Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Aktualności:
Forum Sterowniki PLC Inteligentny dom > Systemy zarządzania >

Otwarty system automatyki domowej openHAB

Strony: 1 [2] 3
Drukuj
Autor Wątek: Otwarty system automatyki domowej openHAB  (Przeczytany 31114 razy)
primary1
Full Member
***
Wiadomości: 81


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#15 : Marzec 05, 2015, 00:01:24 am »

Otrzymujesz modbus read error, bo fatek nie obsługuje funkcji read input status.
Tu masz wyjaśnienie dot. modbus slave w fateku: http://www.fatek.pl/remos_downloads/Fatek-ModBus%20SLAVE.pdf

Co do rolet i ściemniaczy: wykorzystuję zwyczajnie typ Number. W sterowniku mam rejestry w których zapisuję wartość w procentach. Sterownik przelicza procenty na czas otwarcia/zamknięcia rolety.
Inne rozwiązanie to w items utworzyć coś takiego:

Kod:
Number Roleta_Parter_Garderoba_M {modbus="slave2:12"}
Rollershutter Roleta_Parter_Garderoba "Roleta [%d %%]" (Rolety, Rolety_Parter)

i do tego utworzyć regułę w rules:

Kod:
rule "Roleta_Parter_Garderoba zapis"
when
Item Roleta_Parter_Garderoba received command
then
    var State = Roleta_Parter_Garderoba.state as DecimalType
    var Pos   = State.toBigDecimal.toBigInteger.intValue
        sendCommand(Roleta_Parter_Garderoba_M, Pos)
end
rule "Roleta_Parter_Garderoba odczyt"
when
Item Roleta_Parter_Garderoba_M changed
then
var State = Roleta_Parter_Garderoba_M.state as DecimalType
var Pos   = State.toBigDecimal.toBigInteger.intValue
Roleta_Parter_Garderoba.state = new PercentType(Pos)
end

I tak samo ze ściemniaczami. Jak już pisałem, korzystam z pierwszego rozwiązania. Wartości światła/rolety wybieram przez Selection (co 10%).

bogasman
Sr. Member
****
Wiadomości: 155


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#16 : Marzec 05, 2015, 17:51:52 pm »

@primary1, dzięki że się podzieliłeś swoim rozwiązaniem, nie rozgryzłem jeszcze skryptów i reguł w openhabie, więc wszystkim nam się to przyda.
Czy mógłbyś udostępnić sam program z Fateka, który z tym współpracuje? Jesli nie całość, to przynajmniej sekcję do rolet i ściemniaczy.
Chyba nie da się wrzucić tego przez stronę, to może przez dropboxa...

primary1
Full Member
***
Wiadomości: 81


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#17 : Marzec 05, 2015, 18:42:05 pm »

Pewnie. Tylko okomentuję drabinkę, żeby było wiadomo o co chodzi i wrzucę w ciągu 2-3 dni do odpowiedniego tematu.

primary1
Full Member
***
Wiadomości: 81


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#18 : Marzec 09, 2015, 07:28:18 am »

Wrzuciłem drabinkę. W openHAB wpisujesz po prostu adres rejestru, w którym jest wartość procentowa otwarcia rolety.
Roletę obsługujesz np przez Slider, albo Selection. Można też przyciskami (góra, stop, dół), ale to już trzeba zrobić patent z Rollershutter i regułami.

DukeNukem
Full Member
***
Wiadomości: 59


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#19 : Sierpień 04, 2015, 07:35:32 am »

Odświeżę może trochę temat, czy komuś udało się podłączyć openHAB po RSie?
Sama komunikacja po RSie mi działa bo napisałem prostą aplikację w Javie i mogę wszystko pobrać i wszystkim sterować ale nie mam pojęcia jak to ustawić w openHAB .


bogasman
Sr. Member
****
Wiadomości: 155


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#20 : Sierpień 04, 2015, 09:09:47 am »

Nie używam serial, tylko modbusa, działa znakomicie, serial jest opisany w wiki https://github.com/openhab/openhab/wiki/Serial-Binding

Rambus
Full Member
***
Wiadomości: 20


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#21 : Sierpień 04, 2015, 13:47:48 pm »

Cytat: bogasman  Sierpień 04, 2015, 09:09:47 am
Nie używam serial, tylko modbusa, działa znakomicie, serial jest opisany w wiki https://github.com/openhab/openhab/wiki/Serial-Binding

Akurat wszyscy używamy modbus, tylko zazwyczaj RTU albo IP a po RS232 jest chyba tylko ASCII i w tym  tkwi problem

primary1
Full Member
***
Wiadomości: 81


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#22 : Sierpień 04, 2015, 16:22:33 pm »

DukeNukem, nie podałeś żadnych informacji, ale obstawiam, że masz problem w konfiguracji modbus binding. W wersji 1.7 został dodany parametr ENCODING (rtu/ascii).
Tu masz opis jak wygląda teraz konfiguracja połączenia: https://groups.google.com/d/msg/openhab/eZD5CEO5YXQ/WrDO_lUAYLoJ.
Jeżeli dalej nie będzie działać, musisz sprawdzić logi.

bogasman, w Fateku możesz przecież wybrać RTU albo ASCII. Tak samo w openHAB czy większości programów i bibliotek.

bogasman
Sr. Member
****
Wiadomości: 155


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#23 : Sierpień 05, 2015, 09:38:09 am »

primary1, ale ja to wiem, pytanie było o serial, nie o modbusa. No trochę nieprecyzyjne co najmniej.

primary1
Full Member
***
Wiadomości: 81


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#24 : Sierpień 06, 2015, 08:11:51 am »

Jeśli tak, to kolega DukeNukem nie zaszaleje z serial binding. Pozostaje napisanie własnego programu i wykorzystanie exec binding.

DukeNukem
Full Member
***
Wiadomości: 59


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#25 : Sierpień 20, 2015, 06:41:16 am »

Udało mi się to dziadostwo po RSie zmusić do współpracy
Światełka już podłączone wszystko ładnie śmiga.
Teraz męczę się czemu nie wyświetla mi temperatury w "itemie", na logu serwera widać, że wszystkie termometry z czytał i ma prawidłową wartość, a na stronce pusto. Może przez to że wartości z ADY muszę podzielić przez 100 przed wyświetleniem.
No nic pomału zabieram się do lektury dokumentacji i będę próbował coś z tym zawalczyć.

primary1 gdzie wrzuciłeś tą drabinkę od rolety? Ja mam rolety zrobione tak, że na pierwszy klik roleta jedzie góra/dół, drugi dowolny klik roleta się zatrzymuje i w sumie wystarczy mi jakby ten Rollershutter wysterował mi dwa "markery".
 


Rambus
Full Member
***
Wiadomości: 20


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#26 : Sierpień 20, 2015, 11:59:28 am »

Cytat: DukeNukem  Sierpień 20, 2015, 06:41:16 am
Udało mi się to dziadostwo po RSie zmusić do współpracy
Światełka już podłączone wszystko ładnie śmiga.
Teraz męczę się czemu nie wyświetla mi temperatury w "itemie", na logu serwera widać, że wszystkie termometry z czytał i ma prawidłową wartość, a na stronce pusto. Może przez to że wartości z ADY muszę podzielić przez 100 przed wyświetleniem.
No nic pomału zabieram się do lektury dokumentacji i będę próbował coś z tym
 

No to pochwal sie jak tego dokonałeś 
Jest kilku co czekają z niecierpliwością ...

primary1
Full Member
***
Wiadomości: 81


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#27 : Sierpień 20, 2015, 19:53:34 pm »

DukeNukem, poszukaj w moich postach.
A z tymi temperaturami to nie wiem, sprawdź logi, może coś tam znajdziesz.
Podpowiem Ci tylko, że jeśli uruchomisz serwer openHAB, to temperatura (i inne) nie pojawi się, dopóki item nie zostanie "zaktualizowany".

DukeNukem
Full Member
***
Wiadomości: 59


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#28 : Sierpień 20, 2015, 20:45:54 pm »

nie ma co się chwalić mój błąd i dlatego nie działało... ślepy bylem
Na Fateku nic nie zmieniałem bo wiedziałem, że jest dobrze, za równo mój programik w javie jak i Modbus Ttester dzialalo prawidłowo. Nie wiedząc czemu parzystość ustawiłem "even", a na porcie w Fateku mam "none", tyle się na to gapiłem, a nie zmieniłem

obecnie testowo mam tak jak poniżej,  slave2 to termometry o których wspominałem, zrestartowałem serwer i wartości już się pokazują 2388C

Kod:
modbus:poll=500
modbus:serial.slave1.connection=COM2:9600:8:none:1:rtu
modbus:serial.slave1.ID=1
modbus:serial.slave1.start=0
modbus:serial.slave1.length=240
modbus:serial.slave1.type=coil
modbus:serial.slave1.valuetype=bit

modbus:serial.slave2.connection=COM2:9600:8:none:1:rtu
modbus:serial.slave2.ID=1
modbus:serial.slave2.start=1001
modbus:serial.slave2.length=25
modbus:serial.slave2.type=holding
modbus:serial.slave2.valuetype=uint16

Co do współpracy Fateka po RSie dodam tylko, że kiedyś jak zaczynałem zabawę i próbowałem podłączyć się programem w javie to chyba z "miesiąc" się męczyłem bo nic nie działało, a wystarczyło zrestartować Fateka Może był to problem, że po tym samym rsie mam też ADA podłączona i tak czasami przepinałem kabelki bo raz chciałem ją czytać z kompa, a raz z Fateka.


DukeNukem
Full Member
***
Wiadomości: 59


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#29 : Sierpień 21, 2015, 07:51:30 am »

Ma ktoś jakiś gotowy patent na obsługę rekuperatora - jakiś ładny widget/"item"/grafikę?
Z poziomu Fateka mogę wysterować reku na różne biegi oraz dodatkowo mam zamontowane cztery termometry na końcówkach - może jest jakiś ładny gotowiec do obsługi tego, a nie wiem?


Strony: 1 [2] 3
Drukuj
Skocz do: