Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Aktualności:
Forum Sterowniki PLC Inteligentny dom > Ogólne dyskusje >

Komunikacja moduł ADA-401WP - sterownik PLC po MODBUS/RS-485

Strony: 1 2 [3] 4
Drukuj
Autor Wątek: Komunikacja moduł ADA-401WP - sterownik PLC po MODBUS/RS-485  (Przeczytany 20428 razy)
bogasman
Sr. Member
****
Wiadomości: 153


Komunikacja moduł ADA-401WP - sterownik PLC po MODBUS/RS-485
#30 : Styczeń 03, 2017, 22:32:08 pm »

Jest mnóstwo aplikacji do testowania modbusa, ale po co Ci one. Odepnij tego MOXA żeby wyeliminować go jako problem.



Tak mam skonfigurowany port1, upewnij się, że ADA jest dobrze skonfigurowana i nie zapomnij o przestawieniu jej z powrotem z trybu konfiguracyjnego.
Na pewno gdzieś jest głupi błąd. Sam też się pałowałem kilka dni z tym modułem.

chodki
Jr. Member
**
Wiadomości: 13


Komunikacja moduł ADA-401WP - sterownik PLC po MODBUS/RS-485
#31 : Styczeń 04, 2017, 10:00:35 am »

Cytat: misiowiec  Styczeń 03, 2017, 14:35:30 pm
....
 PT-ustawione na 2
 SR-R2000
 WR-R3000
-utworzyłem tabele MODBUS  adres startowy R2000


Jak myślisz gdzie jest błąd??


Cytat: misiowiec  Styczeń 03, 2017, 14:35:30 pm
prędkości itd:  9600 / 8  / 1  bez parowania

Nie parowanie tylko parzystość.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2017, 10:02:31 am wysłane przez chodki »

misiowiec
Full Member
***
Wiadomości: 79


Komunikacja moduł ADA-401WP - sterownik PLC po MODBUS/RS-485
#32 : Styczeń 04, 2017, 11:38:48 am »

W tej chwili mam wszystko zrobione jak u bogasmana zamieniony tylko port na 2 no i odpowiedni marker wolnego portu.

Teraz to nawet Programem Fatek Ethernet module configuration tool   -robię link test dla Modbus niby się łączy i wysyła coś  tam ale nic nie wraca tyko time out :/

A co do wyrzucenia Moxy to nie mogę bo nie mam w PLC fizycznego portu RS-485. I w żaden sposób bez moxy nie podłącze Ady do PLC.

bogasman
Sr. Member
****
Wiadomości: 153


Komunikacja moduł ADA-401WP - sterownik PLC po MODBUS/RS-485
#33 : Styczeń 04, 2017, 12:25:08 pm »

Nie mam MOXY Pamiętam, że u mnie były problemy jakieś przy prędkości 9600 i wymusiłem 19200. Problem zapewne jest gdzieś w komunikacji, bo drabinka jest dobra na 100%.

W ogóle to szarpnij się na FBs-CB55, no bo po co się męczyć np. tu http://www.ibda.pl/tablica-komunikacyjna-fbs-cb55-2-porty-rs-485-fatek-cat-196-id-29.aspx albo FBs-CM55E http://allegro.pl/fatek-modul-fbs-cm55e-i6662155441.html.

misiowiec
Full Member
***
Wiadomości: 79


Komunikacja moduł ADA-401WP - sterownik PLC po MODBUS/RS-485
#34 : Styczeń 04, 2017, 12:36:09 pm »

No właśnie nad tym modułem z allegro się dzisiaj zastanawiałem.
Tylko po co wywalać kasę jak w teorii mam wszystko co potrzeba :/

chodki
Jr. Member
**
Wiadomości: 13


Komunikacja moduł ADA-401WP - sterownik PLC po MODBUS/RS-485
#35 : Styczeń 04, 2017, 13:11:05 pm »

Kolego pokazałem ci gdzie masz błąd a ty dalej szukasz problemu wszędzie tylko nie tam gdzie trzeba...

Ustawiłeś rejestr roboczy dla modbus:
SR-R2000
natomiast później próbujesz odczytywać dane i odczytane dane wpisujesz do rejestru:
master data start..... : R2000

To niby w jaki sposób Ci to ma działać??? Przecież rejestr roboczy jest wykorzystywany przez plc do obsługi protokołu modbus i nie może być już później użyty.


misiowiec
Full Member
***
Wiadomości: 79


Komunikacja moduł ADA-401WP - sterownik PLC po MODBUS/RS-485
#36 : Styczeń 04, 2017, 13:18:32 pm »

Mam przepisaną drabinkę jest teraz tak jak u bogasmana nie ma już tam tych rejestrów R 2000.
Widziałem Twój wpis i dziękuję za informację.

chodki
Jr. Member
**
Wiadomości: 13


Komunikacja moduł ADA-401WP - sterownik PLC po MODBUS/RS-485
#37 : Styczeń 04, 2017, 13:20:26 pm »

Czyli jakie masz teraz ustawione, co masz w rejestrze roboczym a do jakich odczytujesz dane??
Drabinka to jedno, i ona wygląda poprawnie ale jaka jest konfiguracja?

misiowiec
Full Member
***
Wiadomości: 79


Komunikacja moduł ADA-401WP - sterownik PLC po MODBUS/RS-485
#38 : Styczeń 04, 2017, 13:43:22 pm »

Cytat: chodki  Styczeń 04, 2017, 13:20:26 pm
Czyli jakie masz teraz ustawione, co masz w rejestrze roboczym a do jakich odczytujesz dane??
Drabinka to jedno, i ona wygląda poprawnie ale jaka jest konfiguracja?

W funkcji 150 mam:

PT:2
SR: R5000
WR: D800 (do 794 mam zajęte)


Natomiast w tabeli mam
Table starting address: R5000

slave station:64
command: read
data size:4
master data start: R1000
slave data start :400001

chodki
Jr. Member
**
Wiadomości: 13


Komunikacja moduł ADA-401WP - sterownik PLC po MODBUS/RS-485
#39 : Styczeń 04, 2017, 13:52:27 pm »

Jeśli to możliwe to wyślij mi na priva id i hasło do team viewer tak abym mógł się połączyć z kompem z którego jest dostęp do plc.
Chciałbym na to rzucić okiem

misiowiec
Full Member
***
Wiadomości: 79


Komunikacja moduł ADA-401WP - sterownik PLC po MODBUS/RS-485
#40 : Styczeń 04, 2017, 14:12:35 pm »

Cytat: chodki  Styczeń 04, 2017, 13:52:27 pm
Jeśli to możliwe to wyślij mi na priva id i hasło do team viewer tak abym mógł się połączyć z kompem z którego jest dostęp do plc.
Chciałbym na to rzucić okiem

wysłałem

misiowiec
Full Member
***
Wiadomości: 79


Komunikacja moduł ADA-401WP - sterownik PLC po MODBUS/RS-485
#41 : Styczeń 05, 2017, 12:36:20 pm »

Opiszę jak się zakończyła sprawa bo może ktoś będzie szukał

Otóż przy pomocy kolegów chodki i bogasman udało się dojść do poniższych wniosków:

-płytka komunikacyjna FBS-CBE pozwala na pracę PLC jako serwer ModBus-TCP toteż nie mogę przez nią wysłać zapytania po protokole ModBus TCP
-konwerter Moxa Nport 5110 nie potrafi konwertować Modbus TCP na ModBus RTU  więc i tak by się nie dało skomunikować  ADA-Moxa-FAtek

-zapadła decyzja o zakupie modułu FBS-CM55  wyposażonego w dwa porty RS-485

Mając zabudowany na sterowniku FBS-CBE (1xethernet) i moduł FBS-CM55 będę miał do dyspozycji  1 złącze ethernet na porcie nr 2   i 2 złącza RS485 na portach 3i4  które mogą pracować w razie potrzeby jednocześnie.

Rozważałem także zakup modułu FBS-CM55  wyposażonego w dwa porty RS-485  i jeden ethernet  ale po konsultacji w Multiprojekcie otrzymałem informację iż port ethernetowy w FBS-CM55 i FBS-CBE działa dokładnie tak samo i na tych samych protokołach. Dodatkowo w FBS-CM55E mogą jednocześnie pracować tylko dwa porty komunikacyjne tzn. np. 1xRS485 i ethernet lub 2xRS485. W związku z tym jak już napisałem wcześniej zdecydowałem się na zakup FBS-CM55 co jest w moim przypadku korzystniejsze i tańsze.

Fatek posiada w swojej ofercie płytkę komunikacyjna FBS-CBEH  która pracuje po ModBus TCP jako serwer i klient jakby ktoś potrzebował.



 

msobanie
Jr. Member
**
Wiadomości: 9


Komunikacja moduł ADA-401WP - sterownik PLC po MODBUS/RS-485
#42 : Listopad 24, 2018, 19:06:30 pm »

Witam serdecznie (po dłuższej nieobecności)
Komunikacja z ADĄ działa u mnie bez zarzutu, aktualnie kombinuję jak uruchomić komunikację Modbus'em z moim reku.
Reku to Mistral Pro 400 z firmy Pro-vent, i ma wbudowany protokół Modbus /RS485 (Sterownik procesorowy S-2).
Podłączyłem kabelki do modułu FBs-CM25 na którym chodzi już Ada.
Ustawienia zgodnie z zaleceniami dla tegoż portu (4):
http://www.pro-vent.pl/pliki/pobieranie/S2_modbus.pdf
Ustawiłem Modbus table itd - ale - nie działa.
Na początek może krótkie pytanko:
Czy można wysyłać zapytania "modbusowe" nie używając funkcji 150 M.BUS, tylko 151P.CLINK - ustawiająć port 4?
Pytam, bo mogę wtedy z palca wpisać konkretne, na sztywno zapytania do rejestrów i potem wysyłać je funkcją 151 podając SR  (Starting register) - z moimi wpisanymi zapytaniami.
I drugie pytanie - tam w instrukcji zapytania są pisane w systemie szestnatkowym - czy ktoś dobrze rozumie jak powinno wyglądać zapytanie o np. bieg regu, albo jak odczytać temperatury z rejestrów 14/15/16 itp.
Będę wdzięczny za pomoc!
Pozdrawiam
Mirek

msobanie
Jr. Member
**
Wiadomości: 9


Komunikacja moduł ADA-401WP - sterownik PLC po MODBUS/RS-485
#43 : Listopad 24, 2018, 19:40:17 pm »

I jeszcze takie pytanie, skąd sterownik ma wiedzieć o co zapytać, jak sformułować zapytanie?
Wpisałem mu w tabelę modbusa takie dane:
Read, Slave=1, Master Data=R10, Slave Data = 300001, Data size 1 - tu ma być niby bieg reku
itd do kolejnych R11, R12 ma ściągać ze Slave data 300015 / 16 itd - temperatury z reku
No ale nie chwyta, stąd pomyślałem o funkcji 151.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki
Mirek

msobanie
Jr. Member
**
Wiadomości: 9


Komunikacja moduł ADA-401WP - sterownik PLC po MODBUS/RS-485
#44 : Grudzień 01, 2018, 14:57:11 pm »

Witam,
Po wielu bojach wszystko działa
Na razie odczytuję poszczególne rejestry, ale najważniejsze że komunikacja już jest.
Błąd który popełniłem to ustawienia parametrów portu. Ada ma "prawie" takie same ustawienia jak reku, oprócz kontroli parzystości.
Ada domyślnie ma "none", a reku - tak - even. I to był powód braku komunikacji.
Przy okazji posprawdzałem wszelkie opcje. Można spokojnie "z palca" wpisać odpowiednie dane do rejestrów (SR) - zamiast wpisywać w tabelkę modbusową.
Trzeba tylko na koniec policzyc sumy kontrolne - ale jest do tego funkcja.
151P.Link - nie zadziała bo jest tekstwowa.
Składnia zapytania jest w sumie prosta: adres (slave'a), function code, nr rejestru, ilość rejestrów i na koniec CRC.
Tyle że w funkcji 150 MBUS fatek wpisuje w początkowych rejestrach SR: SR+0 - A550H - oznacza valid M-bus program, oraz SR+1 - 0701H (low byte is valid) - total number of transactions - tutaj - 1
Dalej już idzie slave station number (SR+2) , command code itd
Wszystko rozpisane w instrukcjach, trzeba się tylko wgryźć.
Teraz szukam jak zinterpretować sposób zapisu temperatury:
Z instrukcji reku:
"Wartość temperatury reprezentowana jest 16-bitową zmienną ze znakiem(typ short). Aby
otrzymać temperaturę w stopniach Celsjusza wartość należy podzielić przez 2 np.:
- odczytana wartość z rejestru 14 – 0x0024 (36), 36 / 2 = 18°C, - to jest proste
- odczytana wartość z rejestru 16 – 0xFFF7 (-8), -8 / 2 = -4°C."
U mnie wczorajsze przykładowe odczyty to fff5, ffea, fff0.
Ktoś podpowie?
Pozdrawiam!
Mirek

Strony: 1 2 [3] 4
Drukuj
Skocz do: