Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Aktualności:
Forum Sterowniki PLC Inteligentny dom > Systemy zarządzania >

Otwarty system automatyki domowej openHAB

Strony: [1] 2 3
Drukuj
Autor Wątek: Otwarty system automatyki domowej openHAB  (Przeczytany 31114 razy)
primary1
Full Member
***
Wiadomości: 81


Otwarty system automatyki domowej openHAB
: Luty 23, 2014, 12:35:46 pm »

Witam.

Ostatnio dość intensywnie zajmuje się kwestią zarządzania systemem inteligentnego budynku opartego na sterowniku PLC fatek'a.
Trafiłem na bardzo ciekawy projekt - openHAB - i wygląda na to, że wykorzystam go do sterowania z tabletów (w formie panelu operatorskiego na ścianie) i ze smartfonów z androidem.
Każdy kto ma jakiś serwer spięty z PLC, albo jest w stanie uruchomić Raspberry Pi może pomyśleć nad takim rozwiązaniem.
Nie będę się za bardzo rozpisywać o openHAB i odsyłam do strony projektu: http://www.openhab.org

Tak na szybko: oprogramowanie instalujemy na komputerze/minikomputerze i konfigurujemy do współpracy z urządzeniami, sterownikami itp. Od reki wspieranych jest dużo protokołów komunikacyjnych, w tym oczywiście modbus. Oprogramowanie może posłużyć do zarządzania, zbierania danych (wykresy) a nawet i sterowania urządzeniami. Interfejs jest dostępny z przeglądarki i aplikacji na urządzenia mobilne. Poza tym zarządzać możemy przez e-mail, komunikator, terminal itp...

Co o tym myślicie?
Znalazłem też kilka innych podobnych systemów, ale ten ma największe możliwości.

Alien
Full Member
***
Wiadomości: 99


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#1 : Luty 23, 2014, 13:06:44 pm »

Też chcę to wdrożyć + http://www.souliss.net/. Open Hubchyba najlepszy system jaki można znaleźć do tego hardware agnostic . Jest też http://www.domotiga.nl/ z dużą ilością protokołów.
Pozdrawiam
Rafał

Mario
Nowy
*
Wiadomości: 3


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#2 : Marzec 02, 2014, 15:51:25 pm »

Witam serdecznie,

panowie wybaczcie moje laiczne pytanie, ale jestem początkującą osobą w automatyce domu. Również ostatnio trafiłem na system openHAB. Planuje w najbliższym czasie wykonać instalacje elektryczną pod PLC.

W jaki sposób możemy podłączyć przedstawioną na stronie plc-home.pl sieć z openHAB? Czy nadal wymagany jest sterownik PLC, czy całość możemy np puścić przez Raspberry PI, bez samego sterownika, rozszerzając tylko moduły Raspberry PI o wejścia i wyjścia?

Pozdrawiam serdecznie

Mariusz

Alien
Full Member
***
Wiadomości: 99


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#3 : Marzec 03, 2014, 17:21:48 pm »

Witam,
Nie można, openHub zainstalowany na rpi jest czymś w rodzaju panelu HMI. Instalujesz odpowiedni moduł komunikacji np ModBus i openHub dogaduje się z Fatekiem możesz czytać i zapisywać wartości rejestrów. http://www.openhab.org/features-tech.html tu sa podane protokoły/technologie z jakimi komunikuje się openHub. Część z nich wymaga odpowiedniego interface podłączonego do rpi. Na Gołym rpi jest tylko 8 I/O reszta to SPI, I2C, UART więc za wiele się z automatyki się na tym nie zrobi można np. podłączyć arduino i masz wtedy 54 I/O sle to dalej mało Smutny.
Pozdrawiam
Rafał

primary1
Full Member
***
Wiadomości: 81


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#4 : Marzec 05, 2014, 22:38:22 pm »

openHAB ma obsługę zaawansowanych reguł, skryptów i akcji. Dzięki temu możliwe jest zaprogramowanie automatyki z pominięciem PLC czy innej jednostki głównej.
Wszystko opisane jest na stronie projektu. Dużo wyjaśnione jest w tu: https://github.com/openhab/openhab/wiki wraz z przykładami.

Jednak moim zdaniem lepiej połączyć openHAB ze sterownikiem z kilku powodów:
1. Drabinka raczej lepiej nadaje się do programowania funkcji automatyki budynkowej.
2. W sterowniku mamy do dyspozycji duże wejść/wyjść + moduły rozszerzeń.
3. Sterownik PLC jest urządzeniem dużo bardziej niezawodnym A jak padnie ci komputer/serwer to kaplica 

Co do podłączenia jest tak, jak opisał Alien

Znalazłem też parę podobnych rozwiązań, niestety są albo płatne, nie wspierają Linuksa, Modbusa, albo ogólnie mają mniejsze możliwości niż openHAB.

Alien
Full Member
***
Wiadomości: 99


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#5 : Marzec 07, 2014, 22:35:11 pm »

Jak pominiemy PLC to i tak potrzeba jakiś hardware by openHub mógł się komunikować ze światem, jeżeli instalujemy go na rpi to tak z "marszu" działa z piface inne rozwiązania musimy sobie oprogramować jakimś protokołem zrozumiałym dla openHub np. HTTP, serial, Modbus itd.

Rambus
Full Member
***
Wiadomości: 20


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#6 : Grudzień 04, 2014, 02:47:17 am »

Może panowie podpowiecie...

Usiłuję odpalić OpenHab'a ale cosik mi nie idzie.
w openhab.cfg mam:

modbus:slave1.connection=COM4
modbus:slave1.type=coil
modbus:slave1.length=32
#modbus:slave1.port=
#modbus:slave1.id=
#modbus:slave1.start=

a w moje.items :
Switch sw1 "sw1" (GF_Kitchen, Lights {modbus="slave1:9"}

i jak rozumiem powinno mi to wysterować Y8?

primary1
Full Member
***
Wiadomości: 81


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#7 : Grudzień 05, 2014, 13:35:03 pm »

Rambus, w konfiguracji raczej wszystko OK. Pokaż logi (events.log i openhab.log) - kilka ostatnich linii.
Jedyna uwaga - w OpenHAB adresacja zaczyna się od zera, więc jeśli adres startowy:

Kod:
#wartość domyślna to 0
modbus:slave1.start=0

a w items masz

Kod:
Switch sw1 "sw1" (GF_Kitchen, Lights {modbus="slave1:9"}

to sterujesz Y9.
Pokaż też jak masz zdefiniowany przycisk w sitemaps.

Rambus
Full Member
***
Wiadomości: 20


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#8 : Grudzień 07, 2014, 14:15:59 pm »

Dzięki za podpowiedź,

Problem okazał się bardziej banalny
Przy aktualizacjach zmieniała się składnia openhub.cfg ale nie przykładowego cfg
poprawna składnia powinna wyglądać:
modbus:serial.slave1.connection=COM4:9600
modbus:serial.slave1.id=1
modbus:serial.slave1.length=4
modbus:serial.slave1.type=coil

i niby coś się ruszyło ale sypie błędami "read error"

jak będziesz miał chwilkę to założyłem wątek na grupie openhab ze wszystkimi informacjami może będziesz w stanie jeszcze coś podpowiedzieć

https://groups.google.com/d/msg/openhab/lxZjDaMOakE/7mnd49oPD14J

Raz jeszcze wielkie dzięki.

Rambus
Full Member
***
Wiadomości: 20


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#9 : Grudzień 14, 2014, 02:07:15 am »

Ponownie problem banalny,

Zmieniałem ustawienia portu 1 w PLC, podczas gdy nie wiedzieć dla czego RS232 mam port2.
cosik dalej się ruszyło ale teraz mam błędy CRC

2014-12-14 01:58:55.889 [INFO ] [runtime.busevents             ] - sw1 state upd
ated to OFF
Error: looking for 3 bytes, received 0
Last request: 01 01 00 00 00 05 fc 09
CRC Error in received frame: 1 bytes: 01
execute try 1 error: I/O exception - failed to read
Last request: 01 01 00 00 00 05 fc 09
CRC Error in received frame: 4 bytes: 01 01 01 00
execute try 2 error: I/O exception - failed to read
Last request: 01 01 00 00 00 05 fc 09
CRC Error in received frame: 4 bytes: 01 01 01 00


Pomysły?
uslawialiście parametr
#modbus:slave1.valuetype=
czy leci u was na domyślnych?



primary1
Full Member
***
Wiadomości: 81


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#10 : Grudzień 14, 2014, 10:08:42 am »

Spróbuj w pierwszej kolejności odpytać sterownik jakimś programem Modbus poll.
Wtedy będzie wiadomo czy problemem jest openHAB czy szukać gdzie indziej.

Czy nie chodziło Ci czasem o parametr:

modbus:serial.slave1.type=   ?

Bo jest on wymagany w konfiguracji.
W przypadku odpytywania cewek (wejść, wyjść, markerów) powinno być:

Kod:
modbus:slave1.valuetype=coil

Rambus
Full Member
***
Wiadomości: 20


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#11 : Grudzień 15, 2014, 16:28:59 pm »

Sprawdziłem Modbus Tester'em.
można odczytać i zapisać stany wyjść tyle że w polu datatype jest BIT

z tąd moje pytanie o modbus:slave1.valuetype domyślnie jest 'uint16'
ale nawet jak zmienię na 'bit' to mam te same błędy
nie wiem czy dobrze to rozumiem ale kod błędu 01

Illegal
Function
   The function code received in the query is not an allowable action for the slave.  This may be because the function code is only applicable to newer devices, and was not implemented in the unit selected.  It could also indicate that the slave is in the wrong state to process a request of this type, for example because it is unconfigured and is being asked to return register values. If a Poll Program Complete command was issued, this code indicates that no program function preceded it.


czyli OpenHab wysyła złe zapytanie poll?
czy coś po stronie Fateka powinienem dodatkowo ustawić poza ustawieniami portu?

primary1
Full Member
***
Wiadomości: 81


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#12 : Grudzień 16, 2014, 18:51:17 pm »

Podeślij mi na maila (znajdziesz w moim profilu) cały folder configurations.
W fateku mam takie ustawienia portu:



Z tego co pamiętam, to uint16 jest jak najbardziej poprawne.
Przez modbus i tak przesyłane jest 16 bitów w jednej ramce, tyle że te niepotrzebne przy odczycie cewek są pomijane i zazwyczaj ustawione na '0'.

Rambus
Full Member
***
Wiadomości: 20


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#13 : Grudzień 16, 2014, 22:48:13 pm »

Ustawienie portu w Fateku mam takie same , reszta poszła na PRV

Rambus
Full Member
***
Wiadomości: 20


Otwarty system automatyki domowej openHAB
#14 : Marzec 03, 2015, 19:56:22 pm »

Na komunikacji po RS poległem,
Udało mi się odpalić przy zastosowaniu Mnetsvr firmy WinTech (coś jak translator modbus RTU->TCP ) niestety to 30 dniowy trial wiec może ktoś wie coś na temat tego typu programu w wersji Free.
Przy okazji nauczyłem się zwracać uwagę na wielkość liter i ilośc spacji (strasznie wrażliwy jest na tym punkcie i trochę mięsa poleciało zanim załapałem;) )
Ale nie to to chciałem zapytać ...
Nie mam problemów z konfiguracja wyjsć i rejestrów ale jak chce pytać o stan wejść to mam komunikat modbus read error, wystarczy ze w pliku cfg zmienię coil na input.
I jeszcze jedno
Jak macie rozwiązane sterowanie sciemniaczami i roletami rollershutter i dimmer nie działają z modbusem.
Nie mogę tez dojść do tego jak zapisać jakaś konkretna wartość do rejestru



Strony: [1] 2 3
Drukuj
Skocz do: