kaliszakpl
Full Member

|
 |
: Luty 14, 2012, 09:01:24 » |
|
PJ Masz może chwilke coś więcej zdradzić od gruntowym wymienniku ciepła - może innni forumucze tez mają taki..... Chodzi mi jak wam się on sprawdza używanie gruntowego wymiennika ciepła czy się opłaca jak Tobe/Wam się on sprawuje w ziemie/lato...
|
|
|
|
|
|
sirartii
Nowy

|
 |
#1 : Luty 17, 2012, 11:51:00 » |
|
Witam,
co prawda budowy jeszcze nie skończyłem, ale teraz przy mrozach -17st włączyłem wiatrak przez GWC i po paru godzinach działania na wjeściu było wciąż +3,1st. Wiatrak (~20w) miał dużo mniejszy przepływ niż rekuperator ale i tak wygląda na to ze GWC ma sens. Chodzi głównie o to by rekuperator się nie szronił w zimie bo procedura jego odszraniania jest energetycznie kosztowna.
Działka jest długa więc jako GWC puściłem 100m rury PVC fi 200. To jest pewno przesada, ale zwykła rura nie kosztuje dużo...
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
woockash
Full Member

|
 |
#2 : Luty 21, 2012, 06:50:51 » |
|
Ja mam gwc glikolowy, tzn. 300m (wystarczyłoby 200m) rury wodociągowej zakopanej 3m pod powierzchnią gruntu. Przy mrozach -20 -25*C glikol ogrzewał się do +4,8*C a powietrze na wejściu reku miało +4,5*C. Koszt energetyczny, to pompka obiegowa o mocy 40W. Dom jest na etapie prac wykończeniowych, więc reku i gwc uruchamiałem tylko testowo na kilka godzin, więc trudno mi napisać coś więcej - ale testy wypadają obiecująco.
|
|
|
|
|
|
kaliszakpl
Full Member

|
 |
#3 : Luty 22, 2012, 11:39:25 » |
|
A możecie zamieścić jakieś zdjęcia swojego wymiennika i jaki rekuperator posiadacie
|
|
|
|
|
|
|
Marcin
|
 |
#4 : Luty 24, 2012, 08:41:29 » |
|
U mnie jest zupełnie odmienne podejście, mam pompę ciepła + rekuperator bezskroplinowy z wymiennikiem celulozowym, wobec czego budowa GWC nie ma sensu. ciepło z gruntu czerpie pompa ciepła a reku może działać do temp -10 bez nagrzewnicy. W planach mam zamontowanie wymiennika wpiętego w dolne źródło i zamontowanego przed reku.
|
|
|
|
|
|
kaliszakpl
Full Member

|
 |
#5 : Luty 26, 2012, 01:10:27 » |
|
Panowie a możcie podać jakie macie rekuperatory i czy jesteście z nich zadowoleni...
|
|
|
|
|
|
|
|
|