Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Aktualności:
Forum Sterowniki PLC Inteligentny dom > Podsystemy wejściowe >

SATEL po RS 232

Strony: [1] 2 3 4
Drukuj
Autor Wątek: SATEL po RS 232  (Przeczytany 34644 razy)
Mario0658
Sr. Member
****
Wiadomości: 214


SATEL po RS 232
: Maj 22, 2011, 14:40:35 pm »

Witam.

Ostatnio przegladalem stronke Satela  i znalazlem modol  INT-RS....
Pisza ,ze jest on przeznaczony do monitorowania stanu systemu poprzez  zewnetrzne urzaczenie  poprzez rs232....
Dla mnie to czarna magia  ale jesli dobrze rozumiem  mozna by bylo zastapic wszystkie nasze rozszerzenia do komunikacjii z plc tym jednym
urzadzonkiem. Lecz jak zawsze jesz  haczyk
Trzeba sobie samemu napisac oprogramowanie/urzadzonko , ktore to obluzy i poda juz gotowy sygnal  po  MODBUSIE ....

Ktos , cos wie na ten temat ?

GG:4010578

pj
Global Moderator
Sr. Member
*****
Wiadomości: 303


SATEL po RS 232
#1 : Maj 25, 2011, 10:56:40 am »

Zgadza się - tak jak piszesz.

Kiedyś do tego podchodziłem, niestety specyfikacja protokołu komunikacyjnego Satela jest na tyle skomplikowana, że lepiej wydać kilka stówek i mieć to działające niż babrać się z tym ich wymyślnym sposobem komunikacji.

PJ

Mario0658
Sr. Member
****
Wiadomości: 214


SATEL po RS 232
#2 : Lipiec 11, 2012, 18:10:27 pm »

no i jest  wszystko aby  wykorzystac  ten  modulik  do naszego  fateka  po rs 232 !!!!!!!
wlasnie przegladam   info 

w razie   jakby  tkos  chcial   te info  to   prosze o kontakt 
i moze uda mi   sie  zaraz  wkleic   to  tutaj

GG:4010578

Mario0658
Sr. Member
****
Wiadomości: 214


SATEL po RS 232
#3 : Lipiec 11, 2012, 18:11:19 pm »

oto i  one :

* satel.pdw (98.44 KB - pobrany 1105 razy.)
* ESEA_SATEL.doc (168 KB - pobrany 2119 razy.)

GG:4010578

marekmakrecki
Full Member
***
Wiadomości: 82


SATEL po RS 232
#4 : Lipiec 11, 2012, 18:54:26 pm »

Witam

Mama pytanko poszukuje firmy która pisze takie oprogramowanie gdyż posiadam już sterownik innej oczywiście firmy niż fatek i centrale satela 

                           Pozdrawiam Marek

Mario0658
Sr. Member
****
Wiadomości: 214


SATEL po RS 232
#5 : Lipiec 18, 2012, 14:13:22 pm »

oj bedzie drogo  .....
kiedys pytalem i biora ok 50 zl za 1 wyjscie  ....

trzeba bylo fateka kupic   pomogl bym 

GG:4010578

RaStro
Full Member
***
Wiadomości: 30


SATEL po RS 232
#6 : Sierpień 16, 2012, 11:04:56 am »

Cytat: Mario0658  Lipiec 11, 2012, 18:11:19 pm
oto i  one :

czym otworzyć plik satel.pdw?

bogasman
Sr. Member
****
Wiadomości: 155


SATEL po RS 232
#7 : Sierpień 17, 2012, 14:52:07 pm »

Hej, kupilem to cudo, zobaczymy czy da się tym sensownie komunikować z Fatekiem. W razie czego dam znać i tego samego oczekuję od kolegów.

Mario0658
Sr. Member
****
Wiadomości: 214


SATEL po RS 232
#8 : Sierpień 18, 2012, 12:30:08 pm »

u mnie wszystko niby dziala   ale za cieniutki jestem aby  rozbudowac ten przykladowy programik  , ktory odczytuje  tylko pierwsze 32  wejscia  .....
Jest w stanie ktos  to jakos rozbudowac   aby czytal 128 wejsc  i  128 wyjsc 
a moze jak zrobic aby mozna bylo pobudzic  wejscie czy wyjscie  .....  ?

GG:4010578

Mario0658
Sr. Member
****
Wiadomości: 214


SATEL po RS 232
#9 : Sierpień 25, 2012, 11:14:56 am »

Wlasnie jest tworzone kompleksowe oprogramowanie do tego modulika 
Pan Krzysztof Tylutki  z Multiprojektu testuje na moim systemie he he 
Dla mnie to czarna magia patrzac na funkcje jakie tam stosuje  ...
Jak zakonczy proces  to z pewnoscia bedzie on udostepniony tu na stronce 

GG:4010578

radmin
Full Member
***
Wiadomości: 28


SATEL po RS 232
#10 : Sierpień 25, 2012, 12:55:57 pm »

Cytat: Mario0658  Sierpień 25, 2012, 11:14:56 am
Wlasnie jest tworzone kompleksowe oprogramowanie do tego modulika 
Pan Krzysztof Tylutki  z Multiprojektu testuje na moim systemie he he 
Dla mnie to czarna magia patrzac na funkcje jakie tam stosuje  ...
Jak zakonczy proces  to z pewnoscia bedzie on udostepniony tu na stronce 

super news, to mnie calkowicie przekonuje do zakupu PLC Fatek

kali82
Full Member
***
Wiadomości: 34


SATEL po RS 232
#11 : Luty 16, 2013, 23:44:49 pm »

Witam.
Odświeżę trocchę temat.
Coś może się zmieniło?
Czy ktoś już jasno rozpracował Satel po RS ?

Mario0658
Sr. Member
****
Wiadomości: 214


SATEL po RS 232
#12 : Luty 19, 2013, 08:59:22 am »

po wielkich bolach  jest juz  rozwiazanie  problemu  ....
Postaram sie  je wkleic dzis .... jesli nie zapomne    he he 

Szukam teraz rozwiazania jak by tu podlaczyc  ten rs232    do rs485  .....  moze ktos  wie ?   jakis konwerter ?

GG:4010578

Alien
Full Member
***
Wiadomości: 99


SATEL po RS 232
#13 : Luty 19, 2013, 14:38:55 pm »

Witam,
konwerter jest potrzebny np http://sklep.avt.pl/p/pl/1125/klocki+rs485+-+konwerter+rs232%3C-%3Ers485+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html
a co do kodu też bardzo chętnie zerknę
Pozdrawiam
Rafał

kali82
Full Member
***
Wiadomości: 34


SATEL po RS 232
#14 : Luty 19, 2013, 23:08:16 pm »

Super to czekamy na kod.
Moduł Satela już leży i czeka.
Czekam jeszcze na port rs 232 do Fateka
Pozdro

Strony: [1] 2 3 4
Drukuj
Skocz do: