Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Aktualności:
Forum Sterowniki PLC Inteligentny dom > Elektryka >

Moja realizacja IB

Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Moja realizacja IB  (Przeczytany 21970 razy)
KrzaQ
Full Member
***
Wiadomości: 95


Moja realizacja IB
: Kwiecień 13, 2012, 08:29:21 am »

Przystąpiłem do realizacji instalacji elektrycznej i sterowniczej w nowo budowanym domu.
Krótka charakterystyka:
- Instalacja gniazdkowa - 3x2,5mm2 poprowadzona w plastikowych rurach po podłodze
- Instalacja oświetleniowa - 3x1,5mm2 i 5x1,5mm2. W miejscach, gdzie planuję podwieszane sufity instalacja "wisząca". W pozostałych miejscach płasko po suficie. Sposób mocowania - taśma aluminiowa i gwóźdź. Na poddaszu instalacja oświetleniowa poprowadzona w plastikowych rurach nad planowanym sufitem z płyty karton-gips.

Instalacja sterownicza - skrętka UTP. Częściowo w osobnych rurach w podłodze, i suficie, częściowo trasy kablowe mocowane taśmą aluminiową. Łącznie 1800 metrów. Rozdzielnia sygnałowa to 3 szafki LSA i łączówki Krone o łącznej pojemności 300 par.

Instalację udało się tak rozplanować, by uniknąć jakichkolwiek krzyżowań kabli zasilających i sterowniczych. Jak skończę wszystko, to dodam zdjęcia instalacji, na razie tylko rozdzielnia - Karwasz UNI 750-900-150/250 5x34 moduły


* DSC_7726.jpg (75.62 KB, 800x536 - wyświetlony 4449 razy.)

bogasman
Sr. Member
****
Wiadomości: 155


Moja realizacja IB
#1 : Maj 21, 2012, 08:58:30 am »

Jesteś zadowolony z tej rozdzielnicy? Zastanawiałem się dokładnie nad taką samą do siebie ze względu na 34 moduły w rzędzie.

KrzaQ
Full Member
***
Wiadomości: 95


Moja realizacja IB
#2 : Maj 21, 2012, 11:32:15 am »

Szczerze mówiąc, ja jestem średnio zadowolony a elektryk jeszcze mniej :/
Po 1 - Brak listew zaciskowych PE i N w standardzie. Musieliśmy je dorabiać sami. Jedną na górze, drugą na dole szafy. Smutny Pionowe listwy trzeba montować na szynie tracąc cenne miejsce, bo z boku nie ma miejsca na takie rozwiązania.
Po 2 - W moim egzemplarzu szyny DIN są różnej długości. Niestety zauważyliśmy to dopiero po zmontowaniu połowy szafy. Kiedy przystąpiliśmy do montowania trzeciej czy czwartej szyny, okazało się, że jej miejsce jest na samej górze. Kilka godzin pracy poszło na marne, bo musieliśmy wszystko rozmontowywać i montować w odpowiednie miejsca Smutny
Po 3 - Ostre krawędzie szyn DIN od spodu. Wygląda to tak, że dwie szyny są ze sobą skręcone "plecami" samogwintującą się pchełką. Dobrze jest obciąć wystający z tyłu wkręt i zaizolować krawędź szyny taśmą. Jest to dość istotne w naszych zastosowaniach tej szafy, bo dużą ilość kabli trzeba czasem lekko docisnąć, mimo, że zostały wykonane podkopy w ścianie.


Jej jedyną zaletą jest cena. Stosunek ceny do jakości wychodzi średnio.

bogasman
Sr. Member
****
Wiadomości: 155


Moja realizacja IB
#3 : Maj 21, 2012, 13:20:00 pm »

Hmm, no to trochę miałeś kombinowania i trochę sie zmartwiłem, bo chciałem zainwestować w polskie. W tej sytuacji chyba jednak pójdę tak jak poprzednicy w rozdzielnicę Legranda XL3 160 5R albo 6R, która w sumie jest w niezłej cenie, chociaż drzwi trzeba by dokupić... Czy ktoś wie czym się różni wersja "izolacyjna" od zwykłej metalowej?

KrzaQ
Full Member
***
Wiadomości: 95


Moja realizacja IB
#4 : Maj 28, 2012, 08:38:33 am »

Nie chciałem zrobić antyreklamy Karwaszowi
Przed kilkunastoma dniami wyglądało to tak jak na obrazku. Aktualne, po rozszyciu skrętki na łączówkach LSA i z przekaźnikami i  dodam za jakiś czas.


* DSC_8302.jpg (54.08 KB, 402x600 - wyświetlony 3625 razy.)

* DSC_8303.jpg (48.41 KB, 402x600 - wyświetlony 3417 razy.)

bogasman
Sr. Member
****
Wiadomości: 155


Moja realizacja IB
#5 : Maj 30, 2012, 06:02:35 am »

Jaka tam antyreklama, trzeba odpowiadać za jakość swoich produktów , zresztą wygląda to już całkiem nieźle na zdjęciach.

marekmakrecki
Full Member
***
Wiadomości: 82


Moja realizacja IB
#6 : Maj 30, 2012, 06:16:15 am »

Wygląda przyzwiocie tylko mam pytanie po co przy rozdzielniach montowane są skrzynki do krosowania skrętek przecież to podwójna robota.

KrzaQ
Full Member
***
Wiadomości: 95


Moja realizacja IB
#7 : Maj 30, 2012, 07:58:44 am »

Układając skrętkę musiał, bym wszystkie wprowadzić do rozdzielni.
Przykład: We wszystkich oknach i drzwiach balkonowych mam kontaktrony, do których podciągnąłem po jednej skrętce. Każdy kontaktron potrzebują jednej pary. W takiej sytuacji, na łączówkach LSA rozszyję sobie wszystkie pary, a do szafy wprowadzę tylko te, które są mi potrzebne. Zamiast plątaniny 56 par (112 kabelków z samych tylko kontaktronów) w rozdzielni mam tylko 14.
To samo tyczy się skrętek w puszkach i sporą ilością zapasów. Na początek wykorzystam może 20-30% par, resztę mogę z czasem krosować w box'ie i wprowadzać pojedyncze kabelki do rozdzielni.

Jedynym wyjątkiem od tej zasady są skrętki poprowadzone pomiędzy centralą alarmową a rozdzielnią i połączenia typu LAN. Tu mam bezpośrednie połączenie między centralą a sterownikiem i pomiędzy HMI a sterownikiem.

Na łączówkach LSA rozszyłem też skrętki, które będą służyły do komunikacji RS485 i 1-WIRE.

KrzaQ
Full Member
***
Wiadomości: 95


Moja realizacja IB
#8 : Lipiec 24, 2012, 07:12:50 am »

No to znalazłem w końcu trochę czasu, żeby zrobić kilka zdjęć tego co już jest. Aktualnie jestem na etapie podłączania obwodów 230V do sterowania. W zasadzie wszystkie obwody oświetleniowe i rolety są już podłączone. Zostało mi tylko podłączenie pomp i siłowników w instalacji centralnego ogrzewania oraz przepustnic powietrza kominkowego i z reku.
W następnej kolejności przyjdzie pora na 24VDC, czujniki temperatury i kontaktrony

Kilka słów na temat czujników. Do łazienki kupiłem w CEL-MAR czujnik DES-300-TH (czujnik temperatury i wilgotności). Na uwagę zasługuje obudowa czujnika - mała i bardzo estetyczna. Jedyną jej wadą (na tym etapie budowy) jest jego cena - 240 zł brutto z wysyłką. Przy cenie czujnika DS18B20 rzędu kilku złotych stanowi to sporą różnicę. Montowanie DS'a w puszce razem z przyciskami wydaje mi się mało praktyczne, poza tym, w mojej instalacji, ze ścian wystają dedykowane do pomiaru temperatury kabelki "bezpuszkowe". Dlatego postanowiłem znaleźć producenta/dystrybutora obudów takich, w jakie pakowane są celmarowskie DES-300. I udało się. Obudowę Italtronic Thermo 80 można kupić w firmie APAR http://www.apar.pl/obudowy-thermo.html za 2,50 EUR netto za sztukę. W obudowę tą włożę DS'a, dzięki temu wszystkie czujniki będą łatwo dostępne pod estetyczną pokrywą


* DSC_8775.jpg (81.23 KB, 800x536 - wyświetlony 6942 razy.)

* obudowa.jpg (47.83 KB, 399x402 - wyświetlony 1458 razy.)

* ib_p004_1_1.jpg (13.81 KB, 359x480 - wyświetlony 1467 razy.)

autorus
Sr. Member
****
Wiadomości: 232



Moja realizacja IB
#9 : Grudzień 08, 2012, 15:05:20 pm »

KrzaQ co tam nowego u Ciebie?

KrzaQ
Full Member
***
Wiadomości: 95


Moja realizacja IB
#10 : Grudzień 23, 2013, 08:01:02 am »

Przepraszam za brak odpowiedzi na pytanie co nowego u mnie. Cały czas coś się dzieje a w rozdzielni bałagan, sporo połączeń prowizorycznych, więc nie będę się chwalił, bo nie ma czym
Dokonałem ostatnio ciekawego zakupu, dzięki któremu mam nadzieję uporządkować kilka przewodów biegnących od czujników temperatury do ADY.
Wielu z Was pewnie coś takiego jest w stanie zrobić sobie samemu, ja zakupiłem na allegro coś, co jest w stanie zrobić z gwiazdy ciągłą magistralę 1-wire.
Póki co krosowałem sobie czujniki na łączówkach żeby uzyskać liniową magistralę, ale robi się z tego niezła plątanina.

http://www.aukcjoner.pl/gallery/011822136-1.html#I1
http://allegro.pl/rozdzielacz-czyjnik-temperatury-ds18b20-1wire-5v-i3724177846.html

Do jednego rozdzielacza można podłączyć 9 czujników (9 ramion wcześniejszej gwiazdy). Z powodzeniem podłączyłem do niego 6 czujników (każdy na kilkudziesięciometrowym przewodzie UTP) i działa. Kilka takich rozdzielaczy można sobie połączyć szeregowo zwiększając liczbę czujników w magistrali.
Mi to pasuje, bo do ADY wchodzi już tylko kilka a nie kilkanaście kabli a docelowo wejdzie jednolita magistrala.

jakubc
Nowy
*
Wiadomości: 2


Moja realizacja IB
#11 : Sierpień 03, 2015, 19:43:49 pm »

KrzakQ, dasz znać jak wygląda to u Ciebie po dwóch latach?

Założyłeś dużą instalacje, zastanawiam się ile procent jej wykorzystałeś w dłuższej perspektywie czasu. Myślę, czy nie pójść w minimalizm bo większość z rozpoczętych dużych projektów zdaje się i tak kończyć na podstawowych funkcjach.

Pozdrawiam,

JC

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: