Sterownik PLC Inteligentny dom

Forum Sterowniki PLC Inteligentny dom => Inteligentny dom funkcjonalności => Wątek zaczęty przez: autorus Luty 04, 2011, 10:48:16 am



Tytuł: Wyłączanie urządzeń w czuwaniu
Wiadomość wysłana przez: autorus Luty 04, 2011, 10:48:16 am
Kurczę z ta pralką to nie pomyślałem, a takich urządzeń w domu jest na pęczki :(

Myślałem nad taką sprawą jak podłączona sieć komputerowa do ups. Jak wychodzimy z domu alarm to wyłapuje. Wtedy wyłącza kolejne urządzenia.

Ale co z ups? Jak go wyłączymy to się rozładuje. A jak go zostawimy włączonego to monitory i kompy drukarki będą na czuwaniu i klops.


Tytuł: Wyłączanie urządzeń w czuwaniu
Wiadomość wysłana przez: pixel Luty 04, 2011, 19:30:27 pm

założenie było takie - jest masa urządzeń, które czuwają, pobierają nam energię ale ich zasilanie nie jest niezbędne (np. używamy je sporadycznie).

1. wyłączenie płyty grzejnej po zadanym czasie.
Pomysł PJ - sam na to nie wpadłem bo mam teraz z piekarnikiem i kasuje się zegar co jest upierdliwe.
Piotrze - fajny pomysł z tym dodawaniem czasu pracy (to prawie jak wrzuć monetę na każde 20minut gotowania :-) )
najpewniej u siebie to zastosuję - dyskutowałem z żoną i generalnie widzi jeden problem - długie gotowanie o nieprzewidywalnym z góry czasie... źle jakby się przerwało
nie wiem ile bierze płyta w standby ale fakt, że każde minuty jej bezsensownej pracy kosztują dużo więcej...
żona zaproponowała aby startowy czas to była 1h i każdy klik dodawał 15minut...
Chciała też aby przed wyłączeniem płyta dawała znać, że się wyłączy - najlepiej powiedziała jakby to było z timerem powiązane. prawie zawsze ustawia jak gotuje. I może to jest rozwiązanie - timer. w najprostszej wersji mógłby mieć kilka diodek (każda to 15 minut) albo pójść po bandzie i wyświetlacz wstawić...

2. Pralka
to ćwiczę obecnie w mieszkaniu - pralka ciągnie 14W po to tylko aby sensorycznie dała się włączyć :-(
procedura teraz jest taka, że pralka jest odłączana od prądu po skończonym praniu.
PLC plus pstryczek mógłby załatwić problem "wtyczki" - przed praniem pstryk, czas na np. 2h (czy ile tam trwa najdłuższe pranie)...
--jakieś inne sprzęty typu pralka?
zmywarka? piekarnik?

czekam na kolejne pomysły...



Tytuł: Wyłączanie urządzeń w czuwaniu
Wiadomość wysłana przez: pixel Luty 04, 2011, 19:35:59 pm
Cytat: autorus  Luty 04, 2011, 10:48:16 am
Myślałem nad taką sprawą jak podłączona sieć komputerowa do ups. Jak wychodzimy z domu alarm to wyłapuje. Wtedy wyłącza kolejne urządzenia.
Ale co z ups? Jak go wyłączymy to się rozładuje. A jak go zostawimy włączonego to monitory i kompy drukarki będą na czuwaniu i klops.
wg mnie bez sensu całą sieć komputerową dawać do UPS...
jak już to tylko komputery i inne kluczowe urządzenia (np. PLC, może router) lub te wrażliwe na zaniki/włączenie napięca...
jak tak podejdziesz do tematu to monitory, drukarki i całą resztę możesz wyłączyć...
pomierz tylko pobór watów aby zdecydować czy dyskomfort bilansuje się z oszczędnością energii

btw UPS - warto zasilić sobie bramę garażową (ale nie wiem ile prądu ciągnie) oraz piec CO (gazu nie wyłączają ale bez prądu nie pójdzie). Teraz w mieszkaniu mam piec dwufunkcyjny pod UPS APC 1000VA - dzięki temu pomimo, że nie ma prądu ma ciepło w domu oraz mogę się wykąpać


Tytuł: Wyłączanie urządzeń w czuwaniu
Wiadomość wysłana przez: autorus Luty 04, 2011, 21:28:48 pm
Cytat: pixel  Luty 04, 2011, 19:30:27 pm
2. Pralka
to ćwiczę obecnie w mieszkaniu - pralka ciągnie 14W po to tylko aby sensorycznie dała się włączyć :-(
procedura teraz jest taka, że pralka jest odłączana od prądu po skończonym praniu.
PLC plus pstryczek mógłby załatwić problem "wtyczki" - przed praniem pstryk, czas na np. 2h (czy ile tam trwa najdłuższe pranie)...
--jakieś inne sprzęty typu pralka?
zmywarka? piekarnik?

czekam na kolejne pomysły...

Teoretycznie można by zrobić stałe gadziny prania i zmywania, ja mam tak ze względu na drugą taryfę. Jednak jeśli pomiędzy tymi godzinami pralkę wyłączymy to później nam się sama nie załączy a to jest właśnie najlepsze w opóźnionym starcie urządzenia. 


Tytuł: Wyłączanie urządzeń w czuwaniu
Wiadomość wysłana przez: pixel Luty 04, 2011, 22:55:43 pm
Cytat: autorus  Luty 04, 2011, 21:28:48 pm
Cytat: pixel  Luty 04, 2011, 19:30:27 pm
2. Pralka
to ćwiczę obecnie w mieszkaniu - pralka ciągnie 14W po to tylko aby sensorycznie dała się włączyć :-(
procedura teraz jest taka, że pralka jest odłączana od prądu po skończonym praniu.
PLC plus pstryczek mógłby załatwić problem "wtyczki" - przed praniem pstryk, czas na np. 2h (czy ile tam trwa najdłuższe pranie)...
--jakieś inne sprzęty typu pralka?
zmywarka? piekarnik?
Teoretycznie można by zrobić stałe gadziny prania i zmywania, ja mam tak ze względu na drugą taryfę. Jednak jeśli pomiędzy tymi godzinami pralkę wyłączymy to później nam się sama nie załączy a to jest właśnie najlepsze w opóźnionym starcie urządzenia. 
trafna uwaga... u mnie żona też z tego korzysta (ale nie ze względu na taryfy). Ustawia sobie pranie aby było gotowe na rano albo jak wrócimy z zakupów itp.. wersja z wyjmowaną wtyczka "to obsługuje"... przy plc dochodzi kolejny wariant.


Tytuł: Wyłączanie urządzeń w czuwaniu
Wiadomość wysłana przez: vintech Luty 09, 2011, 08:50:56 am
sa sensory wibracji....
nie pamietam jak to konkretnie sie nazywa,
moze to by cos dalo ?
sa wibracje, jest impreza, koncza sie wibracje, 15minut jeszcze jej dajemy zapasu i wylacza gniazdko...
no koledzy, zawsze mozna zrobic tak ze wydlubac programator, wstawic taniego fateka do pralki i poldaczyc po RS485 :P
wtedy mamy "inteligentną pralkę"
hahahahahah :)
ba!
zawsze mozemy powiedziec ze dom sam nawet pierze !
moze jakies pomysly na to zeby dom robil kawe ?
:P


Tytuł: Wyłączanie urządzeń w czuwaniu
Wiadomość wysłana przez: autorus Luty 09, 2011, 10:10:48 am
Inaczej. Wchodzimy do pralni, czujka ruchu informuje system który włącza napięcie w gniazdkach. Mammy 10 min na załadowanie i włączenie pralki. Pralka wpada w wibrację. , Fatek dostaje informację ze jest załączona pralka, nie wyłacza prądu dopóki wibrację nie ustaną + 15min.

 Inne rozwiązanie, początek podobny ale bez sensora wibracji. Fatek mierzy moc pobieraną na pralce. Jeśli moc spadnie ( po praniu) do poziomu czuwania odcina gniazdko.   


Tytuł: Wyłączanie urządzeń w czuwaniu
Wiadomość wysłana przez: vintech Luty 09, 2011, 10:33:43 am
http://www.satel.rhj.pl/satel_czujki.htm
na dole jest
"czujka wibracyjna z czujką magnetyczną VD-1"
prosze...
:P

czyli wchodzisz do lazienki(zazwyczaj ludki maja pralken masziny w lazienkach) jest ruch, jest impreza...
wychodzisz, nie ma ruchu, ale sa wibracje, jest impreza nadanym gniazdku....


Tytuł: Wyłączanie urządzeń w czuwaniu
Wiadomość wysłana przez: Marcin Luty 09, 2011, 11:16:29 am
Moim zdaniem to dla tych 14W za dużo kombinacji


Tytuł: Wyłączanie urządzeń w czuwaniu
Wiadomość wysłana przez: vintech Luty 09, 2011, 11:23:53 am
ja tylko mowie o sposobie,
a ze czujkapewno kosztuje ponad 100, to zwracacsie bedzie rok :P


Tytuł: Wyłączanie urządzeń w czuwaniu
Wiadomość wysłana przez: autorus Luty 09, 2011, 12:39:01 pm
koszt czujki to ok 100zł.

Wydaje mi się ze jednak wato powalczyć o te 14 szczególnie ze zazwyczaj jest też suszarka, czyli mamy 28W.

Podoba mi się rozwiązanie kolegi pj z płytą grzewczą.

 W pralni jest przycisk do załączenia prądu na 2H. Po tym czasie napięcie w gniazdku znika. Proste i pewne rozwiązanie.



Tytuł: Wyłączanie urządzeń w czuwaniu
Wiadomość wysłana przez: pixel Luty 09, 2011, 15:06:00 pm
dodam tylko, że jak przytomnie zauważyła moja żona (! powoli się wczuwa... :-) ) nie jest powiedziane, że każda pralka ciągnie 14W w czuwaniu...  zaproponowała mi zmianę pralki na nową :-)


Tytuł: Wyłączanie urządzeń w czuwaniu
Wiadomość wysłana przez: autorus Marzec 17, 2011, 19:03:09 pm
Zakupiłem licznik energii, taki zwykły do gniazdka i potwierdzam, moja pralka tez nie ciągnie więcej niż 5W, bo od tej wartości dopiero licznik reaguje.



Tytuł: Wyłączanie urządzeń w czuwaniu
Wiadomość wysłana przez: Mario0658 Marzec 24, 2011, 21:44:20 pm
juz to gdzies bylo  .....u mnie dziala z pralka  ....kontaktron zaciskiem do silnika - silnik ON  to zwiera kontakrton  (pole elektro magnetyczne)
tanio i niezawodnie ;)

mozna tez na tym elektozaworze , pompce odprowadzajacej wode , zasilaczu elektroniki jesli jest na transformatorze (dobieramy odpowienie miejsce - zasila elektronike to wieksze pole indukuje )


Tytuł: Wyłączanie urządzeń w czuwaniu
Wiadomość wysłana przez: McTommy Listopad 11, 2012, 20:11:42 pm
A moja żona powiedziała że jak zapytam ją jeszcze o coś podobnego to będzie straszna kłótnia.
Czy plc da radę przełączyć żonę na stand-by? Najlepiej bez kontaktrona :-)


Tytuł: Wyłączanie urządzeń w czuwaniu
Wiadomość wysłana przez: kaliszakpl Kwiecień 25, 2018, 19:51:10 pm
Ja tez sporo myslalem na tym tematem pralki i postanowilem ze podlacze czujnik pralki a dokladniej drzwiczek do sterownika
Mam tu na mysli drzwi zamkniete zwieraj przekaznik drzwi otwarte wylacz... Chyba najbardziej proste dla mnie

Co o tym myslicie ?