Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Aktualności:
Forum Sterowniki PLC Inteligentny dom > Podsystemy wejściowe >

Pytanie o przekazniki

Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Pytanie o przekazniki  (Przeczytany 11360 razy)
Max
Jr. Member
**
Wiadomości: 9


Pytanie o przekazniki
: Luty 10, 2012, 00:17:37 am »

Na poczatku chacialem sie przywitac i podziekowac autorowi za stworzenie Forum i zebranie tych wszystkich ludzi tutaj.
Duzo czytalem i jak inni "zarazilem" sie IB. Ale do rzeczy.

Znalazlem cos takiego: http://www.ebay.co.uk/itm/260793924200 Czy mozliwe jest sterowanie tym modulem za pomoca PLC Fatek'a? Jesli tak, to czy lepiej bedzie sterowac wyjsciem tranzystorowym czy przekaznikowym? Pytanie moze wydawac sie lamerskie (i takie moze byc w rzeczywistosci) ale jak wiekszosc ucze sie, dlatego pytam.

KrzaQ
Full Member
***
Wiadomości: 95


Pytanie o przekazniki
#1 : Luty 10, 2012, 07:59:29 am »

Jasne, że można tym sterować Fatekiem z wyjściami tranzystorowymi. 
I wcale nie trzeba szukać na e-bay'u
http://elecena.pl/product/245510/k6714-16-uniwersalna-karta-z-16-przekaznikami-zestaw-do-samodzielnego
http://www.sklep.cyfronika.com.pl/pl/p/K6714-16-Uniwersalna-karta-przekaznikow-z-16-przekaznikami-Kompletny-zestaw/11520

Jeśli potrafisz to sam zmontować, to będziesz w przyszłości w stanie sam to serwisować. Jeżeli jednak nie poradzisz sobie z wymianą przekaźnika na płycie, to chyba bezpieczniej zastosować tradycyjne przekaźniki...

Max
Jr. Member
**
Wiadomości: 9


Pytanie o przekazniki
#2 : Luty 11, 2012, 10:15:21 am »

Dziekuje za superszybka odpowiedz.
Ale teraz mam kolejne pytanie. Chce kupic FBs-60x z wyjsciami tranzystorowymi i teraz nie wiem czy lepiej byloby kupic NPN czy PNP. Przekazniki bada sterowane napieciem +24V wiec logicznie byloby zakupic PNP ale moge sie mylic. Mozecie pomoc w wyborze?

stkop
Full Member
***
Wiadomości: 33


Pytanie o przekazniki
#3 : Luty 11, 2012, 21:29:10 pm »

Elbok ma bardzo fajnie przygotowane listwy przekaźników:

http://www.elbok.com.pl/index2.php?strona=listwy_przek

Na zdjęciach widać przekaźniki głównie FINDER, a więc wysokiej klasy. Wszystkie są w podstawkach, a więc przygotowane pod łatwy serwis i ewentualną zmianę na inny typ (napięcie, rodzaj zestyku).


kaliszakpl
Full Member
***
Wiadomości: 75


Pytanie o przekazniki
#4 : Luty 12, 2012, 00:15:23 am »

Moim zdaniem lepiej zastosowac przekaźniczki typu relpol PI6W-1P-24VDC 
od razu ma sie zabezpieczony sterowniczek.

kaliszakpl
Full Member
***
Wiadomości: 75


Pytanie o przekazniki
#5 : Luty 12, 2012, 00:17:01 am »

Poza tym kolega tutaj ma obre do odprzedania moze warto się z nim dogadac
http://plc-home.pl/forum/przekazniki-finder-sprzedam-t283.0.html

Max
Jr. Member
**
Wiadomości: 9


Pytanie o przekazniki
#6 : Luty 12, 2012, 12:15:05 pm »

Wszystko w porzadku ale nadal nie wiem czy wybrac wyjscie tranzystorowe PNP czy NPN.
Jak wy sterujecie przekaznikami? A moze lepiej wybrac PLC z wyjsciami przekaznikowymi zamiast tranzystorowych?

kaliszakpl
Full Member
***
Wiadomości: 75


Pytanie o przekazniki
#7 : Luty 14, 2012, 20:56:27 pm »

O ile dobrze pamietam to "standardem" jest u nas PNP

arturs
Sr. Member
****
Wiadomości: 225



Pytanie o przekazniki
#8 : Grudzień 29, 2012, 15:15:49 pm »

standardem? o wiele lepiej jest npn sterować bo podajesz na wyjście masę (minus zasilania) - łatwiej nic nie zewrzeć przypadkiem, możesz sterować przekaźnikami np. 12v czy podłączyć inne urządzenia..

Alien
Full Member
***
Wiadomości: 99


Pytanie o przekazniki
#9 : Grudzień 31, 2012, 00:53:42 am »

Cytat: kaliszakpl  Luty 14, 2012, 20:56:27 pm
O ile dobrze pamietam to "standardem" jest u nas PNP
Chyba Kolega miał na myśli NPN, PNP to było standardem za komuny:) tranzystory germanowe np TG-5 http://pl.wikipedia.org/wiki/TG1-5
Pozdrawiam
Rafał

kaliszakpl
Full Member
***
Wiadomości: 75


Pytanie o przekazniki
#10 : Czerwiec 08, 2013, 23:09:45 pm »

sterowniki w wersji europejskiej mają najcześciej wejścia typu PNP (najczesciej) lub NPN lub wejscia tylko PNP natomiast wersje azjatyckie czyli Japonia Chiny itp używaja tylko NPN. I są to wnioski praktyczne spotkane na wielu maszynach z tych krajów.

kaliszakpl
Full Member
***
Wiadomości: 75


Pytanie o przekazniki
#11 : Czerwiec 08, 2013, 23:16:20 pm »

Jaby nie patrzec w domowym zastosowaniu nie ma to zupelnie znaczenia roznica.

lustek
Jr. Member
**
Wiadomości: 10


Pytanie o przekazniki
#12 : Kwiecień 30, 2014, 08:54:20 am »

A więc zgodnie z rozdziałem 6 instrukcji fateka...jeżeli wszystkie urządzenia wejściowe ( np. włączniki świeteł ) podłącze pod 24- a S/S zepnę z 24+ otrzymam obwód typu SINK tak? Czy jednak mój angielski kuleje?
Druga sprawa, w takiej konfiguracji co będę miał na wyjściach C0 i Y0/Y1? C0 będzie takie samo jak S/S czyli 24+?

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: