Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Aktualności:
Forum Sterowniki PLC Inteligentny dom > Elektryka >

Moja realizacja IB Autorus

Strony: [1] 2 3 ... 5
Drukuj
Autor Wątek: Moja realizacja IB Autorus  (Przeczytany 29639 razy)
autorus
Sr. Member
****
Wiadomości: 232



Moja realizacja IB Autorus
: Grudzień 11, 2012, 18:52:29 pm »

Założyłem temat, żeby sobie wszystko usystematyzować, oraz aby skorzystać z wiedzy innych i dopracować to co mam w głowie 

Do każdego pomieszczenia daję co najmniej 2x3x2,5mm2 jako gniazdka elektryczne
do każdego pomieszczenia daję co najmniej 1 przewód 3x1,5mm2 jako oświetlenie
do każdego pomieszczenia daję 2xUTP jako włącznik do oświetlenia
do niektórych gniazdek daje 5x2,5mm2
do niektórych punktów oświetleniowych daje 5x1,5mm2
do pomieszczeń z oknem daje 4x1,5mm2 + 2*UTP
do drzwi daję 2xUTP + 3x2,5mm
sterowanie rekuperatorem
sterowanie PC
System alarmowy sprzężony z IB
Podświetlanie awaryjne robione na czujkach alarmowych
System domofonowy
system kamer
Zewnętrzne sterowanie bramą na posesje oraz brama garażowa
Zewnętrzne podlewanie ogrodu
Zewnętrzne oświetlenie ogrodu, sceny
zastanawiam się jeszcze nad wykorzystaniem agregatu a przynajmniej położeniu przewodu.

chwilowo wszystko co miałem w głowie , jakiekolwiek sugestie mile widziane.

Jestem na etapie:

http://forum.budujemydom.pl/Dom-pasywny-kopula-Autorus-t13526.html&st=850&st=900
http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182037-Dziennik-budowy-dom-kopu%C5%82a-Autorusa/page40



marekmakrecki
Full Member
***
Wiadomości: 82


Moja realizacja IB Autorus
#1 : Grudzień 11, 2012, 19:41:14 pm »

zasilanie do agregatu i sterowanie żeby nie trzeba było do niego chodzić i czujnik w zbiorniku żeby dawał alarm o niskim stanie paliwa w zbiorniku. przy montażu agregatu trzeba pomyśleć przy uzbrajaniu rozdzieli żeby przygotować obwody które mają chodzić z agregatu i oczywiście tak to zrobić żeby zasilanie z agregatu nie spotkało się z zasilaniem z miasta.z tego co czytałem brakuje ci przewodów internetowych do sytemu audio

 

autorus
Sr. Member
****
Wiadomości: 232



Moja realizacja IB Autorus
#2 : Grudzień 12, 2012, 08:42:45 am »

a do czego jest przewód komputerowy do systemu audio? Zapewne do sterowania ale jak to ma wyglądać?

marekmakrecki
Full Member
***
Wiadomości: 82


Moja realizacja IB Autorus
#3 : Grudzień 12, 2012, 11:09:09 am »

skretka do miejsca gdzie sa urzadzenia multimediale  do podlaczenia ich do sieci po drodze dyskow sieciowych z zasobami filmow zdjec ale tez sterowanie naglosnieniem w roznych miejscach np lazienka kuchnia

autorus
Sr. Member
****
Wiadomości: 232



Moja realizacja IB Autorus
#4 : Grudzień 15, 2012, 09:42:15 am »

to może powiem co mnie trapi, konkretnie napędy normstahl.

Wiem z lektury forum , że bramą konkretnie napęd obecnie magic 1000 można ładnie sterować, ma odpowiednie wejścia dla IB. Nawet pojawiły sie specjalne sterowniki w których znamy położenie bramy. nazywa się to "Magic Door Control".
http://www.normstahl.pl/pl/produkty/automaty/automaty-do-bram-garazowych/ultra-excellent/wyposaenie-dodatkowe.html

Nie mam jednak takich informacji odnośnie siłowników do bramy skrzydłowej? Pomijając koszt siłowników  ok 3500zł. Konkretnie chodzi o levo 3000. I co tak naprawdę można z nim zrobić, jak sterować.

Pytanko dodatkowe, jak można sprawdzać stan czy brama jest otwarta czy zamknięta za pomoc naszych klocków/ Bo skoro dodatkowe sterowniki to potrafią to wydaje się ze nasze też by dały rade.
A może wybrać inne siłowniki i inna firmę produkującą bramy np wisniewski , nice itp?



marekmakrecki
Full Member
***
Wiadomości: 82


Moja realizacja IB Autorus
#5 : Grudzień 15, 2012, 09:59:44 am »

podejrzewam ze jest tam jakis czyjnik zliczajacy impusy a sygnal z otwarcia badz tez zamkniecia dodawany jest z krancowek do nawet zwyklej bramy mozna dolozyc czujnik zblizeniowy i zlicz impulsy obilem taka rzecz dla klijenta chodzilo o przyslanianie rolety na ogrodzie zimowym nie wiem jak jest z silownikami do  ram skrzydlowych ale podejrzewam ze tez da sie cos zrobic

autorus
Sr. Member
****
Wiadomości: 232



Moja realizacja IB Autorus
#6 : Grudzień 18, 2012, 10:20:11 am »

dziś siedziałem i myślałem nad rozdzielnią i obwodami i wyszło mi, że :
- pomieszczeń 40szt
- do każdego pomieszczenia 2 linie do gniazdek  + do okien 15szt= 95szt
- oświetlenie, do każdego pomieszczenia 1,5 linia -  60szt

Mamy ok 160 zwykłych bezpieczników. A rozdzielnia ma tylko 336pół. Myślę czy się zmieszczę. Skrętki będą w oddzielnej szafce obok.  
Jak wygląda sprawa z przekaźnikami? Ile ich będę potrzebował?
Musze włożyć do środka jeszcze nasze komponenty pod IB, zewnętrzne oświetlenie i gniazdka, podlewania itd, licznik prądu, dodatkowy do pompy, ups na szynę do bram wjazdowych ...   kurcze kiepsko to wygląda.


marekmakrecki
Full Member
***
Wiadomości: 82


Moja realizacja IB Autorus
#7 : Grudzień 18, 2012, 18:05:01 pm »

jak dla mnie troszke przesada z bezpiecznikami normalnie pzryjmuje sie 5 obwodow gniazd  na bezpiecznik i 10 obwodow oswietleniowych chyba ze wiadomo ze beda podlaczane wieksze obciazenia ja na kazde pomieszczenie wypudzczam pare czyli osietlenie 3x1,5 i 3x2,5 gniazda nie liczac ewentualnych grzzejnikow w lazienkach i podlogowek pralek i oczywiscie obwodow kuchennych czy garazowych

autorus
Sr. Member
****
Wiadomości: 232



Moja realizacja IB Autorus
#8 : Grudzień 18, 2012, 18:11:06 pm »

piszesz przesada myślisz "chyba go ..../;!!!p@%$#!!"    

Czy jeśli dam 1 bezpiecznik na dwa lub 3 obwody to i tak z fateka każdym z nich będę mógł sterować?

Moja obecna rozdzielnia, jeszcze w kartonie ale już niedługo

« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2012, 18:21:04 pm wysłane przez autorus »

marekmakrecki
Full Member
***
Wiadomości: 82


Moja realizacja IB Autorus
#9 : Grudzień 18, 2012, 18:17:30 pm »

oczywiscie przeciez sterujesz przekaznikiem a nie bezpiecznikiem on tylko zabezbiecza obwody

autorus
Sr. Member
****
Wiadomości: 232



Moja realizacja IB Autorus
#10 : Grudzień 18, 2012, 18:22:17 pm »

hm to ma oczywiście sens co kolega mówi, trzeba jeszcze w tym uwzględnić 100szt bezpieczników w kartonie

Zastanawiam się, jeszcze jak zrealizować poprzez rozdzielnię podtrzymywanie napięcia.
Konkretnie obecnie do awaryjnej pracy bramy garażowej jak i bramy wjazdowej mam stacjonarny UPS. Działa to IDEALNIE.
Ale jak to zrealizować z rozdzielni? Trzeba pamiętać ze głębokość rozdzielni to ok 25cm, a nie widziałem takich ups .Smutny
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2012, 18:26:35 pm wysłane przez autorus »

marekmakrecki
Full Member
***
Wiadomości: 82


Moja realizacja IB Autorus
#11 : Grudzień 18, 2012, 18:44:13 pm »

U brata jest brama nice gdzie jest miejcse na akumulator do otwierania bramy nie wiem na ile on wystarcza ale dziala. Co do OPS A mozna go zamontowac na zewnatrz poniewaz bedzie spory i nie wie czy wejdzie do szafy

autorus
Sr. Member
****
Wiadomości: 232



Moja realizacja IB Autorus
#12 : Grudzień 18, 2012, 19:10:41 pm »

Akumulator na zimnie to nie najlepszy pomysł. Wiem ze można takie montować. Wolałbym jednak w ciepełku.
W moim przypadku rozdzielnia jest planowana na ścianie kopuły a wiadomo, że to jest łuk. Gdyby odpowiednio to przygotować to spokojnie mógłby wystawać z tyłu. Wiem to jest rzeźbienie, ale czy przypadkiem każdy z nas tutaj tego nie robi?





Wymiary (wys. × szer. × gł.) [mm] :    3U x 19'' x 660


Oczywiście takiego sprzętu do wykorzystania do bramy się nie kupuje. Myślałem o podłączeniu 3 kompów z firmy za ścianą. 

marekmakrecki
Full Member
***
Wiadomości: 82


Moja realizacja IB Autorus
#13 : Grudzień 18, 2012, 19:50:52 pm »

jak dla mnie nie ma rzeczy niemożliwych ludzie którzy twierdzą ze czegoś nie da się zrobić to albo nie chcą albo im się nie chce jak jest na ścianie szczytowej zawsze można ją jakoś zabezpieczyć docieplić od środka tylko trzeba się dowiedzieć jak to zrobić dobrze ale ups  fajny a nie lepiej zastosować do każdego osobno wtedy masz zarządzalne i w momencie zaniku zamyka ci same komputer

ficek_f
Full Member
***
Wiadomości: 24


Moja realizacja IB Autorus
#14 : Grudzień 19, 2012, 00:09:42 am »

Cytat: autorus  Grudzień 15, 2012, 09:42:15 am

Pytanko dodatkowe, jak można sprawdzać stan czy brama jest otwarta czy zamknięta za pomoc naszych klocków/ Bo skoro dodatkowe sterowniki to potrafią to wydaje się ze nasze też by dały rade.
A może wybrać inne siłowniki i inna firmę produkującą bramy np wisniewski , nice itp?


Można jeszcze inaczej. Znając czas jaki potrzebuje brama na całkowite otwarcie oraz wysokość otworu garażowego można wyliczyć skok (np. w centymetrach)
Dodatkowo warto mieć sygnał potwierdzenia pracy bramy oraz kontaktron informujący o jej zamknięciu.

Później to już proste zliczanie : czas pracy bramy x skok = aktualne otwarcie. Oczywiście dokładność będzie równa wartości skoku, ale przecież to nie apteka. Trzeba też napisać fragment kodu który wykrywa kierunek ruchu i odpowiednio odejmuje lub dodaje stopień otwarcia.

Ja używam tego systemu w moim sterowniku Siemensa, który współpracuje z napędem firmy BFT i jest OK.

Jak to wygląda na wizualizacji możesz zobaczyć tutaj http://plc-home.pl/forum/empty-t277.0.html;msg1730#msg1730 w moim trzecim poście.

Strony: [1] 2 3 ... 5
Drukuj
Skocz do: