Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Aktualności:
Forum Sterowniki PLC Inteligentny dom > Podsystemy wejściowe >

HMI

Strony: 1 [2] 3 4 ... 6
Drukuj
Autor Wątek: HMI  (Przeczytany 49196 razy)
pixel
Sr. Member
****
Wiadomości: 123


HMI
#15 : Marzec 26, 2011, 16:41:15 pm »

przyszedł do mnie panel weintek 8070i
super sprawa...

programuje się prościej niż strony www :-)
mam natomiast dziwny problem - nie działają mi na nim makra :-(  tj. w symulatorze chodzą bez problemu ale po wysłaniu na panel nie dają żadnego efektu.  Sciągnąłem demo programiki - też nie chodzą. Efekt jakby były zablokowane makra na urządzeniu :-(
Mario - miałeś z tym jakiś problem?

generalnie to poza tymi makrami - cudo...

Słodkie przepisy, które polecam :-)

pixel
Sr. Member
****
Wiadomości: 123


HMI
#16 : Marzec 27, 2011, 00:23:00 am »

update firmware pomógł.

na razie tylko zabawa, ale już mam wyklikane (lub niemal wyklikane):
1. ekran powitalny ze zdjęciem domu :-)
- na tym ekranie zegar, data  (także zegar analogowy, bo się bawiłem wskaźnikami)
- temperatura (testowo na biurku mam podłączone trzy termometry - jeden jest za oknem)
- stan 24 wyjść (jako małe "lampki" na dole ekranu)
2. ekran temperaturowy
- temperatury 'cyfrowo'
- wykres z historią temperatury
- przycisk podgladu listy
3. rzut parteru (mocno schematyczny - robiony 'od ręki')
- przykładowo rozmieszczone żarówki powiązane z wyjściami plc. Równocześnie są przyciskami (można zaświecać i gasić)
- z boku będą klawisze grupowego zapalania / gaszenia
- rolety jeszcze nie wstawione - planuję animację ruchu dół/góra, muszę dodać w programie status czy są otwarte czy zamknięte
- temperatura w miejscu czujnika (na razie hipotetycznie, bo czujniki na biurku)
4. ekran 'timerów'  (w trakcie tworzenia)
- planuję ustawianie timerów dla sterowania ogrzewaniem oraz wyjściami (na razie pomysł bez szczegółów)
5. ekran z logiem aktywności (w trakcie tworzenia)
- rejestracja do logu aktywności stanu wybranych wyjść
- odtworzenie zapisu z danego okresu jako symulacja obecności (tego jeszcze nie wiem czy da się zrobić)
6. ekran statusu PLC
- ekran dla mnie - wartości wybranych zmiennych,
- status wszystkich we i wy, możliwość zadawania stanów
- tu dodaję co mi tam jest potrzebne do debugowania

odnośnie techniki...
połączyłem to po ethernecie i tak gada mi z PLC i komputerem... do PLC mam podpiętą ADĘ z termometrami po rs485
na półce czeka na spięcie multimetr z modbusem (ale to już 220V - muszę przygotować jakąś prowizoryczną obudowę lub kupię małą skrzynkę rozdzielczą)
wszystko działa od pierwszego kopa (no poza tymi makrami - cały wieczór i dzień na to zmarnowałem :-( )
takie rzeczy jak komunikacja, samplowanie danych, kopiowanie pomiędzy urzadzeniami robi się banalnie prosto...
nie odpaliłem jeszcze 'audio' - na symulatorze pięknie gra... na HMI cisza - być może gniazdo z pozoru podobne do słuchawkowego nie jest słuchawkowe...  jak zagra to będzie kolejny plus - zastąpi moduł VOM
wkurzające są lampki (diody) ponad ekranem - zwłaszcza ta od sygnalizacji sieci - jej mruganie wkurza... albo je zakleję albo wylutuję... liczyłem że da się je systemowo wyłączyć ale nic w tym temacie nie znalazłem.
panel niemal wcale się nie grzeje...

ekstra działa VNC... na ekranie dostaję obraz z HMI... jest jeszcze drugi sposób (podobno mniej łącza wymaga) - EasyAccess ale nie próbowałem (soft do ściągnięcia z ftp.weintek.com)

reasumując - nie tylko może pełnic funkcje serwera a'la SCADA, daje też sporo funkcjonalności w interfejsie akceptowalnym przez użytkownika, makra dają dużą swobodę operacji na danych i tekstach...

Słodkie przepisy, które polecam :-)

pj
Global Moderator
Sr. Member
*****
Wiadomości: 303


HMI
#17 : Marzec 27, 2011, 14:00:58 pm »

Haj.

Moim głównym zarzutem względem HMI jest toporność wyglądu tego co do tej pory widziałem.
Daj screenshoty - jakoś nikt nie chce się nimi podzielić.

PJ

pixel
Sr. Member
****
Wiadomości: 123


HMI
#18 : Marzec 27, 2011, 16:28:30 pm »

screenshoty będą... dopracuję jeden czy dwa ekrany dla pokazu :-)
teraz mam to rozgrzebane, bo testuję "możliwości" a nie estetykę..

Aby samemu się przekonać do HMI proponuję ściągnąć i zainstalować easybuildera (http://ftp://www.weintek.com/MT8000/EB8000_install/ )
mam ściągnięty z panelu projekt demo - moge udostępnić - tam jest prezentacja prawie wszystkich możliwości panelu i w dodatku w miarę estetyczna (choć jak dla mnie przebajerzona efektami 3d na przyciskach i polach wprowadzania).
bez problemu można uruchomić projekt w symulacji na PC... na tym FTP są tez dema róznych przemysłowych (i nie tylko) funkjconalności.
jesli masz plc z ethernetem to na symulatorze działa też integracja z nim (odczyt rejestrów itp)...

Piotr - tak jak pisałem warto się z tym softem zapoznać... może być wiele przydatnych 'opcji' inspirujących Cię w ramach autorskiej scady...

* _weintek_DEMO_01.zip (59.97 KB - pobrany 422 razy.)

Słodkie przepisy, które polecam :-)

pixel
Sr. Member
****
Wiadomości: 123


HMI
#19 : Kwiecień 03, 2011, 13:11:20 pm »

obiecałem zdjęcia - nadal robocze (bo artystą grafikiem nie jestem), ekran ma jeszcze folię ochronną
ekran 1 - bieżący monitoring 3 temperatur
ekran 2 - wgląd w historię
ekran 3 - wgrałem plan parteru jako 'podkład' (grafika z Corel, nie upraszczana - zwykły eksport do bitmapy. jakby uprościć byłoby czytelniej i ładniej).  "żarówki" można klikać, zapalają się w odpowiedzi na stan z PLC, obok panel temperatur - tylko 3 podłączone



* IMG_3709.jpg (228.6 KB, 1024x682 - wyświetlony 1031 razy.)

* IMG_3711.jpg (297.38 KB, 1024x682 - wyświetlony 907 razy.)

* IMG_3713.jpg (268.29 KB, 1024x682 - wyświetlony 1210 razy.)

Słodkie przepisy, które polecam :-)

autorus
Sr. Member
****
Wiadomości: 232



HMI
#20 : Kwiecień 03, 2011, 13:30:15 pm »

Jestem pod wrażeniem Na prawdę to ma potencjał

robertm
Full Member
***
Wiadomości: 43


HMI
#21 : Kwiecień 03, 2011, 22:37:17 pm »

Cytat: pixel  Kwiecień 03, 2011, 13:11:20 pm
ekran 3 - wgrałem plan parteru jako 'podkład' (grafika z Corel, nie upraszczana - zwykły eksport do bitmapy. jakby uprościć byłoby czytelniej i ładniej).  "żarówki" można klikać, zapalają się w odpowiedzi na stan z PLC, obok panel temperatur - tylko 3 podłączone

Super ekran 3 z planem, w którymś pytaniu wcześniej chodziło mi o takie właśnie proste obrazowanie tego co i gdzie jest włączone lub wyłączone.
Świetna robota, ale jak sie domyślam to możliwości tego HMI są pewnie większe wiec powodzenia życzę i czekamy na nowe wizualizacje

pj
Global Moderator
Sr. Member
*****
Wiadomości: 303


HMI
#22 : Kwiecień 04, 2011, 16:55:18 pm »

W mojej ocenie HMI:
- funkcjonalność 10/10
- userfriendly 8/10
- estetyka 6/10
- cena 5/10

Jak wy oceniacie ?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2011, 16:56:56 pm wysłane przez pj »

pixel
Sr. Member
****
Wiadomości: 123


HMI
#23 : Kwiecień 04, 2011, 21:04:30 pm »

Piotr - jakbym wiedział, że będę zbierał noty za estetykę to bym się dużo bardziej przyłożył 
jestem stronniczy ale dałbym:
- funkcjonalność 10/10
- userfriendly 10/10
- estetyka 8/10        (oceniam wygląd zewnętrzny wyobrażając sobie jak to się będzie komponować na ścianie z tymi mrugającymi diodami a nie design ekranów)
- cena 5/10    -- tu się zgodzę... sporo to kosztuje

co do ceny - fakt nie jest to tanie... :-(  to jednak frycowe za nieznajomość tematu HMI... jakby się na tym znać można by pewnie znaleźć coś tańszego i bardzie dopasowanego. Uważam jednak, że panel dokłada dużo funkcjonalności trudno osiągalnej na samym PLC.
Sporą zaletą jest VNC.

dopieszczę jeden ekran - moja inspiracja to jung :-) http://www.smart-housing.de/knx/en/index.html


Słodkie przepisy, które polecam :-)

robertm
Full Member
***
Wiadomości: 43


HMI
#24 : Kwiecień 04, 2011, 21:20:36 pm »

Kolego Pixel, moim zdaniem pierwsze wrażenie Twojego HMI to ocena średnia 9/10 za wyjątkiem tej ceny też myślę, że ciut drogi ale możliwości umieszczenia piktogramów, schematów i przy tym wielkość  panelu jest całkiem dobra.  Jeśli jeden taki panel w domu byłby w centralnym miejscu np. salonie gdzie będzie można obejrzeć, sprawdzić wiele funkcji działającej instalacji w domu byłoby całkiem przydatne. Jest też dużo racji Autora Pj, że za tą cenę to można by już kupić jakiś komputerek ale to nie ten efekt na ścianie . Osobiście czekam na kolejne zdjęcia z propozycji obrazowania sterowania

Mario0658
Sr. Member
****
Wiadomości: 214


HMI
#25 : Kwiecień 12, 2011, 23:21:37 pm »



* 1.jpg (65.99 KB, 960x759 - wyświetlony 971 razy.)

* 2.jpg (152.95 KB, 965x758 - wyświetlony 1005 razy.)

* 3.jpg (112.22 KB, 968x752 - wyświetlony 1057 razy.)

* 4.jpg (143.42 KB, 966x751 - wyświetlony 1020 razy.)

GG:4010578

Mario0658
Sr. Member
****
Wiadomości: 214


HMI
#26 : Kwiecień 12, 2011, 23:22:45 pm »

a tu  dalej   ...tak na szybko  ....


* 4.jpg (143.42 KB, 966x751 - wyświetlony 929 razy.)

* 5.jpg (141.62 KB, 968x764 - wyświetlony 934 razy.)

GG:4010578

Mario0658
Sr. Member
****
Wiadomości: 214


HMI
#27 : Kwiecień 12, 2011, 23:28:00 pm »

i jeszcze jedno  ......


* 6.jpg (101.38 KB, 971x783 - wyświetlony 1059 razy.)

GG:4010578

Mariusz Nowicki
Full Member
***
Wiadomości: 70


HMI
#28 : Kwiecień 13, 2011, 01:05:52 am »

A ja już mam testową wersję programu na Androida, który na podstawie GPS otwiera mi bramy jak jadę do domu. Definiuję sobie odległości, które muszę przekroczyć aby moje poruszanie się zostało uznane za dojazd do domu :-)
Żona dzisiaj testowała i nie musi nawet wyjmować telefonu z torebki :-) Zapala się od razu oświetlenie jeżeli jest po zachodzie słońca :-)
Tym samym telefonem przestawiam piec na niższą moc i spowrotem :-) Na razie ręcznie ale będzie wersja z GPS gdy jedziemy z pracy do domu :-)
Co do analizy i statystyk to pecet lepszy :-)

autorus
Sr. Member
****
Wiadomości: 232



HMI
#29 : Kwiecień 26, 2011, 09:16:25 am »

Z tym GPS to wcale nie jest tak fajnie. Mam cały czas jeździć z włączonym GPS? Przecież to moment i komórka padnie Smutny

A testował ktoś program satela na androida i symbian do bezprzewodowej obsługi integry? Ostatnio się mi napatoczył. To by było ciekaw rozwiązanie.

Stajemy przed bramą wjazdową do domu. Na komórce odpalamy program i wpisujemy pin. Integra się odbezpiecza. ( chyba ze w domu net padnie)
Do dodatkowych przycisków manimpualtora możemy zaprogramować otwieranie bramy  itp.

Choć osobiście ja tego robić nie będę, wolę otwierać z pilota. Tak się nauczyłem i dla mnie jest to najbardziej praktyczne. Ale aplikacja do wyłączania alarmu w domu , np zapomnimy kluczyka , i za pomocą komórki wchodzimy przez bramę w garażu

Strony: 1 [2] 3 4 ... 6
Drukuj
Skocz do: