Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Aktualności: Jeśli chcesz być automatycznie powiadamiany o nowych, ciekawych wątkach lub odpowiedziach na swoje posty możesz to skonfigurować w swoim profilu -> powiadomienia i email -> śledzone działy.
Forum Sterowniki PLC Inteligentny dom > Inteligentny dom funkcjonalności >

PLC oświetlenie schodów nietypowe

Strony: [1] 2
Drukuj
Autor Wątek: PLC oświetlenie schodów nietypowe  (Przeczytany 3478 razy)
wkrleg
Jr. Member
**

: Listopad 29, 2010, 07:05:38 »

Zadam pytanie nietypowe ale dla mnie ciekawe bo chcę to wykonać:
OŚWIETLENIE SCHODÓW
Na PLC - czy to mozliwe i czy trudne do wykonania ?
1.Na dole schodów i na górze są bariery podczerwieni.
chcę wykozystać np.5 wyjść
1-wyjście odpala 3 schody; 2-wyjście następne 3 schody ; 3-wyjście następne 3 i tak do 5 wyjścia
teraz - bariera widzi przejście przez nią i ma uruchomić 1 wyjście na 1 sek po niej 2 wyjście na 1 sek itd do 5 wyjścia (czyli ruch schodów do góry światło) po czym urychamia wszystkie wyjścia razem.
czyli szósta sekunda i schody świecą całe ( wszystkie 5 wyjść włączone) na okres np.30 sek
następnie ktoś schodzi widzi go bariera górna  i efekt ten sam ale odwrotny czyli odpala wyjście nr.5 na 1 sek i tak do wyjścia 1 po czym odpala wszystkie 5 wyjść na 30 sek
Załączenie po sobie 5 wyjść po kolei (na określony czas) i na koniec wszystkie 5 (też na czas)
pozdrawiam

Mario0658
Sr. Member

#1 : Listopad 30, 2010, 04:45:25 »

w sumie to proste  Uśmiech  nawet jak dla mnie - laika  Uśmiech

Mnie pomogli , wiec jesli chcesz to pomoge w tym tobie Uśmiech

pisz na skype : satelita123 lub gg:4010578

GG:4010578

wkrleg
Jr. Member
**

#2 : Grudzień 01, 2010, 11:59:37 »

OK odezwę się jak tylko dostanę przesyłkę z FBs-10MA
Już kupiona
pozdrawiam

wkrleg
Jr. Member
**

#3 : Grudzień 12, 2010, 09:34:24 »

No to powiem tak:
Oświetlenie schodów dla PLC to "pikuś".  Jest wiele sterowników co wykonują różne funkcje oświetlenia schodów.
Wiele dni szukania w necie i tak nie do końca było co ja bym chciał.
Po otrzymaniu zestawu startowego na 3 dzień napisałem swój własny 1 program (jeszcze nie dopracowany ,pewnie z wieloma błędami) ale
chodzący jak w moich zamierzeniach. BAJKA. Podziękowania dla Mario0658
Teraz moje schody mogą świecić jak ja im karze.

kaliszakpl
Full Member

#4 : Styczeń 12, 2011, 10:41:03 »

Ok wszytko ładnie pięknie ale jak już masz opracowane to myślę ze fajnie by było abyś wkleił tę część kodu może ktoś kiedy też będzie takie coś potrzebował i już będzie gotowiec Uśmiech

wkrleg
Jr. Member
**

#5 : Styczeń 13, 2011, 06:12:32 »

jak najbardziej jestem za wklejeniem mojego softu ale jeszcze pracuję nad połączeniem wszystkich sekwencji w całość.
Czyli : wykonanie paru podprogramów ( podprogram rozumię jako jedna sekwencja ruchu światła np. w górę) ; potem druga - ruch światła w dół;
          trzecia - dolna i górna bariera widzi ruch.
          Połączenie tego w jedną całość - tego jeszcze nie mogę załapać.

wkrleg
Jr. Member
**

#6 : Styczeń 13, 2011, 09:05:45 »

Chcę jeszcze dodać ,że nie mogę sobie coś poradzić z tym aby timery jeśli mają określony czas działania np. 40 sek po tym czasie się resetowały
A u mnie leci program wykonuję opcie światła w górę i światła w dół przechodzi program i nie mogę go uruchomić ponownie bo timery lecą dalej .
O co tu chodzi ?

pixel
Sr. Member

#7 : Luty 03, 2011, 11:46:24 »

być może to pomoże:

ustaw rejestr m1957 na ON  (funkcją SET)
powoduje to zatrzymanie timera po odliczeniu zadanego czasu

przy m1957 = off timer dolicza do zadanej wartości, wyzwala ale biegnie dalej

pj
Global Moderator
Sr. Member

#8 : Luty 04, 2011, 09:09:19 »

Chcę jeszcze dodać ,że nie mogę sobie coś poradzić z tym aby timery jeśli mają określony czas działania np. 40 sek po tym czasie się resetowały
A u mnie leci program wykonuję opcie światła w górę i światła w dół przechodzi program i nie mogę go uruchomić ponownie bo timery lecą dalej .
O co tu chodzi ?
Zrób tak jak tutaj w NET 009:
http://plc-home.pl/pics/odbrc5_plc_config/PLC_1.png

Co nie zmieni faktu że licznik odlicza dalej. Dodaj do tego zmianę pixela wyżej i powinien się zatrzymać.

wkrleg
Jr. Member
**

#9 : Luty 05, 2011, 08:19:14 »

Faktycznie timery stają ale jest jeszcze coś program wykonuje opcję :
schody w dół - wszystko ok
schody w górę - ok po tych dwuch opcjach już nie reaguje na nic
Muszę to podesłać komuś do sprawdzenia.

wspak
Jr. Member
**

#10 : Styczeń 17, 2012, 11:50:25 »

Czy mógłby ktoś pokazać zdjęcia jak zrobił fizycznie oświetlenie schodów? Rozumiem, że na paskach diod. Ale jak one są zamocowane na schodach. czy na wierzchu czy może we specjalnych korytkach? Czy to jest bezpieczne? Jak wyprowadzić kabelki bezpiecznie do pasków, aby nikt nie miał możliwości ich dotknąć, oraz by nie doszło do jakiegoś zwarcia i pożaru? Jak to zrobić estetycznie?
Planowałem to zrobić pod trepem (drewnianym), ale nie wiem jak kazać stolarzowi przygotować miejsce pod tasmy. Czy ma frezować , czy nie?....

wkrleg
Jr. Member
**

#11 : Styczeń 18, 2012, 06:51:53 »

Widziałem osobiście w drewnianych stopniach frezowany otworek ok 1cm od rantu typowo pod taśmę LED. Ładnie przyklejony od spodu na taśmę 3M a przewody z 12V napięciem wprowadzone bezpośrednio do ściany. Dodam ,że taśma była RGB. Całe sterowanie było za ścianą w kanciapie osadzone w obudowie podtynkowej. Oczywiście sterowanie odbywało się w reakcji na ruch i poprzez PLC  Duży uśmiech

kaliszakpl
Full Member

#12 : Luty 29, 2012, 11:34:45 »

wkrleg  a moze dal bys rade zalatwic zdjecie takie frezu z ledami ?? Chcialbym taki bajer pokazac żonie Uśmiech

wkrleg
Jr. Member
**

#13 : Marzec 02, 2012, 08:54:04 »

Niestety, nie często jestem w tym obiekcie ale jak będę to napewno wyślę.

edmund_janik
Jr. Member
**

#14 : Kwiecień 07, 2012, 04:43:52 »

Witam

Mam pytanko, jakich barier użyliście do waszych projektów. Chciałbym właśnie też zastosować takie cuda tylko wszystkie, które znalazłem mają dość spore wymiary

Strony: [1] 2
Drukuj
Skocz do:  

link