Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Aktualności:
Forum Sterowniki PLC Inteligentny dom > Podsystemy wejściowe >

Podlaczenie Satel Integra do sterownika PLC Fatek - wyjście OC

Strony: [1] 2
Drukuj
Autor Wątek: Podlaczenie Satel Integra do sterownika PLC Fatek - wyjście OC  (Przeczytany 22930 razy)
Uciech
Nowy
*
Wiadomości: 2


Podlaczenie Satel Integra do sterownika PLC Fatek - wyjście OC
: Styczeń 13, 2010, 01:33:55 »

Witam Urzytkowników.
Pierwszy post na Forum

Moje Pytanie dotyczy podlaczenia centrali Satel do sterwonika PLC
Z artykulu http://plc-home.pl/realizacja-systemu/alarm-satel
wnioskuje ze pojedyncze wyjscia centrali 'steruja' wejsciem PLC  
Tylko ze w takim przypadku ile czujek, kontaktronow tyle tez wejsc bysmy 'zmarnowali' w PLC  A tym bardziej ze w artykule jest mowa ze PLC ma informacje o stanie w/w elementow..   Czy moze zle zrozumialem artykul...

Osobiscie planuje wykorzystac  interfacy 232 lub 485 /w fazie koncepcji i nie zdecydowane/ bo wlasnie  analizuje jak sprawe komunikacji zalatwic...
W przypadku 232  problemem jest predkosc odpowiedzi i przeslanie danych np z 40 elementow.. np schody oswietlnie automatyczne z czujki ruchu czy garaz czy inne tym podobne

Prosze o wyjasnienie  jak ostatecznie wyglada komunikacja w Pana przypadku...

PS. Sterownik w moim przypadku jeszcze nie wybrany ale bedzie cos z rodziny S7  tylko kwestia ktora /200, 300, 1200/ sprosta zadaniu


EDIT (PJ): zmieniłem temat wątku

« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2010, 22:57:37 wysłane przez pj »

pj
Global Moderator
Sr. Member
*****
Wiadomości: 303


Odp: Podlaczenie Satel
#1 : Styczeń 13, 2010, 12:04:44 »

Witam Użytkownika.

Niestety właśnie mam tak jak napisałeś, czyli dla konkretnej czujki/alarmu dedykowane wyjście z satela i wejście na PLC.
Wyjścia kontaktronowe np. okien na piętrze można zagregować do jednego wyjścia na Satelu - programowo.
Nie wiem jak na S7 dla na Fateku cena wejść jest niewielka toteż nie przywiązywałem do tego zbytniej wagi.

Co do interfejsu komunikacyjnego - kiedyś go zgłębiałem - otrzymałem od Satela spec. protokołu, ale uznałem że trzeba by zbudować jakiś konwerter protokołów - temat porzuciłem bo w mojej ocenie się nie opłacało to ze względu na koszty poświęconego czasu.

PJ

Uciech
Nowy
*
Wiadomości: 2


Odp: Podlaczenie Satel
#2 : Styczeń 13, 2010, 19:15:25 »

Witam

Hmm.. To troche jak w jednym z watkow forum.. Mozna bylo calosc zrobic na fateku  bez satela skoro wejscia wychodza rel tanie...

Osobiscie ze wzgledu na prace w sluzbach utrzymania ruchu w zakladzie produkcyjnym mam kontakt ze S7  oraz Mitsubishi i innymi rodzinami sterownikow (AB np)...   Musze porzyc jaks 200 lub 300  Siemensa i kupic jeszcze RS-232 i zobacze ja to bedzie sie sprawdzalo.. Analizowalem umieszczony na stonie satela  plik z dokladnymi inf dot wymiany danych... tak wiec nie powinno byc problemu... W przypadku S7  srednio wejscia sa okolo 2-3 razy dozsze niz w satelu.. A druga sprawa jak wysiadzie autoamtyka z jakiegos powodu mozna czesciowo wykozystac satela do podstawowych funkcji  plus czysta funkcja alarmu..

W moim przypadku budowa domu jest w fazie ew. wyboru projektu ale wlasnie wybor rozwiazania BMS jest wazny aby cos w projekcie odnosnie elektryki zdzialac.. tka wiec mam jeszcze troche czasu na dogranie szczegolow ale im wczesniej tym lepiej a tym bardziez ze ta czesc tj elektryka kabelki i pochdne to bedzie czyste DIY.. :-) pozdrawiam

am1972
Jr. Member
**
Wiadomości: 7


Odp: Podlaczenie Satel
#3 : Luty 07, 2010, 08:58:22 »

Witam na forum.

Czy można połączyć centralę Satela z Fatekiem za pomocą przekaźników pośredniczących. Chciałbym w te sposób odseparować centralę od sterownika. Szkic zamieściłem poniżej. Czytałem w instrukcji Fateka, że wejścia można wyzwalać napięciem 24 V  lub prądem kilku mA. W mojej koncepcji byłoby to wyzwalanie napięciem 24V. Czy taki układ jest poprawny?
Podobnie na wyjściu - czy można bezpośrednio z Fateka poprzez przekaźnik sterować odbiornikami o mocy ograniczonej wyłacznie parametrami przekaźnika?



* satelfatek.jpg (44.36 KB, 1736x1280 - wyświetlony 1881 razy.)
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2010, 10:58:21 wysłane przez pj »

pj
Global Moderator
Sr. Member
*****
Wiadomości: 303


Odp: Podlaczenie Satel
#4 : Luty 07, 2010, 10:56:02 »

Cześć.

Twój rysunek zakłada że wyjścia Satel Integra są wysokoprądowe - jet to po części prawda, ale tylko 4 pierwsze są wysokoprądowe ! Wykorzystasz je do zasilenia syreny, czujek itd. Reszta wyjść nie potrafi podać prądu - są to wyjścia OC (open collector) potrafią tylko zewrzeć do masy - COM.

Załączam jak powinno wyglądać poprawne połączenie na przekaźnikach.

Obieg prądu musi być zamknięty!
Obiegi domykane są przez: Satel Integra - COM, Fatek - S/S na wejściu , Cx na wyjściu.

Zasilacze które widzisz na schematach to w:
1 przypadku (przekaźniki) - muszą być rozłączne
2 przypadku (tranzystorowo) - zasilanie 24V Fateka.

Zdecydowanie nie polecam robienia tego przez przekaźniki - jeśli jest taka możliwość to należy wykorzystać tak jak na schemacie drugim.
- nieograniczona żywotność (w przeciwieństwie do przekaźników)
- mniejszy prąd
- niższe koszty - zerowe

PJ


* schemat 001.jpg (82.45 KB, 1024x612 - wyświetlony 1778 razy.)

* schemat 002.jpg (108.95 KB, 1024x825 - wyświetlony 1627 razy.)
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2010, 11:00:37 wysłane przez pj »

am1972
Jr. Member
**
Wiadomości: 7


Odp: Podlaczenie Satel
#5 : Luty 07, 2010, 13:24:25 »

dziekujęza szybką odpowiedź.
Faktycznie 2 rozwiązanie jest prostsze/szybsze w realizacji/tańsze

Jeśli chodzi o wyjście z Fateka. Czy napięcie na cewkę przekaźnika powinno być 230 V czy można np 12 czy 24V?. Piszesz, że Cx ma się pojawić na wyjściu wiec to w sumie nie ma znaczenia ale chodzi o bezpieczeństwo sterownika przy 230V. Tam raczej chciałbym mieć przekaźniki np RM85 - one mogą działać do 16 A więc już  trochę urządzeń w domu można pod to podpiąć.

pj
Global Moderator
Sr. Member
*****
Wiadomości: 303


Odp: Podlaczenie Satel
#6 : Luty 07, 2010, 16:50:06 »

Odp. w załączniku.

Ograniczenie wynika z max. prądu który pociągnie wbudowany przekaźnik (zakładając że zakupisz moduł z wyjściami przekaźnikowymi (?))

Na Cx podajesz zasilanie - po zadziałaniu wejścia pojawia się na Yx.
http://plc-home.pl/pliki/instrukcja_fatek_pl.pdf
Polecam ściągnięcie i przestudiowanie oryginalnej instrukcji po angielsku.

PJ


* schemat_wyjsca.png (70.09 KB, 872x837 - wyświetlony 1924 razy.)
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2010, 16:53:14 wysłane przez pj »

Mario0658
Sr. Member
****
Wiadomości: 213


Odp: Podlaczenie Satel
#7 : Luty 18, 2010, 00:14:06 »

witam

Jestem raczej laikiem i nie rozumiem wszystkiego ale to, co piszesz wyzej  rozumiem nastepujaco :
jest sobie fatek z wyjsciami przekaznikowymi  i satel wlr wraz z modulami roszerzen wyjsc.
(Specjalnie kupilem 2 moduly przekaznikowe na din 8 wej/wyj przekaznikowe aby  moc to spiac z fatekiem ....)
a tu sie okazuje ,ze wystarczy znacznie tanszy modul wyjsc ,ktory moze sterowac 24V wprost z fateka... mimo ze satel to 12V ?

podlaczam z fateka mase pod com modulu wyjsc satela a te  wyjscie  bez problemu przekaze te 24V- do fateka po aktywowaniu ,mimo ze do tego com jest tez podlaczona masa satela.....czy dobrze pojmuje ?  bo jakos mi sie wydaje ,ze to powinno sie "pogryzc" ....

ps fateki mam przekaznikowe ale wszystkie prady powyzej 0,2A beda szly przez dodatkowe zewnetrzne przekazniki aby nie obciazac tych wew. oraz dlatego tez aby  podlaczjac pod przekaznik otrzymac sygnal zwrotny podlaczony do drugiej pary stykow przekaznika. 
Czy dobrze to rozumuje ? sorki za ten belkot ale moze ktos mnie zrozumie...

GG:4010578

pj
Global Moderator
Sr. Member
*****
Wiadomości: 303


Odp: Podlaczenie Satel
#8 : Luty 18, 2010, 22:51:43 »

Cytat: Mario0658  Luty 18, 2010, 00:14:06
Jestem raczej laikiem i nie rozumiem wszystkiego ale to, co piszesz wyzej  rozumiem nastepujaco :
jest sobie fatek z wyjsciami przekaznikowymi  i satel wlr wraz z modulami roszerzen wyjsc.
(Specjalnie kupilem 2 moduly przekaznikowe na din 8 wej/wyj przekaznikowe aby  moc to spiac z fatekiem ....)
a tu sie okazuje ,ze wystarczy znacznie tanszy modul wyjsc ,ktory moze sterowac 24V wprost z fateka... mimo ze satel to 12V ?

Tak.
To właśnie magia wyjść OC (open collector) Satela. Już tłumaczę.

Tranzystor (wyjście OC) działa prawie identycznie jak przekaźnik, tyle że jest spolaryzowany (ważne gdzie + gdzie - ) oraz z ograniczeniem prądu do 50mA. No i do tego ma nieograniczoną żywotność.

Patrz załączona do posta ilustracja.
Ważne są dwa punkty oznaczone kółeczkiem.
1. Wyjścia Satela Integry od 5 w górę to tranzystory potrafiące jedynie zewrzeć do masy - to wyjście OC. Dla tranzystora nie ważne jest napięcie (no prawie nie ważne) dlatego przez tranzystor "zasilany 5V" może płynąć i napięcie 48Volt (z góry na dół wg diagramu).
2. Wejście fateka zbudowane jest z transoptora w celu izolacji galwanicznej wnętrza sterownika. Działa to tak, że jeśli zaświeci się dioda to tranzystor aktywowany jej światłem zewrze wewnętrzną elektronikę i da jej sygnał "1" - ON.


Teraz mamy dwa scenariusze na diagramie:
1) Wyjście 5 na Satelu jest nieaktywne (wyjście "0"), więc tranzystor nie zwiera obwodu do minusa. Jeśli nie zwiera obwodu, to prąd nie płynie od + do -. Jeśli nie płynie prąd to nie świeci dioda wejścia Fateka. Jeśli nie świeci dioda - wejście Fateka odczytuje "0".
2) Wyjście 5 na Satelu jest aktywne (wyjście Satel "1"), więc tranzystor zwiera obwód do minusa (tranzystora nie interesuje jakie napięcie). Jeśli zewrze ten obwód - popłynie w nim prąd od + do -. Jeśli płynie prąd, świeci się dioda wewnątrz Fateka. Jeśli świeci się dioda to wejście wewnątrz Fateka jest odczytywane jako "1".

Cytat: Mario0658  Luty 18, 2010, 00:14:06
podlaczam z fateka mase pod com modulu wyjsc satela a te  wyjscie  bez problemu przekaze te 24V- do fateka po aktywowaniu ,mimo ze do tego com jest tez podlaczona masa satela.....czy dobrze pojmuje ?  bo jakos mi sie wydaje ,ze to powinno sie "pogryzc" ....
Dokładnie tak.

Cytat: Mario0658  Luty 18, 2010, 00:14:06
ps fateki mam przekaznikowe ale wszystkie prady powyzej 0,2A beda szly przez dodatkowe zewnetrzne przekazniki aby nie obciazac tych wew. oraz dlatego tez aby  podlaczjac pod przekaznik otrzymac sygnal zwrotny podlaczony do drugiej pary stykow przekaznika.  
Czy dobrze to rozumuje ? sorki za ten belkot ale moze ktos mnie zrozumie...
Tego nie załapałem.

Ważna kwestia. Tranzystor wyjścia Satela może przenieść prąd max. 50 mA - inaczej go spalimy. Dioda świecąca pobiera prąd max. 25 mA. Zaś z dokumentacji Fateka wynika, że aby aktywować wejście wystarczy prąd AFAIR 7mA. Więc nasz tranzystor zwierający ten obwód do masy jest bezpieczny.
Istnieją oczywiście tranzystory na prądy do kilku Amper, ale te elektroniczne ze względu m.in. na wymiary (oddawanie ciepła) są dużo słabsze.

PJ


* schemat_oc.jpg (131.75 KB, 800x1110 - wyświetlony 2138 razy.)

Mario0658
Sr. Member
****
Wiadomości: 213


Odp: Podlaczenie Satel Integra do sterownika PLC Fatek - wyjście OC
#9 : Luty 19, 2010, 18:39:25 »

Cytat: Mario0658  Luty 18, 2010, 00:14:06


ps fateki mam przekaznikowe ale wszystkie prady powyzej 0,2A beda szly przez dodatkowe zewnetrzne przekazniki aby nie obciazac tych wew. oraz dlatego tez aby  podlaczjac pod przekaznik otrzymac sygnal zwrotny podlaczony do drugiej pary stykow przekaznika.  
Czy dobrze to rozumuje ? sorki za ten belkot ale moze ktos mnie zrozumie...


chodzilo mi o to ,ze gdy fatek zamknie przekaznik  i on z kolei uruchomi kolejny przekaznik (relpol , aby zwiekszyc zywotnosc fatekowskich oraz przy jakims zwarciu poleci tylko ten za 5zl ) ktory ma 2 pary stykow, jedena pare wykorzystuje do konkretnego urzadzenia a druga jako sygnal zwrotny (dioda w wylaczniku sciennym)


i tak przy okazjii   jak tak odbiornik RF  bo nie ukrywam ,ze czekam z niecierpliwoscia na wyniki i mam nadzieje iz bedzie mial wiecej wejsc
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2010, 18:45:03 wysłane przez Mario0658 »

GG:4010578

kaliszakpl
Full Member
***
Wiadomości: 70


Odp: Podlaczenie Satel Integra do sterownika PLC Fatek - wyjście OC
#10 : Marzec 04, 2010, 10:26:36 »

Witam mam pytanie czy ten włacznik (panel) to sam zrobiłeś czy gdzies zakupiles Co?

Mario0658
Sr. Member
****
Wiadomości: 213


Odp: Podlaczenie Satel Integra do sterownika PLC Fatek - wyjście OC
#11 : Marzec 05, 2010, 22:56:49 »

hej 
Kombinowalem z wlacznikiem od dawna...
Sam panel zaprojektowalem ale wykonala mi go firma zajmujaca sie grawerka laserowa
Reszte wykonalem sam 
Jak znajde  ciutke czasu to opisze krok po kroku jak go zrobic
To co widzisz na zdjeciu to prototyp te ,ktore teraz skladam sa znacznie bardziej rozbudowane ....
W tym tygodniu postaram sie zrobic opis co i jak

GG:4010578

kaliszakpl
Full Member
***
Wiadomości: 70


Odp: Podlaczenie Satel Integra do sterownika PLC Fatek - wyjście OC
#12 : Marzec 05, 2010, 23:45:26 »

Wielkie dzieki bylo by milo jak bys mogl wyslac pare fotek na prv

pj
Global Moderator
Sr. Member
*****
Wiadomości: 303


Odp: Podlaczenie Satel Integra do sterownika PLC Fatek - wyjście OC
#13 : Marzec 06, 2010, 09:43:05 »

Dlaczego na prv ?
Przygotowałem dla Maria interfejs z pełnymi narzędziami, żeby mógł opublikowąć artykuł na plc-home.
To chyba nie tajemnica a wiele osób zyska wiedzę i będzie podziwiać Twoje dzieło w ilości średnio 60 oglądających dziennie.

Zapraszam także innych autorów do publikacji swoich interpretacji i realizacji - udostępniam interfejs autora.

PJ

kaliszakpl
Full Member
***
Wiadomości: 70


Odp: Podlaczenie Satel Integra do sterownika PLC Fatek - wyjście OC
#14 : Marzec 08, 2010, 00:14:43 »

Sorki ze poprosiłem tez na prv ale chodziło mi o  to by byly w jakiejs dobrej jakosci jak kolega sam wczenij napisal beda na stronie wiec jeszcze lepiej

Strony: [1] 2
Drukuj
Skocz do: