ....
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2013, 10:56:09 am wysłane przez Mario0658 »

GG:4010578

Alien
Full Member
***
Wiadomości: 99


SATEL po RS 232
#16 : Luty 20, 2013, 11:30:26 am »

ale co chcesz programować, konwerter?

Mario0658
Sr. Member
****
Wiadomości: 214


SATEL po RS 232
#17 : Luty 20, 2013, 12:14:09 pm »

nie sam konwerter   tylko juz Fateka  aby  "widzial" satela   ,  w tej chwili  polaczony jest kablem  rs232   bezposrednio do  fateka ....
Mialem jednostke  komunikacyjna  fateka  2 X rs485    i dokupilem specjalnie  ta z  1 X rs232 + 1 X rs485  aby  podlaczyc  satela ...
ale co sie okazuje  : potrzebna mi jest 2 osobna magistrala 485  dla innych urzadzen   o innej predkosci  ....

I tak kombinuje    aby  na jednym 485  dac wszystkie  na  predkosc 57600 
a na drugim  19200   : satela (przez ten konwerter) , modul do pompy ciepla (rs485) , jednostke pogodowa (rs485)

Po prostu zrezygnowac z rs232  i jakos zmienic  program w fateku aby  to zadzialalo  ....   pewnie ta  ramke  komunikacjii  ( funkcja 151), jeszcze nie mam pojecia  co i jak  ...
Jestem poczatkujacy  i cos  tam  troszke  rozumie .... ale to tylko troszke  ...

GG:4010578

Alien
Full Member
***
Wiadomości: 99


SATEL po RS 232
#18 : Luty 20, 2013, 12:17:35 pm »

a możesz wrzucić ten program?

Mario0658
Sr. Member
****
Wiadomości: 214


SATEL po RS 232
#19 : Luty 20, 2013, 12:26:20 pm »

Cos tu mam  ,  ale czy to ostateczna  wersja  kurcze nie pamietam  ....musioalbym  wyciac od siebie z   programu ...ale  sadze ,ze jest ok  .

* satel komunikacja po INT-RS.pdw (146.58 KB - pobrany 653 razy.)

GG:4010578

Alien
Full Member
***
Wiadomości: 99


SATEL po RS 232
#20 : Luty 20, 2013, 12:38:14 pm »

Ok dzięki muszę wybyć, zerknę wieczorem, mam cm 55e i int rs i też chiałem podpiąć to po rs 485.
Pozdrawiam
Rafał

Mario0658
Sr. Member
****
Wiadomości: 214


SATEL po RS 232
#21 : Luty 20, 2013, 12:45:45 pm »

w razie sukcesu  prosze   o info co i jak 
 

GG:4010578

kali82
Full Member
***
Wiadomości: 34


SATEL po RS 232
#22 : Luty 20, 2013, 22:04:45 pm »

Łooooo Szok Szok Szok
Mega wielkie dzięki ale musze się z tym przespać i poczytać o tych wszytskich STP, STPI bo czarna magia puki co.
Fajny Status Monitor nie wiedziałem że tak idzie.
Widzę że bardzo dużo realizujesz przez Satela.
Ja puki co chcę tylko sczytywać stany wejść wszystkich a resztę przez Fateka.
Wielkie dzięki i pozdrawiam.
Będę walczyć

Kali

Mario0658
Sr. Member
****
Wiadomości: 214


SATEL po RS 232
#23 : Luty 20, 2013, 23:36:31 pm »

to nie wszystko co sie da  ....
mozna zrobic wszystko co z panela   
U mnie  jest to zrobione w najbardziej lamerski  sposob  ....

GG:4010578

pixel
Sr. Member
****
Wiadomości: 123


SATEL po RS 232
#24 : Marzec 01, 2013, 18:53:38 pm »

kurcze - nie miałem czasu na forum i przegapiłem... i głupi kupiłem rozszerzenie wyjść do SATELa :-(

natomiast cenny jest przykład jak samemu oprogramować ramkę komunikacji - przyda się do innych urządzeń jak już znajdę wiecej czasu.

Słodkie przepisy, które polecam :-)

kali82
Full Member
***
Wiadomości: 34


SATEL po RS 232
#25 : Marzec 28, 2013, 00:24:11 am »

Dzięki Mario mój PLC już widzi wszystkie Wejścia Satela. Mega dobrze.
Pozdrawiam.

W razie czego to zgrałem bramofon z Weintekiem i PLC i kamerą.

arturs
Sr. Member
****
Wiadomości: 225



SATEL po RS 232
#26 : Marzec 28, 2013, 16:37:04 pm »

jaki bramofon?

kali82
Full Member
***
Wiadomości: 34


SATEL po RS 232
#27 : Marzec 28, 2013, 21:50:59 pm »

Podstawowy głośnomówiący aby uniknąć słuchawki.
Teraz musze zrobić jakąś sprytną obudowę na głośnik i mikrofon koło weinteka.
DOMOFON GŁOŚNOMÓWIĄCY ADP-10A3
Pozrawiam

Mario0658
Sr. Member
****
Wiadomości: 214


SATEL po RS 232
#28 : Kwiecień 09, 2013, 00:25:16 am »

rozwiazal ktos problem  jak podpiac INT-RS do  rs485 modbus i jakos to odczytywac  ?


Bo  uzycie rs232 w fateku zmiejsza ilosc  rs485   a mam kilka grup urzadzen o roznych predkosciach  i robi sie problem  Smutny

GG:4010578

primary1
Full Member
***
Wiadomości: 81


SATEL po RS 232
#29 : Kwiecień 14, 2013, 11:56:55 am »

Mam takie pytanie.
Mając do dyspozycji sterownik PLC i jego ogromne możliwości, dlaczego nie zrobić by alarmu na tymże sterowniku?
Do tego jakiś pilot,  moduł GSM, np BasicGSM Ropam - możliwość wysyłania i odbierania sms'ów przez rs232.

Strony: 1 [2] 3 4
Drukuj
Skocz do: