Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Aktualności:
Forum Sterowniki PLC Inteligentny dom > Podsystemy wyjściowe >

przekaźniki dopuszkowe

Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: przekaźniki dopuszkowe  (Przeczytany 14935 razy)
ŁukaszS
Nowy
*
Wiadomości: 1


przekaźniki dopuszkowe
: Wrzesień 02, 2011, 21:42:15 pm »

Witam,
Panowie,  czy spotkaliście się kiedyś z przekaźnikami monostabilnymi dopuszkowymi sterowanymi 12 bądź 24V?

RaStro
Full Member
***
Wiadomości: 30


przekaźniki dopuszkowe
#1 : Grudzień 18, 2011, 14:06:56 pm »

Hej, niestety wydają się być nieosiągalne, ale mi ten pomysł się podoba, kable sygnałowe są cieńsze, tańsze. Umieszczenie przekaźnika przy odbiorniku powoduje że rozdzielnia może być znacznie mniejsza.

Moje założenie jest takie że do każdej puszki można pociągnąć kabel sygnałowy (nie jest szczególnie drogi). Później jak będziemy chcieli mieć sterowane gniazdko to upychamy z tyłu przekaźnik lekka modyfikacja programu sterownika i już.

Na dzień dzisiejszy przychodzi mi do głowy takie rozwiązanie: do przekaźnika dolutować odcinek przewodu 5-10cm, zaizolować to koszulką termokurczliwą, ale to jest zajęcie na długie zimowe wieczory.

--
Pozdrawiam,
RS

stkop
Full Member
***
Wiadomości: 33


przekaźniki dopuszkowe
#2 : Grudzień 19, 2011, 01:42:52 am »

Witam

Czy chodzi Wam o coś takiego jak w załączniku?

Jest to gniazdo pod przekaźnik 16A zalane żywicą na PCB z wyprowadzonymi przewodami 3x1,5mm2, oraz wypinanym złączem do cewki przekaźnika raster 3,5mm.
Jeśli projekt Wam odpowiada to pytanka...

Przewody wyjścia przekaźnika lepiej linka czy drut?
Złącze sygnałowe zrobić, tak jak wyjścia przekaźnika na np. 0,5-0,75mm drut/linka czy tak jak na rysunku wypinane złącze skręcane?

Ktoś zainteresowany zakupem i regularnym stosowaniem?
Cena 9-12pln/szt/netto


* Podstawka 4v1.PNG (50.42 KB, 1142x737 - wyświetlony 1281 razy.)


RaStro
Full Member
***
Wiadomości: 30


przekaźniki dopuszkowe
#3 : Grudzień 19, 2011, 08:01:12 am »

Witam,

Wygląda nieźle, nie widzę czy jest tam jakaś dioda zabezpieczająca przed napięciem wstecznym. Co do przewodu osobiście wolę linkę - jest elastyczna.

--
Pozdrawiam,
RS

sp2fix
Full Member
***
Wiadomości: 26


przekaźniki dopuszkowe
#4 : Grudzień 19, 2011, 08:50:06 am »

Jakieś zdjęcie oryginału możesz podesłać.
Jestem w trakcie wykonywania instalacji i tak się zastanawiam czy nie zastosować tego rzwiązania w kilku pomieszczeniach gdzie mam najdłuższe kable.

RaStro
Full Member
***
Wiadomości: 30


przekaźniki dopuszkowe
#5 : Grudzień 19, 2011, 09:28:17 am »

Witam,

Jeszce jedno, złączki do przewodów sygnałowych chyba lepsze takie jak na rysunku, wydaje mi się że będzie łatwiej montować.

stkop
Full Member
***
Wiadomości: 33


przekaźniki dopuszkowe
#6 : Grudzień 19, 2011, 19:22:00 pm »

Zdjęć tej podstawki jeszcze nie mam. Przed wdrożeniem do produkcji wstrzymują mnie właśnie m.in. detale.

Jeśli wyprowadzenia mają być na lince to pytania kolejne,

- jaka długość odizolowania?
- czy zarobienie typu bielenie, czy zaciśnięta tulejka?
- Jeśli tulejka to izolowana, czy nie?

Drut chociaż sztywniejszy to ma tą przewagę, że będzie można łatwo połączyć na (słusznie lub niesłusznie) popularnych kostkach Wago.

***
Co do diody to nie jestem przekonany. Bo jak ktoś będzie potrzebował zasilać cewkę przekaźnika 230V? Chyba to lepiej zostawić tak, aby diodę podłączać samodzielnie na zaciskach złącza?

***
Również jestem fanem oddalania elementów wykonawczych od rozdzielnicy. Pozwoli to na budowanie bardziej ekonomicznych instalacji ID bez konieczności totalnej centralizacji, a na jednym przewodzie sygnałowym typu FTP, można będzie z zapasem żył obsłużyć 5-6 punktów. Jeszcze jeśli w standardzie da się pogłębiane puszki np. Simetu to z umieszczeniem jednego czy nawet kilku takich przekaźników w jednym miejscu nie powinno być problemu. Jeszcze jest taki zysk, że w tych podstawkach dość łatwo wymienić przekaźnik ( w wypadku jego zużycia), będzie podwójnie łatwiej jak puszki dadzą trochę przestrzeni.

http://simet.jelonka.com/pliki/NowaSE2x60G.pdf
http://www.simet.jelonka.com/pliki/Newsletter_Simet-Puszki_10_2009.pdf


RaStro
Full Member
***
Wiadomości: 30


przekaźniki dopuszkowe
#7 : Grudzień 19, 2011, 22:46:44 pm »

Hej,

Co do diody to faktycznie można ją zamontować w zaciskach sygnałowych.

- długość odizolowania to trzeba sprawdzić ale chyba coś ok. 1cm.
- większość osprzętu, typu kinkiety czy żyrandole ma raczej końce bielone.

jeśli chodzi o złączki WAGO, to są dostępne takie z dźwigienkami, nieco droższe ale przy ich pomocy można łączyć również linkę.

- puszki fajne, ale zabawy z osadzeniem tego w ścianie sporo więcej, do tego jak tynkarzowi spadnie zaślepka to umarł w butach, nie do wyczyszczenia.

--
Pozdrawiam,
RS

sp2fix
Full Member
***
Wiadomości: 26


przekaźniki dopuszkowe
#8 : Grudzień 28, 2011, 21:17:53 pm »

Tak podrzucam wyżej wątek. Coś się posunęło do przodu z tymi przekaźnikami. Byłbym zainteresowany.

stkop
Full Member
***
Wiadomości: 33


przekaźniki dopuszkowe
#9 : Grudzień 30, 2011, 22:54:26 pm »

Witam

Zainteresowanych proszę o przesłanie adresów e-mail na prv (najlepiej podać ewentualną ilość, przedstawimy ofertę i dokumentację). Pierwsza seria będzie dostępna w okolicach połowy stycznia. Dalsze uwagi jak najbardziej można tutaj na forum.

Wypinane złącze 3,5mm zostaje, wyprowadzenia przekaźnika na linkach, bielone z izolacją ściągniętą na 10mm.

Jaka długość linki będzie optymalna?


stkop
Full Member
***
Wiadomości: 33


przekaźniki dopuszkowe
#10 : Kwiecień 15, 2012, 22:20:08 pm »

Dziękuję za zapytania na prv. Niestety nie jestem wstanie dostarczać tych przekaźników ponieważ dość nagle zmieniła mi się sytuacja rodzinno-zawodowa i nie jestem w stanie się zaangażować w ten projekt. Mam nadzieję, że któraś z rodzimych firm zechce je Państwu wyprodukować.


sp2fix
Full Member
***
Wiadomości: 26


przekaźniki dopuszkowe
#11 : Kwiecień 16, 2012, 20:24:43 pm »

Witam.

Ja się najprawdopodobnie tym zajmę. Przerobiłem swoją instalecję na taki system i nie mam wyjscia jak to dokończyć. Jak coś zrobię to dam znać.

BR

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: