Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Aktualności:
Forum Sterowniki PLC Inteligentny dom > Ogólne dyskusje >

i poszło z dymem

Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: i poszło z dymem  (Przeczytany 15170 razy)
vojtek
Full Member
***
Wiadomości: 49


i poszło z dymem
: Wrzesień 28, 2012, 07:22:34 am »

 Wczoraj mocno zmęczony kablowałem FBs-24EYT. niby proste, niby błędu nie idzie popełnić, a ja co zrobiłem?Wszsytkie V+ podłączołem do + z zasilacza, a V- do - z zasilacza i cóż się stało. Dym ja diaski.. reszta w załączniku ;/

domyślam się ze nie idzie tego uratować?


* 2012-09-27 22.19.44 (Medium).jpg (247.61 KB, 1024x768 - wyświetlony 1174 razy.)

* 2012-09-27 22.19.56 (Medium).jpg (200.59 KB, 1024x768 - wyświetlony 1101 razy.)

KrzaQ
Full Member
***
Wiadomości: 95


i poszło z dymem
#1 : Wrzesień 28, 2012, 12:57:32 pm »

Zaraz kolego ... ja też mam tak podłączone i wszystko działa.
Była już na forum mowa o podłączeniu 24EY i tak właśnie miało to być zrobione?  Co?

vojtek
Full Member
***
Wiadomości: 49


i poszło z dymem
#2 : Wrzesień 28, 2012, 12:59:58 pm »

tak właśnie, nawet sie na tym schemacie opierałem.. widocznie coś nie poszło.
Może problem polega na tym, że ja zasilacz 24V DC mam podłączony pod taki dystrybutor i tam podlączam wszytkie V+,V- nie tylko z tego modułu. może on miał gdzieś wewnątrz zwarcie.. dziś to sprawdzę.

dj_
Jr. Member
**
Wiadomości: 8


i poszło z dymem
#3 : Wrzesień 28, 2012, 16:54:40 pm »

Witaj
może jeszcze nie wszystko stracone, to jest zwykły ULN możesz wlutować nowy (najlepiej w dobrej podstawce) i sprawdzić czy bedzie działać.
Pozdrawiam

Nowas
Gość
i poszło z dymem
#4 : Październik 01, 2012, 08:12:53 am »

Ups - ja właśnie zamówiłem 24EX i 24EY a na forum nie mogę znaleźć jak go podłączyć a widzę skutki moge być nienajlepsze z 60XY kłopotów nie było.

vojtek
Full Member
***
Wiadomości: 49


i poszło z dymem
#5 : Październik 01, 2012, 13:16:49 pm »

spokojnie, układ już zamówiłem, będzie u mnie w środę - zaraz po przelutowaniu dam wam znać czy ruszył

Nowas
Gość
i poszło z dymem
#6 : Październik 11, 2012, 08:03:15 am »

W celu upewnienia udało mi się porozumieć z firmą ELAUTEC gdzie kupowałem cały swój osprzęt i oto schemat okablowania ( dla potomnych


* FBs-24EY.jpg (76.7 KB, 1159x604 - wyświetlony 1587 razy.)

misiowiec
Full Member
***
Wiadomości: 82


i poszło z dymem
#7 : Październik 11, 2012, 11:43:45 am »

Witam

Ja swego czasu też uwaliłem ten moduł. Padło mi 8 wyjść :/ załamka była niemiłosierna ale razem z kolega naprawiliśmy.
Padł układ Toschiba TD62784AP    - ni udało nam sie nigdzie go dostać i szukał zamiennika
Kupiłem UDN 2981AT (www.piekarz.pl) -tam jest jakas różnica w napięciach ale kumpel stwierdził że spokojnie będzie działac i działa a co najwazniejsze ten układ pozwala bardziej obciażyć wyjścia.

Także taka naprawa się sprawdza w 100%

radmin
Full Member
***
Wiadomości: 28


i poszło z dymem
#8 : Maj 31, 2014, 15:29:24 pm »

Cytat: KrzaQ  Wrzesień 28, 2012, 12:57:32 pm
Zaraz kolego ... ja też mam tak podłączone i wszystko działa.
Była już na forum mowa o podłączeniu 24EY i tak właśnie miało to być zrobione?  Co?

Podlaczenie w  zalezonosci jaka wersje kupiles  24YT czy 24YJ. Schemat, ktory dolaczyl kolega dotyczy wersji SINK NPN czyli YT o ile dobrze pamietam

kali82
Full Member
***
Wiadomości: 34


i poszło z dymem
#9 : Maj 10, 2015, 21:17:33 pm »

Ja mam wszystkie v+ do plus 24 a wszystkie v- do mninus 24 i działa bez zarzutu. Jak miałem tylko v+ to niby też działało ale nie zawsze cewka miała siłę zewrzec styki Także teraz napewno jest dobrze. A swoją drogą też uwaliłem 8 wyjsc w tym module.

sebus504
Full Member
***
Wiadomości: 36


i poszło z dymem
#10 : Marzec 23, 2016, 17:26:19 pm »

Dołączam do grona, niestety (tak już mam) najpierw podłączam jak nie działa to instrukcja no i okazało się ze fatek nie posiada zabezpieczeń  - podłączyłem przekaźniki bez diód. No i poszło - wszystkie trzy scalaki do wymiany, koszt 30 zł z przesyłką. Dla potomnych mamy dwa typy scalaków kupiłem toshibe niestety już nie japan ale china.

Paweł
Jr. Member
**
Wiadomości: 16


i poszło z dymem
#11 : Czerwiec 09, 2016, 11:02:09 am »

Podsumujmy, że powinno się zakładać z zabezpieczeniami (diody, warystory, układy rc itp). Ja zazwyczaj zakładam choć nie zawsze. Jak nie założę to nie wyciągam przekaźnika przy załączonym. Nie powstaje przepięcie więc nie ma co uwalić wyjścia.


Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: