Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Aktualności:
Forum Sterowniki PLC Inteligentny dom > Podsystemy wejściowe >

licznik energi

Strony: 1 2 [3]
Drukuj
Autor Wątek: licznik energi  (Przeczytany 26014 razy)
misiowiec
Full Member
***
Wiadomości: 82


licznik energi
#30 : Marzec 03, 2016, 13:02:31 pm »

Odpowiem sam sobie

użyję funkcji: " Increment"  czyli każdy impuls zaliczy mi jako 1   tylko nasuwa mi się pytanie czy jak nazwę go np. R10 to jego stan zostanie zapamiętany po resecie?

Alien
Full Member
***
Wiadomości: 99


licznik energi
#31 : Marzec 03, 2016, 20:14:08 pm »

Witam,
Standardowo R0-R2999 są podtrzymywane czyli po zaniku zasilania ich zawartość nie jest kasowana, dodatkowo warto ustawić rejestr w którym mają być zapisywane impulsy jako 32 bit. Tak naprawdę będą to dwa rejestry czyli np R10 i R11 więc następnym wolnym rejestrem będzie R12.
Pozdrawiam
Rafał 

misiowiec
Full Member
***
Wiadomości: 82


licznik energi
#32 : Marzec 04, 2016, 09:53:16 am »

o fajnie o taka info mi chodziło  
a dlaczego warto ustawić rejestr w którym mają być zapisywane impulsy jako 32 bit co to mi da ?

Alien
Full Member
***
Wiadomości: 99


licznik energi
#33 : Marzec 04, 2016, 12:03:18 pm »

Więcej impulsów do zapisania
Pozdrawiam
Rafał

sebus504
Full Member
***
Wiadomości: 36


licznik energi
#34 : Sierpień 29, 2016, 07:35:40 am »

Witam, a podłączał ktoś licznik orno or we 504?
Takie dane można wyciągnąć, ale nie potrafię sobie poradzić z wyciągnięciem energii czynnej bo jest zapisana w dwóch rejestrach.
 

Holding Registers od adresu 0 do 15.
0 Napięcie (0,1V),
1 Natężenie (0,1A),
2 Częstotliwość (0,1Hz),
3 Moc czynna (1W),
4 Moc bierna (1var),
5 Moc pozorna (1VA),
6 Współczynnik mocy (1000),
7 i 8 Energia czynna (1Wh), Decimal Long - little endian
9 i A Energia bierna (1varh), Decimal Long - little endian

E Prędkość transmisji:
1-1200
2-2400
3-4800
4-9600

F Adres

sebus504
Full Member
***
Wiadomości: 36


licznik energi
#35 : Wrzesień 06, 2016, 08:18:51 am »

Witam odpowiem sobie sam, może komuś się przyda.
- funkcją "mov" Przekopiowałem te rejestry do innych np 7 do 101 i 8 do 100
- w dalszym programie zrobiłem odczyt rejestru 100 jako liczba 32 bitowa powoduje to że fatek traktuje rejestr 100 i 101 jako jedną liczbę.

Chyba wszyscy się pobudowali i już nikt nie zagląda na forum. Mam wrażenie że powoli forum umiera. Smutny

bogasman
Sr. Member
****
Wiadomości: 155


licznik energi
#36 : Wrzesień 06, 2016, 12:12:03 pm »

zagląda zagląda, ale nie każdy może pomóc w takich konkretach badź po prostu nie ma czasu.

Strony: 1 2 [3]
Drukuj
Skocz do: