Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Aktualności:
Forum Sterowniki PLC Inteligentny dom > Sterowniki PLC >

Zasilanie zewnętrzne

Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Zasilanie zewnętrzne  (Przeczytany 7245 razy)
elcorro
Full Member
***
Wiadomości: 23


Zasilanie zewnętrzne
: Grudzień 09, 2009, 20:36:27 pm »

Czy konieczne jest zasiłanie zewnętrzne,ponieważ piszę prosty program stykam X1 z OUT- i nic się nie dzieje a może robie cos zle.

pj
Global Moderator
Sr. Member
*****
Wiadomości: 303


Odp: Zasilanie zewnętrzne
#1 : Grudzień 09, 2009, 23:16:14 pm »

Nie, przy małym systemie wewnętrzny zasilacz starcza.

S/S podłączyłeś ?
Musisz wybrać i użyć jeden z dwóch poniższych sposobów. Chapter 6 - hardware guide.
Tryb SINK w prosty sposób współpracuje z wyjściami OC w przyszłości - i ja taki mam skrosowany.
Jeśli nadal niejasne - pytaj to wytłumaczę co i jak.

PJ


* fatek_hardware.png (92.68 KB, 801x858 - wyświetlony 1351 razy.)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2009, 23:21:51 pm wysłane przez pj »

elcorro
Full Member
***
Wiadomości: 23


Odp: Zasilanie zewnętrzne
#2 : Grudzień 10, 2009, 20:29:00 pm »

Podłączyłem 24+ do S/S i działa.W przyszłości zasilacz i tak będzie potrzebny ale nie wiem jaki ? , czujki ruchu chyba też będą na 24v i może parę lampek LED on i otwieranie drzwi.Czy 3A dość.
A co z wyjściami aktywuje np.Y2 i na stykach Y2 i C2 nie ma napięcia,czy tu potrzebny zasilacz?

pj
Global Moderator
Sr. Member
*****
Wiadomości: 303


Odp: Zasilanie zewnętrzne
#3 : Grudzień 10, 2009, 23:33:39 pm »

1) Czujki - zdecydowanie polecam osobny alarm. Jeśli zdecydowanie nie chcesz alarmu to czujki alarmowe ruchu są na 12V, więc taki zasilacz będziesz potrzebował.
Czujkę powinno się podłączać w trybie NC/NO do sterownika.
Czujka ma 4 wejścia w konfiguracji NC/NO - dwa zasilające 12V i dwa stykowe które zwiera (NO) lub rozwiera (NC) w przypadku wykrycia ruchu.

2) Zasilacz. Musisz zsumować pobory prądu np. jedna dioda LED to ok. 25 mA. Czujka nie wiem ile - zresztą łatwo zmierzyć najtańszym miernikiem ile pobiera.
Zewnętrzny zasilacz również należy podłączyć z S/S.
3A to duży zasilacz. Zacząłbym od 1-1,5A. Oczywiście znajdziesz takie montowane na szynę DIN.

3) Tak, jeśli chcesz podłączać LEDy i mieć niskie napięcie na Y (wyjściu) to trzeba podać napięcie / masę na C.
Znów, nie bez powodu, polecam zapoznanie się z hardware guidem. Masz ? Jeśli nie masz mogę wystawić.
Zapoznaj się ze schematem stąd (podłączam przyciski i diody): http://plc-home.pl/realizacja-systemu/komunikacja-z-inteligentnym-domem

BTW - można w ogóle nie korzystać z zasilacza sterownika i do S/S podłączyć zasilacz zewnętrzny i też będzie działać.

PJ

elcorro
Full Member
***
Wiadomości: 23


Odp: Zasilanie zewnętrzne
#4 : Grudzień 12, 2009, 08:56:27 am »

Chaba zaczynam kumać, wyjścia są podzielone na grupy np.C0,Y0,Y1 jedna drupa i do niej mogę podłączyć napięcie 12V,24V,230V,
na C daję minus a na Y0,Y1 plus,a co z kropkami? Nie dajemy 230V ponieważ za mały prąd dlatego dajemy przekażniki.
Teraz spróbuje SCADA, podłączyłem Fateka do rutera i mam połączenie bezprzewodowe,Fatek odpowiada ale dalej to zero.Będę próbował jak nie dam rady to napiszę.

pj
Global Moderator
Sr. Member
*****
Wiadomości: 303


Odp: Zasilanie zewnętrzne
#5 : Grudzień 12, 2009, 16:00:31 pm »

Kropki to puste miejsca - tak im wyszło w fabryce.

Jeśli masz wyjścia przekaźnikowe w Fateku - możesz podpiąć i sterować 230V, byle nie przekroczyć 4 Amper.

Przede wszystkim spróbuj się skomunikować z Fatekiem przez Winproladdera po IP. Jak to zadziała to i ze SCADA musi.

PJ

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: