Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Aktualności:
Forum Sterowniki PLC Inteligentny dom > Systemy zarządzania >

Otwarty system automatyki domowej openHAB

Strony: 1 2 [3]
Drukuj
Autor Wątek: Otwarty system automatyki domowej openHAB  (Przeczytany 31114 razy)
Rambus
Full Member
***
Wiadomości: 20


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#30 : Sierpień 21, 2015, 10:09:51 am »

Cytat: DukeNukem  Sierpień 20, 2015, 20:45:54 pm
nie ma co się chwalić mój błąd i dlatego nie działało... ślepy bylem
Na Fateku nic nie zmieniałem bo wiedziałem, że jest dobrze, za równo mój programik w javie jak i Modbus Ttester dzialalo prawidłowo. Nie wiedząc czemu parzystość ustawiłem "even", a na porcie w Fateku mam "none", tyle się na to gapiłem, a nie zmieniłem

obecnie testowo mam tak jak poniżej,  slave2 to termometry o których wspominałem, zrestartowałem serwer i wartości już się pokazują 2388C

Kod:
modbus:poll=500
modbus:serial.slave1.connection=COM2:9600:8:none:1:rtu
modbus:serial.slave1.ID=1
modbus:serial.slave1.start=0
modbus:serial.slave1.length=240
modbus:serial.slave1.type=coil
modbus:serial.slave1.valuetype=bit

modbus:serial.slave2.connection=COM2:9600:8:none:1:rtu
modbus:serial.slave2.ID=1
modbus:serial.slave2.start=1001
modbus:serial.slave2.length=25
modbus:serial.slave2.type=holding
modbus:serial.slave2.valuetype=uint16

Co do współpracy Fateka po RSie dodam tylko, że kiedyś jak zaczynałem zabawę i próbowałem podłączyć się programem w javie to chyba z "miesiąc" się męczyłem bo nic nie działało, a wystarczyło zrestartować Fateka Może był to problem, że po tym samym rsie mam też ADA podłączona i tak czasami przepinałem kabelki bo raz chciałem ją czytać z kompa, a raz z Fateka.


A powiedz coś więcej,
w addons masz tylko modbus binding czy też serial?
fateka robisz STOP/START czy zrzucasz z niego napięcie?

modbus tester u mnie działa  jak marzenie a OH ni kuta

DukeNukem
Full Member
***
Wiadomości: 59


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#31 : Sierpień 23, 2015, 20:35:17 pm »

nic dodatkowego w openhab nie zmieniałem/dodwałem, mam tylko modbus binding
wystarczyło start/stop

a jakie masz komunikaty w logu? i co pokazuje jak odłączysz adapter od seriala?


tito02
Nowy
*
Wiadomości: 2


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#32 : Grudzień 29, 2015, 12:34:47 pm »

Witam Wszystkich
Mam pytanie , w logu openhab mam takie powiadomienie

2015-12-29 12:23:04.236 [ERROR] [b.m.internal.ModbusSerialSlave] - ModbusSlave: Error connecting to master: Could not get port identifier, maybe insufficient permissions. null
2015-12-29 12:23:04.237 [INFO ] [.b.modbus.internal.ModbusSlave] - ModbusSlave not connected

Co to może być.?

Mam podłączona przejsciówke r232-usb na porcie ttyUSB0

[   10.456108] usbcore: registered new interface driver usbserial
[   10.476054] usbcore: registered new interface driver usbserial_generic
[   10.490645] usbserial: USB Serial support registered for generic
[   10.518740] usbcore: registered new interface driver pl2303
[   10.530166] usbserial: USB Serial support registered for pl2303
[   10.553616] pl2303 1-1.4:1.0: pl2303 converter detected
[   10.578064] usb 1-1.4: pl2303 converter now attached to ttyUSB0


Konfiguracja modbusa

############# Modbus Binding #########
#
# sets refresh interval to Modbus polling service.
# Value in milliseconds (optional, defaults to 200)
modbus:poll=2000

# host (mandatory)
modbus:serial.slave1.connection=/dev/ttyUSB0:9600

# The data type, can be "coil" "discrete" "holding" "input"
modbus:serial.slave1.type=coil

# the TCP port (optional, defaults to '502')
#modbus:slave1.port=

# The slave id (optional, defaults to '1')
modbus:serial.slave1.id=1

# The slave start address (optional, defaults to '0')
modbus:serial.slave1.start=1

# The number of data item to read
# (optional, defaults to '0' - but set it to something meaningful)
modbus:serial.slave1.length=10

# Value type, required for combined registers (details: http://www.simplymodbus.ca/FAQ.htm#Types)
# Can be "bit", "int8", "uint8", "int16", "uint16", "int32", "uint32", "float32"
# (optional, defaults to 'uint16')
#modbus:serial.slave1.valuetype=


tito02
Nowy
*
Wiadomości: 2


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#33 : Grudzień 30, 2015, 10:17:13 am »

A dobra już doszedłem .
Musiałem faktycznie zmienić właściciela dla dev/ttyUSB0 na openhab.

sadisadi
Nowy
*
Wiadomości: 1


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#34 : Styczeń 15, 2016, 09:07:37 am »

Cześć Wszystkim,

Próbuje skonfigurować komunikację po Modbus TCP z Openhab i moim Fatekiem i napotkałem ścianę.
Otóż skonfigurowałem sobie slave1 jako coil i ładnie odczytuje i ustawiam wszystkie wyjścia Y na Fateku.
Dodatkowo mam moduł RTD16 do odczytu temperatury który zapisuje wartości w rejestrach od R100-R115. Dodałem sobie slave2 jako holding żeby odczytywać rejestry Fateka i... i nic Nie udaje mi się. Tzn. w openhab temperatury cały czas pokazują "--.-" Czy w przypadku holding trzeba zmienić typ danych w konfiguracji OpenHab? Jaka wartość powinna być wpisana w pole start w konfiguracji? Zgodnie z PDF na multiprojekcie ma to być albo 0 albo 40000 dla R0.

Pozdrawiam


primary1
Full Member
***
Wiadomości: 81


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#35 : Styczeń 15, 2016, 13:17:00 pm »

Ja mam taką konfigurację dla Modbus RTU:

Kod:
# Rejestry R150-R214 do numerów GSM
modbus:serial.slave3.connection=/dev/ttyS0:9600:8:none:1:rtu
modbus:serial.slave3.id=1
modbus:serial.slave3.start=150
modbus:serial.slave3.length=65
modbus:serial.slave3.type=holding

Pamiętaj, że z openHAB dostęp do rejestrów po Modbus masz tylko przy pomocy typu Number (chyba, że coś się zmieniło w ostatnim czasie).
No i żeby pokazywało Ci temperaturę z rozdzielczością do 0,1 st.,  musisz utworzyć regułę, która podzieli pobraną wartość z jednego item i zaktualizuje drugi item, np.:

Kod:
rule "Temperatura Kominek"
    when
        System started
    or
        Item TemperaturaM_Kominek changed
    or
                Time cron "0 0/1 * * * ?"       //update every 1 minutes
    then
        var Temperatura = TemperaturaM_Kominek.state as DecimalType / 10
        postUpdate(Temperatura_Kominek, Temperatura)
end

W items mam:

Kod:
Number TemperaturaM_Kominek  {modbus="slave5:0"}
Number Temperatura_Kominek              "Temperatura kominek [%.1f °C]" <temperature> (Temperatury_Ogrzewanie)

DZIKI_2005
Full Member
***
Wiadomości: 28


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#36 : Luty 05, 2016, 09:42:05 am »

Cytat: sadisadi  Styczeń 15, 2016, 09:07:37 am
Cześć Wszystkim,

Próbuje skonfigurować komunikację po Modbus TCP z Openhab i moim Fatekiem i napotkałem ścianę.
Otóż skonfigurowałem sobie slave1 jako coil i ładnie odczytuje i ustawiam wszystkie wyjścia Y na Fateku.
Dodatkowo mam moduł RTD16 do odczytu temperatury który zapisuje wartości w rejestrach od R100-R115. Dodałem sobie slave2 jako holding żeby odczytywać rejestry Fateka i... i nic Nie udaje mi się. Tzn. w openhab temperatury cały czas pokazują "--.-" Czy w przypadku holding trzeba zmienić typ danych w konfiguracji OpenHab? Jaka wartość powinna być wpisana w pole start w konfiguracji? Zgodnie z PDF na multiprojekcie ma to być albo 0 albo 40000 dla R0.

Pozdrawiam



Witam, zauważyłem na forum plc-home ze uruchomiłeś komunikację z fatekiem po tpc. Chce zacząć przygodę z tym systemem bo na dzień dzisiejszy mam hmi weintek ale to jest system nie rozwojowy mam wizualizacje domu zrobiona na nim ale brak obsługi sprzętu audio - video wideodomofonu oraz obsługi z smartfona przez vnc jest wolne i brak wsparcia video oraz audio. 

Czy mógłbyś mi pomóc zacząć z tym systemem? Na dzień dzisiejszy ściągnąłem i rozpakowaniu pliki na Windowsie ale nie mam pojęcia co dalej z tym począć.


Mario0658
Sr. Member
****
Wiadomości: 214


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#37 : Marzec 02, 2016, 18:19:55 pm »

openhab 1.8
Binding  GPIO

udalo sie komus  to uruchomic  ?
kurcze 2 dni sie mecze i lipa  ...

GG:4010578

Slawek J.
Nowy
*
Wiadomości: 2


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#38 : Marzec 20, 2016, 22:07:59 pm »

Witam wszystkich.

Jakiś czas temu przygotowałem rozszerzenie dla OpenHAB  umożliwiające natywne wsparcie Fateka po jego własnym protokole, dzięki czemu nie trzeba używać modułu od modbusa.

Aktualnie rozszerzenie jeszcze nie jest dodane do oficjalnej dystrybucji, pewnie dlatego, że jest małe zainteresowanie.

Jeżeli ktoś by był zainteresowany testowaniem i wsparciem co by moduł pojawił się w oficjalnym wydaniu to zapraszam, na forum openhab jest na ten temat wątek:
https://community.openhab.org/t/fatek-binding/5645


bogasman
Sr. Member
****
Wiadomości: 155


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#39 : Marzec 21, 2016, 09:30:14 am »

Świetna robota Sławku, można w końcu zwolnić RS485 tcp z modbusa i łączyć się z winproladdera bez przełączania modbus/fatek. Ja już testuję, póki co na szybko zamieniłem wszystkie Switche z modbusa na Twój binding i jak na razie działa bez zarzutu. Jak znajdę więcej czasu to przetestuję resztę funkcji i wydajność. Jakie są ograniczenia Fateka co do częstotliwości zapytań? Jak ustawię w konfiguracji openhaba odpytywanie co 0.1 sek to nadąży?

Slawek J.
Nowy
*
Wiadomości: 2


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#40 : Marzec 21, 2016, 19:39:49 pm »

Witam,

Nie robiłem jakichś większych pomiarów wydajnościowych, z obserwacji wygląda zadowalająco.

Czas odświeżania, jaki podajemy w konfiguracji, jest tak naprawdę czasem przerwy pomiędzy kolejnymi odczytami. Im więcej rejestrów użyjemy tym czas transmisji będzie się oczywiście wydłużał.


Rambus
Full Member
***
Wiadomości: 20


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#41 : Maj 08, 2016, 00:20:15 am »

Czy komuś udało się odpalić CalDav z kalendarzem Gmail'a?

Gdzieś pewnie zrobiłem błąd ale od paru godzin nie mogę go znaleźć

//ADDONS
org.openhab.binding.caldav-personal-1.8.2.jar
org.openhab.io.caldav-1.8.2.jar

.CFG
caldavio:tasks:url=https://www.google.com/calendar/dav/usrname@gmail.com/events
caldavio:tasks:username=usrname@gmail.com
caldavio:tasks:password=passwd
caldavio:tasks:reloadInterval=15
caldavio:tasks:preloadTime=20000
caldavPersonal:usedCalendars=tasks
caldavio:tasks:lastModifiedFileTimeStampValid=false

.ITEMS
String KalendarzN1 "Name [%s]" {caldavPersonal="calendar:tasks type:ACTIVE eventNr:1 value:NAME" }
String KalendarzP1 "Place [%s]" {caldavPersonal="calendar:tasks type:ACTIVE eventNr:1 value:PLACE" }
DateTime KalendarzS1 "Start [%1$tT, %1$td.%1$tm.%1$tY]" {caldavPersonal="calendar:tasks type:ACTIVE eventNr:1 value:START" }
DateTime KalendarzE1 "END [%1$tT, %1$td.%1$tm.%1$tY]" {caldavPersonal="calendar:tasks type:ACTIVE eventNr:1 value:END" }

.LOG
2016-05-08 00:29:15.766 [INFO ] [.service.AbstractActiveService] - CalDav Loader has been started
2016-05-08 00:29:15.829 [INFO ] [.i.c.internal.CalDavLoaderImpl] - reload job scheduled for: tasks
2016-05-08 00:29:29.369 [ERROR] [o.o.i.c.i.job.EventReloaderJob] - error while loading calendar entries: null
java.lang.NullPointerException: null
at org.openhab.io.caldav.internal.job.EventReloaderJob.loadEvents(EventReloaderJob.java:325) ~[na:na]
at org.openhab.io.caldav.internal.job.EventReloaderJob.loadEvents(EventReloaderJob.java:282) ~[na:na]
at org.openhab.io.caldav.internal.job.EventReloaderJob.execute(EventReloaderJob.java:118) ~[na:na]
at org.quartz.core.JobRunShell.run(JobRunShell.java:213) [quartz-all-2.1.7.jar:na]
at org.quartz.simpl.SimpleThreadPool$WorkerThread.run(SimpleThreadPool.java:557) [quartz-all-2.1.7.jar:na]

Macie pomysł?


Max
Jr. Member
**
Wiadomości: 9


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#42 : Grudzień 10, 2016, 11:13:45 am »

Cytat: Slawek J.  Marzec 20, 2016, 22:07:59 pm
Witam wszystkich.

Jakiś czas temu przygotowałem rozszerzenie dla OpenHAB  umożliwiające natywne wsparcie Fateka po jego własnym protokole, dzięki czemu nie trzeba używać modułu od modbusa.

Aktualnie rozszerzenie jeszcze nie jest dodane do oficjalnej dystrybucji, pewnie dlatego, że jest małe zainteresowanie.

Jeżeli ktoś by był zainteresowany testowaniem i wsparciem co by moduł pojawił się w oficjalnym wydaniu to zapraszam, na forum openhab jest na ten temat wątek:
https://community.openhab.org/t/fatek-binding/5645



Witam,
Planuję podłąćzenie Fatek'a do OpenHab'a. Czy użycie powyższego dedykowanego binding'u w porownaniu do połączenia po modbusowym daje jakieś dodatkowe korzyści?
Pytam bo nie mam modułu FBS-CBE a wychodzi na to że jest niezbędny żeby połączyc poprzez Fatek-PLC-Binding.


Thx

bogasman
Sr. Member
****
Wiadomości: 155


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#43 : Grudzień 31, 2016, 17:17:38 pm »

Wydajność jest powiązana ściśle z ilością *Item'ów" w OH. Ostatnio napotkałem problem z krótkimi timerami (np. 0,2s). Tzn. przy dużej ilości itemów wzrasta mocno czas odpowiedzi od Fateka i OH "gubi" szybko zmieniające się stany markerów. Na razie rozwiązałem ten problem przez stosowną regułę (rule) "postupdate". No ale przy 140 itemach czas odpowiedzi mam rzędu 800ms, a to chyba dosyć dużo.
Jak będę miał chwilę to porównam tę wartość z Modbusem. Może @Sławek J. ma jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem? Może jakoś pakować wszystkie stany wybranego zakresu markerów do jednego rejestru co 0,1s, stworzyć jeden *item"*, pobierać tylko wartość tego jednego rejestru i potem przypisywać poszczególne stany z tego rejestru do innych *itemów*?
Na razie chcę zrobić to porównanie z Modbusem, tylko muszę kabel znaleźć.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2016, 17:19:42 pm wysłane przez bogasman »

chodki
Jr. Member
**
Wiadomości: 13


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#44 : Kwiecień 05, 2017, 17:11:06 pm »

Cytat: bogasman  Grudzień 31, 2016, 17:17:38 pm
Wydajność jest powiązana ściśle z ilością *Item'ów" w OH. Ostatnio napotkałem problem z krótkimi timerami (np. 0,2s). Tzn. przy dużej ilości itemów wzrasta mocno czas odpowiedzi od Fateka i OH "gubi" szybko zmieniające się stany markerów. Na razie rozwiązałem ten problem przez stosowną regułę (rule) "postupdate". No ale przy 140 itemach czas odpowiedzi mam rzędu 800ms, a to chyba dosyć dużo.
Jak będę miał chwilę to porównam tę wartość z Modbusem. Może @Sławek J. ma jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem? Może jakoś pakować wszystkie stany wybranego zakresu markerów do jednego rejestru co 0,1s, stworzyć jeden *item"*, pobierać tylko wartość tego jednego rejestru i potem przypisywać poszczególne stany z tego rejestru do innych *itemów*?
Na razie chcę zrobić to porównanie z Modbusem, tylko muszę kabel znaleźć.


Hej,
znalazłeś jakieś rozwiązanie na wzrastający czas odpowiedzi wraz z ilością itemów??

Strony: 1 2 [3]
Drukuj
Skocz do: