Sterownik PLC Inteligentny dom

Forum Sterowniki PLC Inteligentny dom => Systemy zarządzania => Wątek zaczęty przez: bartek Maj 28, 2018, 14:54:09 pm



Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: bartek Maj 28, 2018, 14:54:09 pm
Cześć,
zakładam nowy wątek, żeby nie śmiecić w poprzednich. @jahu liczę na drobną pomoc  ;)

Generalnie odpaliłem dziś obraz ioBrokera (http://www.iobroker.net/docu/?page_id=2563&lang=de) na RPI i uruchomił mi się w trybie tekstowym. Pierwsze pytanie - bo chyba robię coś nie tak. Po wpisaniu komendy
Kod:
sudo raspi-config
mogę niby jakieś rzeczy ustawiać, między innymi to, żeby mi się uruchamiał w trybie graficznym. Najpierw wyskakuje informacja, żeby wykonać:
Kod:
sudo apt-get install lightdm
co oczywiście zrobiłem, a następnie wyskakuje okienko, że error running option B1 Desktop / CLI.
https://1drv.ms/u/s!Ag7xsece7xevnmgHZyG_1jqVuoT_ (https://1drv.ms/u/s!Ag7xsece7xevnmgHZyG_1jqVuoT_)
https://1drv.ms/u/s!Ag7xsece7xevnmbHJJankzjKgQ8c (https://1drv.ms/u/s!Ag7xsece7xevnmbHJJankzjKgQ8c)
https://1drv.ms/u/s!Ag7xsece7xevnmdigxixIm8R_hRV (https://1drv.ms/u/s!Ag7xsece7xevnmdigxixIm8R_hRV)

polecenie startx też nie wchodzi

Jakieś wskazówki jak mogę uruchomić tryb graficzny?


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: gojac Maj 28, 2018, 15:21:17 pm
Witam, tryb graficzny jest nie potrzebny. Z dowolnego innego kompa, w przeglądarce odpal http://ip_raspberyy:8082 (gdzie ip_raspberry to adres twojej malinki) i działaj.


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: jahu Maj 28, 2018, 18:33:42 pm
Tak jak @gojac napisał, a jeżeli to nie zadziała to wpisz:
Cytuj
cd /opt/iobroker
./ iobroker start
i dalej w przeglądarce jak napisał kolega

Do zdalnego zarzadzania iobrokerem polecam zapoznać się z SSH


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: gojac Maj 28, 2018, 20:36:10 pm
Najlepiej wyposażyć się w PuTTY i WinSCP.


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: bartek Maj 28, 2018, 22:45:02 pm
dzięki Wam wszystkim za podpowiedzi :)
Jutro od rana jak będę miał czas w pracy to będę sobie powoli to ogarniał. Skoro uważacie, że przeglądarka wystarczy to super! Będę się wgryzał w RPI :)

W zestawie dostałem kartę SD z Noobem, który ma interfejs graficzny między innymi, dlatego myślałem że Jessy z ioBrokerem też będzie miał i będzie się dało to w miarę jakoś prosto i szybko obsługiwać ;)


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: mguc Maj 29, 2018, 09:15:27 am
Wprawdzie mój iobroker "chodzi" na cubietrucku - w razie czego będę się dopisywał tutaj, aby mieć wszystko o iobrokerze w jednym miejscu.. - bo on taki mało znany jest


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: gojac Maj 29, 2018, 15:40:40 pm
Mój chodzi na Orange Pi Plus 2e. Przy brakach wydajnościowych można go puścić na kilku maszykach w trybie multihost i rozdzielić funkcjonalności np. adapter history na innej maszynce bo jest pamięciożerny.


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: jahu Maj 29, 2018, 18:37:32 pm
Mój chodzi na rock64, 4gb ramu :)


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: gojac Maj 30, 2018, 06:23:18 am
To przy okazji pytanie o temperatury procków. Monitorujecie? W Ornage Pi grzeje się mocno. Bez obudowy 65C, w obudowie do 80C. Póki co bez dodatkowego chłodzenia.


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: jahu Maj 30, 2018, 06:39:56 am
dobrze zainstalować sobie jeszcze serwer samba, pozwoli to na dodawanie plików bezpośrednio z laptopa do komputerka przez sieć.


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: gojac Maj 30, 2018, 06:51:07 am
Ja wykorzystuję WinSCP.


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: jahu Maj 30, 2018, 07:18:53 am
Cytuj
To przy okazji pytanie o temperatury procków. Monitorujecie? W Ornage Pi grzeje się mocno. Bez obudowy 65C, w obudowie do 80C. Póki co bez dodatkowego chłodzenia.

ja dobrze pamiętam, to w orange pi max. temperatura środowiska pracy to 70*C więc temperatura procka nawet 80*C to nic strasznego. Ja miałem orage pi PC2 i doszedłem do takiego punktu, że nie mogłem zrobić aktualizacji adapterów bo orange pi już padał (grzał się i wieszał), ale po restarcie wracał do życia.

Wspomniał ktoś o adapterze history. Ze swojej strony polecam użycie adaptera SQL (trochę trudniejszy w zainstalowaniu) ale pozwala na używanie bazy danych SQL. Ja mam plan (częściowo już zrealizowany) na zapisywanie "logów" o stanie urządzeń np. gdy włączy ktoś światło w łazience to w bazie danych zapisywana jest informacja o tym fakcie. W wizualizacji mam taką listę

(https://i.imgur.com/tgGaHCW.png)

Poza logami będzie miało to jeszcze jedno zastosowanie. Kiedy nie będzie mnie w mieszkaniu na podstawie zapisanych logów będę mógł odpalić tryb "wakacje", który będzie symulował obecność w sposób naturalny załączając urządzenia tak jak robili to domownicy.


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: bartek Czerwiec 04, 2018, 14:27:19 pm
po dłuższym czasie udało mi się wrócić do mojego nowiutkiego RPI3 :)

Połączyłem się z nim dziś w sieci LAN, ogarniam powoli tego ioBrokera, w sumie to nie jest chyba aż tak straszny.
Mam pytanie - chcę ogarnąć sobie na początku prostą komunikację MODBUS z rekuperatorem. No i teraz ściana bo nie mogę nigdzie znaleźć jak się do niego podłączyć po RS485. Czy potrzebuję jakąś przystawkę/konwerter do mojego RPI? Rekuperator ma wyjście RS485 i protokół MODBUS RTU. Znalazłem coś takiego http://linksprite.com/wiki/index.php5?title=RS485/GPIO_Shield_for_Raspberry_Pi_V3.0

Ale jak sprawdziłem porty GPIO to wygląda mi na to, że jest gotowe wyprowadzenie na Tx i Rx - porty 14. i 15. https://pinout.xyz/pinout/pin8_gpio14
Czyli jak podłącze sobie w ten sposób, i skonfiguruję w ten sposób to będzie działać?
(https://i.imgur.com/N0Stzcz.jpg)


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: jahu Czerwiec 05, 2018, 06:29:47 am
nie, nie będzie. Malinka ma UART, a to nie jest RS232 czy RS485, gdybyś podłączył bezpośrednio malinkę do rekuperatora, malinka mogłaby tego nie wytrzymać (inne poziomy sygnałów (napięcia)). Jeżeli masz sterownik PLC z RS4855 to możesz użyć go jako pośrednika pomiędzy rekuperatorem i ioBrokerem.


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: jahu Czerwiec 05, 2018, 10:57:39 am
krótka instrukcja jak zainstalować i używać adapter Imperi Home do ioBrokera:

Krok 1 - INSTALACJA

(https://i.imgur.com/9yfvVHE.png)

tutaj chyba nie trzeba nic opisywać

Krok 2 - UŻYWANIE

klikamy na listę zainstalowanych adapterów i odszukujemy imperihome.0 i klikamy jak poniżej
(https://i.imgur.com/zcrDSTI.png)

pojawi się okno (zakładka), na której klikamy w prawy górny róg
(https://i.imgur.com/N7wEqUT.png)

następnie dodajemy pomieszczenia w domu. Należy pamiętać, że pole ID powinno być unikalne
(https://i.imgur.com/iXmFTuG.png)

teraz możemy dodać nowe użądzenie. Klikam w:
(https://i.imgur.com/Uh4YeTS.png)

i dodajemy:
(https://i.imgur.com/F7RM0qU.png)

ID - pole podobnie jak w przypadku pomieszczeń musi być unikalne np. lampa1, lampa2 itd.
Name - dowolna nazwa np. Światło w kuchni
Type - typ urządzenia. Od wybranego typu zależy jak aplikacja ImperiHome będzie rozpoznawała to co dodamy
Room - chyba jasne
Icon - link do ikony jeżeli chcemy mieć jakąś konkretną, jeżeli pole zostawimy puste to ikona będzie domyślna

PARAM - ta część zależna jest od wybranego typu urządzenia.
dla Switch (dla innych urządzeń działa to podobnie)

State - status urządzenia (np. lampa świeci/lampa nie świeci). Należy wybrać obiekt, który przechowuje informację o tym stanie.
Value - żeby adapter był uniwersalny należy podać jaka wartość State odpowiada dla stanu włączenia (For 1) i jaka wartość State odpowiada dla wyłaczenia (For 0). Domyślnie ustawiłem na true/false, ale również może być to ON i OFF

Cmd - komenda załączenia i wyłaczenia. Należy wybrać obiekt, który odpowiada za włączenie i wyłączenie. Jeżeli Status urządzenia i komenda jego załączenia są tym samym obiektem to w polu Cmd i State należy wybrać ten sam obiekt.
Value - tak samo jak w przypadku State

Od strony konfiguracji samego adaptera to domyślnie działa on na porcie 8090. W aplikacji ImperiHome należy wybrać: My Objects->add a new object->imperihome standart system i następnie podać adres: http://adres_ip:8090

Zachęcam do testowania, proszę tylko pamiętać, że pracuję nad tym adapterem w czasie wolnym, którego aktualnie nie mam za dużo.


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: jahu Czerwiec 05, 2018, 11:54:03 am
najważniejsze - link do adaptera: https://github.com/tmikulski/iobroker.imperihome (https://github.com/tmikulski/iobroker.imperihome)


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: bartek Czerwiec 05, 2018, 14:52:22 pm
Okeej, mam kolejne pytanie, myślę że tym razem mi się uda coś pójść do przodu z tematem.

Otóż, skonfigurowałem adapter modbus w ten sposób (modbus TCP):
(https://i.imgur.com/XIWs3sS.jpg)


Połączył mi się z bramką. Logi:
(https://i.imgur.com/9IPoOoW.jpg)


I teraz, mając tablicę modbus (plik na końcu wpisu) chciałbym jakoś pobierać sobie informacje o stanie pracy w tym przypadku systemu klimatyzacji. Trochę nie wiem jak to teraz zrobić. Domyślam się, że raczej tutaj:
(https://i.imgur.com/EnqVff6.jpg)
Tylko nie wiem co wpisac w które pole. Możecie mi w tym pomóc?

Tablica modbus: https://1drv.ms/b/s!Ag7xsece7xevnm9MjSqvPqDdLbrU (https://1drv.ms/b/s!Ag7xsece7xevnm9MjSqvPqDdLbrU)

A najbardziej mi zależy na odczytywaniu temperatur z jednostek wewnętrznych ze strony 5.


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: jahu Czerwiec 05, 2018, 16:16:10 pm
spróbuj tych danych i daj znać co Ci wyrzuci

(https://i.imgur.com/ZbbwkOT.png)


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: jahu Czerwiec 05, 2018, 16:23:29 pm
wkradł się błąd, w Type wybierz Float Big en...


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: gojac Czerwiec 05, 2018, 18:09:59 pm
Pierwsza sugestia była dobra. Nigdzie nie wynika, że dane są float. Rejestry są raczej 16 bitowe a float wymaga 32. Z przeliczenia zakresu wynika, że dokładność jest co 0,5 stopnia. Moim zdaniem
Unsigned 16 bit (Big Endian) Length = 1, Factor = 0.5, Offset = 20.


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: gojac Czerwiec 05, 2018, 19:17:40 pm
Oczywiście Offset = -20.


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: bartek Czerwiec 07, 2018, 11:52:35 am
Dzięki!
Generalnie z takimi ustawieniami udało mi się "coś" odczytać:
(https://i.imgur.com/34buQeG.jpg)

Wygląda na to, że jest OK:
(https://i.imgur.com/ObeUpxo.jpg)

Ale po jakiejś chwili wywala mi błędy:
(https://i.imgur.com/5wwBVrG.jpg)
(https://i.imgur.com/KHXsTc0.jpg)

I generalnie po chwili połączy się znowu z bramką (slavem) i przez pare minut działa, później znowu błędy i tak w kółko. Macie pomysł co jest nie tak?

Ps. Możecie mi wytłumaczyć co oznaczają pola:
length
Factor
Offset (i po co się go wpisuje) ?


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: jahu Czerwiec 07, 2018, 12:36:13 pm
w logach widać "App timeout" podobnie jak w tym wątku:
https://forum.iobroker.net/viewtopic.php?t=3896&start=120#p93986 (https://forum.iobroker.net/viewtopic.php?t=3896&start=120#p93986)

zaktualizuj wersję Node i przeinstaluj adapter modbusa jeszcze raz.


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: bartek Czerwiec 07, 2018, 13:23:46 pm
No to dziwna sprawa bo dzisiaj "zrobiłem" wszystko od nowa.

Spróbowałem teraz zrobić aktualizacje, ale wygląda na to, że jest OK:
(https://i.imgur.com/gO3lDPO.jpg)


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: jahu Czerwiec 08, 2018, 06:08:56 am
wieczorem zobaczę u siebie czy mam coś w logach od modbusa


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: gojac Czerwiec 08, 2018, 07:48:29 am
Błędy, które są w logach świadczą o źle dobranych parametrach czasowych modbusa. Korzystając z konwertera ModbusTCP na ModbusRTU musisz dobrać odpowiednie parametry i wykorzystać maksymalnie możliwości (szybkość połaczenia) po stronie komunikacji szeregowej (RS485), gdyż jest ona zdecydowanie wolniejsza niż komunikacja po TCP. Więc pierwsze miejsce gdzie musisz zajrzeć to konfiguracja konwertera. Drugie miejsce to konfiguracja adaptera w IObrokerze. W zakładce General masz dwa parametry istotne Poll delay oraz Read timeout. Na początek spróbuj zwiększyć Read timeout,
Co do pytania:
1. W zależności od użytej funkcji Modbus można odczytać jednym zapytaniem więcej niż jeden rejestr. W konfiguracji adaptera nie wnikamy jaka funkcja jest użyta, ale jeżeli wskażemy,że od adresu 30001 ma odczytać length=4 to modbus odczyta rejestry 30001, 30002, 30003 i 30004 i zwróci je w postaci tablicy;
2. W twoim przypadku pod adresem 30005 zwracane są wartości 0-240, które odpowiadają wartości temperatury -20 - 100. Wynika z tego, że dla odczytanego 0 masz temperaturę -20 stąd offset = -20, ale gdyby tak zostawić to przy odczytaniu 240 wynikałoby, że temperatura wynosi 220 a to raczej nieprawda. Dlatego zakres 0-240 trzeba przełożyć na zakres -20-100. Jeżeli zwracane wartości pomnożymy przez 0,5(Factor) to otrzymamy zakres 0-120. Jeżeli teraz przesuniemy go o -20(Offset) to otrzymamy zakres -20 - 100, czyli to co powinniśmy zgodnie z dokumentacją otrzymać i będziemy dostawać wartości co 0,5 stopnia. Wysyłanie wartości całkowitych w modbusie zużywa mniej transmisji niż floatów, dlatego po stronie slave'a modbusowego stosuje się często takie myki. Ważne, żeby dokumentacja zawierała odpowiednią informację tak jak w twoim wypadku "0~240 indicating -20~100".


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: bartek Czerwiec 08, 2018, 09:34:10 am
WOW! Dziękuję za odpowiedź! Ten MODBUS już jest co raz jaśniejszy dla mnie :) Na prawdę, wielkie dzięki!!!

Tak wygląda u mnie konfiguracja w ioBrokerze:
(https://i.imgur.com/SYP4doU.jpg)

A tylko tyle mogę zmienić w konfiguracji bramki:
(https://i.imgur.com/c90saO3.jpg)

Wiem o co Ci chodzi w parametrach komunikacji, ale niestety nie widzę powiązania pomiędzy jednymi parametrami a drugimi. W bramce nie bardzo mam co zmieniać...
Zmieniłem teraz Read Timeout na 10000 (oryginalnie 5000), ale to nie pomogło. Pomyślałem, że może to być spowodowane połączeniem przez WiFi do routera. I wygląda na to że to jest to bo od samego rana śmiga ładnie! :)

Jeszcze raz bardzo Wam dziękuję @jahu i @gojac za pomoc!
PS. Pewnie za chwilę napiszę z nowym problemem  :P



Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: gojac Czerwiec 08, 2018, 09:54:49 am
AC serial baudrate 4800 to strasznie wolno. Sprawdź po stronie rekuperatora jakie są możliwości konfiguracji prędkości połączenia RS485 (baudrate) . Wybierz rozsądną wartość ustaw na rekuperatorze i taką samą na gatewayu, to właśnie ten parametr AC serial baudrate. To powinno pomoc przy timeoutach.


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: mguc Czerwiec 18, 2018, 19:33:51 pm
Niby wszystko ładnie i wygodnie.. ale w jaki sposób cokolwiek zmienić w sterowniku ?
Mam połączenie, widzę wartości w sterowniku S7, ale nijak nie potrafię ich zmienić z poziomu iobrokera. A manuale nijak nie pomagają.. zresztą - dla tworzącego aplikacje są bardzo cienkie...


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: jahu Czerwiec 18, 2018, 19:59:30 pm
Jutro mogę zobaczyć w pracy jak działa z S7. A dokumentacja jest dość obszerna http://www.iobroker.net/docu/?page_id=2575&lang=en (http://www.iobroker.net/docu/?page_id=2575&lang=en) i z tego co widzę jest tam przykład z zapisywaniem do plc.


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: mguc Czerwiec 18, 2018, 20:46:01 pm
Dzięki. Nie zwóciłem wcześniej uwagi na ten manual. W sumie robiłem tak, jak w manualu (no może poza zabawą w plik csv), ale w końcu udało się. Błąd polegał na braku zaznaczenia opcji "rw" w oknie konfiguracji adaptera. Zmyliła mnie aktywna opcja "rw" w oknie objects.
Teraz muszę poćwiczyć operacje bitowe - czytana wartość jest rejestrem 16 bitowym w którym część bitów obrazuje aktualny/zadany stan żarówek danego pomieszczenia (założyłem, że definiowanie poszczególnych bitów to trochę za dużo dłubaniny, chyba że będę musiał...


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: jahu Czerwiec 18, 2018, 20:57:08 pm
Pamietaj,że Siemens ma zamienione bajty w słowie. Nie wiem czy iobroker w jakiś sposób to uwzględnia


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: mguc Czerwiec 18, 2018, 21:08:27 pm
Cytat: jahu  Czerwiec 18, 2018, 20:57:08 pm
Pamietaj,że Siemens ma zamienione bajty w słowie. Nie wiem czy iobroker w jakiś sposób to uwzględnia
Bajty "przestawiłem" sobie już w bazie - tak, aby były "zgodne" z rejestrami Modbus.


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: jahu Czerwiec 19, 2018, 08:39:37 am
pokusiłem się o utworzenie forum, na którym będziemy mogli pomagać sobie w trochę bardziej usystematyzowany sposób niż tutaj. Pisanie na różne tematy w jednym wątku trochę mija się z celem i szkoda, aby zapisana tu wiedza przepadła (a tak pewnie się stanie jeżeli będziemy pisać jednym ciurkiem w jednym poście). Osobne forum pozwoli nam na bardziej czytelne dzielenie się wiedzą (m.in. gotowymi rozwiązaniami), szczególnie gdy brak jest jakichkolwiek informacji w naszym języku. Mam nadzieję, że podzielacie moją opinię.

Mam nadzieję, że administrator i inni użytkownicy nie uznają tego jako spam i nie będą sprzeciwiali się linkowi :)
http://iobroker.variust.pl/forum/index.php (http://iobroker.variust.pl/forum/index.php)


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: bartek Czerwiec 19, 2018, 08:59:51 am
@jahu - to dobry pomysł, ale chyba w dzisiejszych czasach bardziej podręczne są grupy na FB - może w ten sposób lepiej?


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: jahu Czerwiec 19, 2018, 09:01:43 am
ja osobiście uważam, że fb jest dobre jeśli mamy jakieś szybkie pytanie, ale w przypadku kiedy chcemy mieć porządek w materiałach to forum jest najlepsze, ale może inni się wypowiedzą i coś zdecydujemy


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: mguc Czerwiec 19, 2018, 10:21:32 am
Forum zdecydowanie. Pytanie czy stawiać oddzielne, czy może "podłączyć" się do oficjalnego forum iobrokera (jest przecież holenderskie) lub poprosić o utworzenie na tutejszym forum kategorii wizualizacje i zrobić tam działy typu iobroker, openhub.. etc


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: jahu Czerwiec 19, 2018, 11:00:28 am
prosiłem już na forum iobrokera i zero odzewu więc pomyślałem, że można swoje postawić, a z działem wizualizacje myślę, że należy pamiętać, że iobroker jest czymś więcej niż "wizualizacją" i żeby miało to ręce i nogi trzeba trochę bardziej rozbudować podział.


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: mguc Czerwiec 22, 2018, 09:17:41 am
Widzę, że nowe forum jeszcze nie działa .. więc napiszę tu. Dwa problemy:
1. W nowym projekcie dodałem sobie wyświetlanie kilku wartości ze sterownika S7 (dokładnie data) jako widgety basic-number. Do tego dodałem wyświetlanie zawartości zmiennej sterownika (np. S7.P1). Dodałem też widget (j-qui Input) aby zmieniać zawartość sterownika dla zmiennej S7.P1.
I faktycznie działa - wpisuę nową wartość w pole input i zmienia mi się zawartość wyświetlania. Ale.. zanim to się stanie przez chwilę we wszystkich wyświetlanych polach pojawiają się jakieś zupełnie przypadkowe wartości. Jak się tego pozbyć ?
2. Jak ugryźć taki prosty temat: chcę aby widget żarówka (Bulb on-off) zmieniał swój stan w zależności od stanu np. 2 bitu zadanej zmiennej.


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: mguc Czerwiec 22, 2018, 11:35:00 am
ad.1
Nie wiem kiedy powstał problem.. ale się sam i rozwiązał. Ciekawe..


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: jahu Czerwiec 22, 2018, 12:00:59 pm
można zrobić funkcję w skryptach, która odczytuje określony bit ze słowa i zapisuje do obiektu określającego stan światła.

ja zrobiłbym to tak:

Kod:
on('zmienna.jako.slowo', function(obj) {
    var slowo = getState('zmienna.jako.slowo').val;

    setState("obiekt.ze.stanem.swiatla", odczytajBit(5)); //odczytuje 6 bit
});

function odczytajBit(nr_bitu) { //nr_bitu liczymy od 0
    var mask = 1 << nr_bitu;

    if ((slowo & mask) != 0) {
        return true;
    } else {
        return false
    }
}


a forum jako skrypt działa (nawet coś tam wrzuciłem) więc wystarczy tylko tam coś napisać :)


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: mguc Czerwiec 22, 2018, 12:25:39 pm
w temacie forum - utworzyłem konto, ale nie dotarł do mnie link aktywacyjny...


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: jahu Czerwiec 22, 2018, 12:26:12 pm
spam?

już jesteś aktywny


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: mguc Czerwiec 24, 2018, 18:58:38 pm
Cytat: jahu  Czerwiec 22, 2018, 12:26:12 pm
już jesteś aktywny
Mail potwierdzający leciał jakoś bardzo długo. No ale jest.


Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: mguc Czerwiec 24, 2019, 22:58:32 pm
No i kicha...
Forum zdechnęło - a mnie się zachciało aktualizacji do nodejs 8.
Te struktury które tutaj żmudnie były tworzone w nowej wersji .. się ulatniają - po każdym restarcie zostaje tylko kilka z nich. A co najgorsze - nie da się już wrócić do nodejs6 bo iobroker przy instalacji się o to pluje..
Kichowatość. Ma ktoś podobne problemy - czy tylko ja mam takiego pecha ?


Tytuł: Wizualizacja ioBroker - mamy forum użytkoników
Wiadomość wysłana przez: mguc Lipiec 13, 2019, 21:49:27 pm
Dopisze tutaj:
Jeżeli ktoś korzysta z programu iobroker to zapraszam do nowopowstałego (dzieki uprzejmosci admina) forum. Z informacji uzyskanych od admina jeżeli będzie jakiś ruch na podforum to zostaniemy przeniesieni do głównego drzewa.

https://www.smartnydom.pl/forum/inne-systemy-automatyki/ (https://www.smartnydom.pl/forum/inne-systemy-automatyki/)

Zastąpi to "nam" nieistniejace już dotychczasowe forum dla użytkoników iobrokera.



Tytuł: Wizualizacja ioBroker + RPI 3 B+
Wiadomość wysłana przez: mguc Sierpień 31, 2019, 00:19:45 am
Dział dotyczączy iobrokera został przeniesiony na główy poziom:
https://www.smartnydom.pl/forum/iobroker/