Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Aktualności:
Forum Sterowniki PLC Inteligentny dom > Podsystemy wejściowe >

1-wire, a uzycie w domu - max. odległość protokołu i interfejsu 1-wire.

Strony: 1 [2]
Drukuj
Autor Wątek: 1-wire, a uzycie w domu - max. odległość protokołu i interfejsu 1-wire.  (Przeczytany 27201 razy)
wsparcie_techniczne
Nowy
*
Wiadomości: 1


Odp: 1-wire, a uzycie w domu - max. odległość protokołu i interfejsu 1-wire.
#15 : Marzec 05, 2010, 13:33:30 pm »

Witam,
w naszym biurze pracuje instalacja jak w załączonym pliku. Wykonano ją na bazie okablowania strukturalnego - skrętka UTP Cat.5, konwertera magistrali ADA-BusCom i Madułu ADA-401WP oraz 64 czujników DS18B20. Długości odgałęzień (załączony rysunek);
A - 25m
B - 21m
C - 18m
D - 15,50m
E - 14m
F - 20m
G - 1m
H - 1,5m
I - 14m
całkowita długość magistrali 260m. Odczyty temperatury z czujników bez błędów 64 na 64, instalacja pracuje bez przerwy.
W razie wątpliwości lub pytań służą pomocą - gratis http://www.cel-mar.pl/contact.htm

Pozdrowienia

* forum_rys.pdf (50.36 KB - pobrany 1138 razy.)

kaliszakpl
Full Member
***
Wiadomości: 74


Odp: 1-wire, a uzycie w domu - max. odległość protokołu i interfejsu 1-wire.
#16 : Marzec 05, 2010, 21:29:11 pm »

a mzoe warto zainteresowac sie tym http://www.simat.org.uk/1wirehub.html

pj
Global Moderator
Sr. Member
*****
Wiadomości: 303


Odp: 1-wire, a uzycie w domu - max. odległość protokołu i interfejsu 1-wire.
#17 : Marzec 06, 2010, 09:59:05 am »

Cel_mar (wparcie_techniczne) mimo że to spam producenta , jednak w temacie.

Bardzo ciekawe rozwiązanie, jednak trochę koliduje z okablowaniem domu pod PLC.
W okablowaniu budynku pod PLC każda odnoga jest dedykowana przeważnie pod jeden czujnik.
Rozumiem, że można pójść na kompromis i pociągnąć kilka pomieszczeń, jednak traci sporo na możliwościach sterowania PLC.

Osobiście zmieniłem koncepcję konwertera i teraz testuję taki z 16 osobnymi wejściami (chcę coś stabilnego, trwałego i prostego).
Plusy:
- nie potrzebuje zarządzania magistralą - jeden czujnik per wejście, więc idealnie lokuje się obok boxa rozdzielczego LSA.
- plug and play
- na szynę din
- zasilanie 230V
Minusy:
- organizacja 16 kabelków - ale już to opanowałem, wkrótce opublikuję szczegóły.
Na razie załączam zdjecie.

kaliszakpl, hub - naprawdę ciekawy, jednak jak spojrzałem do datasheetu DS2409 to ten chip chyba już jest niedostępny w sprzedaży.


PJ


* zdjecie 017_1.jpg (137.58 KB, 700x525 - wyświetlony 1275 razy.)
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2010, 10:18:07 am wysłane przez pj »

kaliszakpl
Full Member
***
Wiadomości: 74


Odp: 1-wire, a uzycie w domu - max. odległość protokołu i interfejsu 1-wire.
#18 : Marzec 09, 2010, 21:57:06 pm »

pj masz racje nie ma juz go myslaem ze bede mogl znalesc jakis zamiennik jednak nie udalo mi sie Smutny ale  zawsze moze sie przydac na jakis pomysl

Sladki
Nowy
*
Wiadomości: 2


Odp: 1-wire, a uzycie w domu - max. odległość protokołu i interfejsu 1-wire.
#19 : Kwiecień 01, 2010, 18:32:50 pm »

Piotr,

Czy Twój 16 wejściowy układ zawiera jakieś zabezpieczenia na wejściach procesora?
Nie widziałem schematu ale sądząc po zdjęciu będziesz podpinał się bezpośrednio liniami o sporej długości. Nie obawiasz się uszkodzeń wejść procesora?
Druga sprawa to czy bezpośrednio sterując z pinu jesteś w stanie wysterować DS18B20 bez dodatkowych elementów (optional strong pullup)?
W moim starym projekcie tak odczytywałem 2 układy DS1820 ale odległości były 5m i nie było problemów. 
Ostatnie pytanie to jak będziesz zasilać układy DS18B20: parasite power czy zasilasz ze źródła zewnętrznego +5V?

Jestem bardzo ciekaw czy Twoje rozwiązanie się sprawdzi.
Pozdr
AS

pj
Global Moderator
Sr. Member
*****
Wiadomości: 303


Odp: 1-wire, a uzycie w domu - max. odległość protokołu i interfejsu 1-wire.
#20 : Kwiecień 02, 2010, 08:32:25 am »

Bez zabezpieczeń - nie widzę zagrożenia - wszędzie 5V.
Nie obawiam się uszkodzeń.
Sterowanie z portu bazuje na tym że każda linia jest podciągnięta opornikiem do +5V (wymuszona stała "1"), zaś port uC zwiera tylko na określony czas do GND (podaje zero).
Link z pierwszego posta http://www.maxim-ic.com/app-notes/index.mvp/id/148 - zdecydowanie 3W , zasilanie ciągnięte też z układu - wyjścia na górze zdjęcia:
1) +5V - wspólne dla wszystkich termometrów
2) 0V - GND  - wspólne dla wszystkich termometrów
3) DQ termometru nr 1.
4) DQ termometru nr 2.
5) DQ termometru nr 3.
...
itd.

No już działa u mnie w rozdzielnicy, ale muszę jeszcze nad nim posiedzieć, planuję to po pierwszej edycji odbiornika IR.

PJ

kaliszakpl
Full Member
***
Wiadomości: 74


Odp: 1-wire, a uzycie w domu - max. odległość protokołu i interfejsu 1-wire.
#21 : Czerwiec 19, 2010, 07:57:39 am »

Mozna spytac jak tam prace z 1-wire no i jak tak PJ interes (pisałeś kiedyś ze rozkręczasz ) mam nadizeje ze wszystko sie udało/udaje.

pj
Global Moderator
Sr. Member
*****
Wiadomości: 303


Odp: 1-wire, a uzycie w domu - max. odległość protokołu i interfejsu 1-wire.
#22 : Czerwiec 21, 2010, 10:19:33 am »


Prace na razie wstrzymane z kilku ważnych prywatnych względów.
Nie kojarzę o jakim "interesie" piszesz - od początku wiedziałem że nie będzie to projekt zarobkowy a jedynie miał pokryć koszty włożonego czasu.

PJ

kaliszakpl
Full Member
***
Wiadomości: 74


Odp: 1-wire, a uzycie w domu - max. odległość protokołu i interfejsu 1-wire.
#23 : Listopad 01, 2010, 12:55:03 pm »

Pisząć "nteres" miałem na myśli że gdzieś kiedyś coś pisałeś że rozkręcasz interes z żoną

pj
Global Moderator
Sr. Member
*****
Wiadomości: 303


Odp: 1-wire, a uzycie w domu - max. odległość protokołu i interfejsu 1-wire.
#24 : Listopad 04, 2010, 11:30:01 am »

Cześć.

Tak cały czas przez ostatnie miesiące poświęcam na sklep internetowy który otwarliśmy z żoną pod adresem http://nautix.pl
Chciałbym wrócić do elektroniki, ale prowadzenie biznesu cholernie wciąga i zabiera cały czas - zwłaszcza pozycjonowanie.
Dużo funu a i trochę stresu się zdarza. Jest trudniej niż myślałem, ale doświadczenia przednie.
Nie wiem co konkretnie miałbym napisać...

Pozdrawiam,
PJ



pj
Global Moderator
Sr. Member
*****
Wiadomości: 303


1-wire, a uzycie w domu - max. odległość protokołu i interfejsu 1-wire.
#25 : Marzec 14, 2011, 22:41:46 pm »

Rozwiązałem problem
Przynajmniej w moim przypadku.

Na początku co 10 pomiar wylatywał mi w kosmos.

Poprawka 0 - rezystor podciągający 2,2k zamiast 4,7k - miał przyśpieszyć propagację i narastanie sygnału w linii długiej
Poprawka 1 - dodanie 100nF ceramicznego kondensatora przy każdym termometrze 1wire na zasilaniu poprawiło odczyty: 1 na 200 błędny
Poprawka 2 - dodałem 100nF na magistrali / zasilaniu oraz jej odnogach co na razie dało 6500 odczytów bezbłędnych (czyli w zakresie 18 - 24 st) - i nadal tyka

Podstawą jest więc silna stabilizacja napięcia zasilającego.
W czasie komunikacji w momencie gdy linia sygnałowa DQ z wysoką częstotliwością była zwierana do masy - wtedy na zasilanie poprzez opornik podciągający musiały się przebijać zakłócenia.
Stabilizacja i filtrowanie napięcia zasilającego było w moim wypadku odpowiedzią i rozwiązaniem na 100% bezbłędną pracę 1 wire.

PJ

dj_
Jr. Member
**
Wiadomości: 8


1-wire, a uzycie w domu - max. odległość protokołu i interfejsu 1-wire.
#26 : Czerwiec 21, 2011, 22:50:42 pm »

Witam
Pj napisz jak działa wyszukiwanie nowych DS'ów przy Twoim moduje odczytu temperatury, jak jest jeśli zamienię czujnik bo się np. spali to zapis będzie do do tej samej zmiennej?
Czy istnieje możliwość aby były jeszcze zapamiętane adresy DS'ow?

Pozdrawiam Dj_

pj
Global Moderator
Sr. Member
*****
Wiadomości: 303


1-wire, a uzycie w domu - max. odległość protokołu i interfejsu 1-wire.
#27 : Czerwiec 29, 2011, 08:19:11 am »

Nie ma procedury odszukiwania DSów - jedna magistala (odnoga) jeden DS. Obecnie konwerter na 16 wejść.

PJ

Brick
Nowy
*
Wiadomości: 3


1-wire, a uzycie w domu - max. odległość protokołu i interfejsu 1-wire.
#28 : Październik 14, 2011, 16:05:43 pm »

witam,

powoli kończę budowę i zaczynam przyglądać się pomiarowi temperatury przez 1-wire. Czy już ukończyłeś nową wersję konwertera 1-wire MODBUS ?
Chętnie był coś takiego zrobił u siebie.

Strony: 1 [2]
Drukuj
Skocz do: